Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 146.55 naar Casablanca Nu boeken

De stad Casablanca is gesticht rond het jaar 1770, nadat de Portugese vestiging, die de Portugezen Casa Branca noemden, door een aardbeving was vernietigd. Na de wederopbouw van de stad werd de stad Dar El Beida genoemd, een Arabische vertaling van de Portugese naam “Het Witte Huis”. Later werd dit door de Spanjaarden weer vertaald naar het huidige Casablanca. De stad is van een klein dorpje uitgegroeid naar een metropool met bijna vier miljoen inwoners en 70 kilometer kust.

Met Air Arabia vlieg je rechtstreeks vanaf Brussel voor €49,- per persoon enkele reis naar Casablanca. Als je op de reisgidsen afgaat, is het een plek die je het best overslaat. Echter, Casablanca heeft een aantal plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken en is een zeer geschikte en goedkope startplek om je reis door Marokko te beginnen. De cultuurshock zal bij aankomst in Casablanca minder groot zijn dan in bijvoorbeeld Marrakech. De stad is namelijk een mix van het oosten en het westen. Er is hard gewerkt om de infrastructuur te verbeteren zodat het gemakkelijk is om door de stad te reizen.

Bezienswaardigheden in Casablanca

Hassan II Moskee

Casablanca kent een aantal toeristische highlights, waarvan de Hassan II moskee letterlijk en figuurlijk de grootste is. In 1986 is door de vorige koning van Marokko de opdracht gegeven om een moderne, nieuwe moskee te bouwen. De Hassan || moskee heeft zelfs een dak zoals de Amsterdam Arena, dat open en dicht kan. Kosten nog moeite werden gespaard bij de bouw. Het is de op twee na grootste moskee ter wereld, alleen de Al Masjid al-Haram in Mekka en de Masjib an-Nabawi in Medina zijn groter. De marmeren vloer biedt ruimte aan 25.000 mensen en buiten is plek voor 85.000 mensen. De minaret van 210 meter is de hoogste minaret. Verder kun je er twee traditionele hammams bezichtigen. Iedere dag kun je vier keer de moskee bezoeken met een gids. Dit is overigens ook de enige manier om de moskee te bezoeken. De eerste toer start om 9:00 uur, de volgende om 10:00, 11:00 en 14:00 uur. Op vrijdag zijn er geen tours. Entree voor de moskee kost 120 dirham en 60 dirham voor studenten. Vergeet je studentenpasje dus niet.

De oude medina

De eerste medina (stadscentrum) die gebouwd wordt, noemt men de medina. Wanneer er meerdere stadscentra worden gebouwd, wordt deze vaak nouvelle medina genoemd. De naam kan je wellicht een beetje op het verkeerde been zetten, een echte Marokkaanse souk zul je hier niet vinden. Het is de oude binnenstad van Casablanca, waar nu de meeste mensen wonen. Hier vind je geen souvenirs, wel winkels met goedkope schoenen en kleding. Het is leuk om door deze medina te dwalen wanneer je wilt zien hoe de inwoners van Casablanca wonen. Let wel op, ze gaan niet allemaal graag op de foto!

Het is gezellig om in de oude medina’s te verblijven, want daar is waar het gebeurt. Bij het restaureren van gebouwen is zoveel mogelijk van de oude sfeer behouden. Het is niet aan te raden 's avonds alleen door de medina te dwalen, aangezien de plek ideaal is voor zakkenrollers. Het is goed om op je spullen te letten. Aan de noordkant van de medina, richting de zee, ligt het  Sqala. De zee kwam ooit tot aan deze oude muur, vandaar de kanonnen op de bastion.

Boulevard de la Corniche

Een leuke boulevard aan zee met leuke barretjes en clubs in Casablanca is de Boulevard de la Corniche. Deze boulevard ligt ten westen van de oude Medina, aan de Atlantische Oceaan. Je kunt hier heerlijk met een drankje in een van de barretjes over de zee uitkijken. Vanaf de Hassan II Moskee is het ongeveer een half uur lopen tot de Boulevard de la Corniche. In de zomer is het hier erg druk met zonaanbidders en jonge Casablancanen die er komen om te zien en gezien te worden. In het voorjaar is het er echter rustig en een fijne plek om uit te waaien. Ben je dol op oesters en andere vis gerechten, dan kun je een bezoekje brengen aan restaurant La Mer, dat aan de boulevard ligt en waarbij je uitkijkt over de Atlantische Oceaan.

De wijk Habous

Een wijk met leuke winkeltjes is het Quartier Habous. Deze wijk heeft nog het meest weg van een kleine souk zoals je ze in Marokko zoveel tegenkomt. Je kunt er de gebruikelijke souvenirs kopen, zoals tajines, leren tassen en sieraden. In deze wijk staat ook het koninklijk paleis, waar je als (gewone) bezoeker helaas niet binnen mag. Je kunt wel een kijkje nemen in het Mahakma du Pasha. Mahakma du Pasha is een typische Marokkaanse, met mozaïeken en hout versierde Town Hall met sinaasappelbomen op de binnenplaats. Het is hier heel rustig en mooi als je een authentiek gebouw wilt bezoeken. De wijk Habous ligt ten zuidoosten van de oude medina.

Centrale markt

De centrale markt ligt ten zuidoosten van de oude medina, ten zuiden van de straat met dure hotels (Ave des FAR). Dit is een leuke markt waar onder andere veel vis, fruit, kruiden, olijven en rieten manden worden verkocht. Een mooie rieten strandtas met leren handvatten koop je hier al voor minder dan drie euro! Beetje afdingen hoort er natuurlijk bij.

Hotel Kenzi Tower

Prijzig, maar wel een ervaring op zich, is overnachten of een drankje drinken in Hotel Kenzi Tower; één van de twee torens van het Casablanca Twin Centre. Dit is een hotel van maar liefst 28 verdiepingen, dat letterlijk boven de rest van de stad uittorent. Vanaf de bar en het restaurant op de bovenste verdiepingen heb je een prachtig uitzicht over de hele stad, waaronder natuurlijk de zee, de Hassan II Moskee en de haven. Een drankje kost je een kapitaal, maar het uitzicht is wel wat waard!

Hammams

Net als in elke Marokkaanse stad, zijn er in Casablanca veel hammams waar je terecht kunt voor een scrub of een lekkere massage. De traditionele hammam Ziani biedt massages voor ongeveer vijf euro. Een petit taxi kan je er naartoe brengen. Het adres is Rue Abou Rakrak 59. Modernere hammams zijn er veel. Vaak hebben deze hammams zelfs jacuzzi's en je kunt er meestal ook sporten.  

Rick’s café

Dit beroemde restaurant ligt tegen de muren van de oude medina en is tot in detail nagebouwd uit de film Casablanca. Zodra je het restaurant binnenstapt, proef je de sfeer van de film (die overigens ook continue te zien is in het restaurant). Het restaurant is opgezet door een diplomaat (Kathy Kriger) die na de aanslagen op het World Trade Center ontslag nam omdat ze het niet langer eens was met het beleid van George W. Bush en het negatieve signaal dat afgegeven werd aan alle Arabische landen. Kathy was zeer tevreden met haar leven in Marokko en kwam daarom met het idee om Rick’s café uit de film Casablanca na te bouwen. Een e-mailtje naar vrienden over deze plannen resulteerde in veel enthousiaste reacties waardoor het plan ook daadwerkelijk doorgezet is. In heel het restaurant zijn details uit de film terug te vinden; de roulettetafel, de fiches op nummer 21, de sfeer en de pianomuziek. 

Tripjes buiten Casablanca

El Jadida

Op ongeveer anderhalf uur reizen van Casablanca ligt het stadje El Jadida. In de zomer wordt het stadje druk bezocht door vakantievierende Marokkanen, maar buiten de zomermaanden is het juist een goede plek om rust te vinden. De stad was van de 16de tot halverwege de 18de eeuw in Portugese handen. De oude Portugese stad is de voornaamste attractie. Je kunt er door de kleine straatjes met winkeltjes wandelen en Citerne Portugaise bezoeken. Dit is een grote ondergrondse wateropslagplaats die vroeger de stad van water voorzag. Je kunt hier voor 20 dirham binnen kijken.

Weer buiten kun je over de muren van de oude stad lopen, met uitzicht over de Atlantische Oceaan. Van hieraf heb je een goed uitzicht over de haven, waar talloze (soms halfvergane) boten bij elkaar liggen. Wanneer je weer richting Casablanca gaat, kom je langs een strand met boulevard waar je prima een tijdje kunt zitten en mensen kunt kijken. Op het strand wordt veel gevoetbald, gepraat en gewandeld.

Vervoer van en naar Casablanca

Vliegveld

Casablanca heeft een grote luchthaven: Mohammed V international airport met een treinstation. Het Casa Port station is het dichtst bij het stadscentrum. De treinen stoppen hier niet zo vaak als bij het Casablanca Voyageurs station. Het is het handigst om naar een van deze station te reizen. Vanaf Casablanca Voyageurs station kun je een petit taxi of de tram naar het stadscentrum nemen. Een grand taxi die van de stad naar het vliegveld rijdt en vice versa, kost ongeveer 300 dirham.

Taxi's

In Marokko zijn er petit taxi's en grand taxi's. Een petit taxi neemt maximaal drie passagiers mee en blijft in één stad. Grand taxi's vervoeren maximaal zes personen en rijden juist tussen steden. De grote taxi's zijn niet bedoeld voor korte ritjes en andersom. In Casablanca zijn petit taxi's rood en grand taxi's zijn er wit. Zo kun je ze gemakkelijk herkennen.   

Trein

Het grote station Casablanca Voyageurs is vanuit het stadscentrum bereikbaar per bus, petit taxi en tram. Het Casa Port station ligt op loopafstand vanuit het centrum. Op Casablanca Voyageurs station stoppen de meeste treinen, onder andere van en naar Fes, Essaouira, Agadir, Chefchaouen, MarrakeshMeknes en El-Jadida. Check voor vertrek- en aankomsttijden, reistijd en tarieven de website van de Marokkaanse spoorwegen.  

Bus

Een goedkoper, maar vaak langzamer vervoersmiddel dan de trein, is de bus. Busmaatschappij CTM Services rijdt naar bijna alle Marokkaanse steden. Het busstation van CTM is dichtbij tramhalte Marché Centrale. Overige bussen vertrekken vanaf Ouled Ziane busstation. Dit busstation is bereikbaar met de bus (je kunt opstappen bij Avenue Mohammed V) of met een petit taxi. De andere grote aanbieder van busritten is Supratours Services, wat onderdeel is van de Marokkaanse spoorwegen. Treinreizen en busritten van Supratours zijn meestal het gemakkelijkst te combineren. 

Auto huren

Als je liever zelf rijdt dan dat je taxi's en het openbaar vervoer dat laat doen, kan dat. Je kunt een auto huren en het land daarmee doorkruisen.

Wil je meer informatie over Casablanca dan kun je een kijkje nemen bij het verkeersbureau van Marokko.