Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: bolletjeom

Marokko heeft veel bezienswaardigheden, oude steden Marrakesh en Rabat, prachtige natuur in het atlasgebergte en de Sahara woestijn. Bovendien is biedt Marokko een goede prijs kwaliteit verhouding geen wonder dus dat steeds meer backpackers en zelfstandige reizigers het land ontdekken.

Dankzij goedkope vluchten zijn diverse steden in Marokko zoals Marrakesh en Fez goed te bezoeken als een korte stedentrip. In een vakantie van drie weken is het goed mogelijk een groot deel van de hoogtepunten van het land te bezoeken.  Dit kan met het openbaar vervoer maar het huren van een auto maakt je wat flexibeler. 

Marrakesh

Vrijwel alle reizigers in Marokko doen Marrakesh aan tijdens een eerste bezoek aan het land. Deze stad is niet voor niets zo geliefd bij toeristen, volgens vele is dit de mooiste van de koningssteden in het land. Dwaal rond in de Medina en bezoek prachtig betegelde gebouwen zoals de Ali ben Youssef Madrasa.  Bovendien is er een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden en elke avond wordt het centrale plein de Djemaa el-Fna omgetoverd tot openluchtrestaurant. Door de centrale ligging kan je vanaf Marrakesh makkelijk de rest van je trip door het land regelen, reizigers met weinig tijd vinden hier ook een ruim aanbod van georganiseerde tourtjes.  Lees voor meer over Marrakesh ons uitgebreid artikel reisinformatie Marrakesh.

Atlas gebergte

Rondom Marrakesh in de zogenaamde High Atlas regio zijn nog diverse interessante bestemmingen. Aït-Benhaddou is een dorp gebouwd uit klei. Het dorp staat op de Unesco world heritage site en is super fotogeniek. Ouarzazate is een dorpje met een mooie kasbah. Verder is het een belangrijke plek voor de filmindustrie die hier in de omgeving veel opnames maakt. 

Je kunt in deze regio ook goed wandelen. Zo zijn er de dades gorge en de todra gorge. Beide zijn smalle valleien met indrukwekkende kliffen en onder invloed van het zonlicht prachtig kleurende steenformaties. Ook in de Ait bougamez vallei kan je mooi wandelen Een andere attractie hier in de buurt zijn de watervallen van Cascades d’Ouzoud. Om deze regio te verkennen is eigen vervoer erg prettig.

Sahara

Veel reizigers bezoeken de Sahara in Marokko om een stukje op een kameel te rijden en te overnachten in de woestijn. Zagora is de dichtstbijzijnde mogelijkheid bij Marrakesh en daarom erg populair. Dit bezoek je ook vaak wanneer je een 2 daagse tour boekt. De mooi gekleurde zandduinen van Erg Chebbi dichtbij het plaatsje Merzouga zijn een andere populaire plek onder reizigers. Lees ook ons verslag woestijntour vanuit Marrakesh.

Zuidelijke Atlantische oceaan regio

De grootste stad van Marokko Casablanca is een stad die vaak wordt overgeslagen. Onterecht vinden wij want de stad heeft echt wel enkele bezienswaardigheden zoals de Hassan II moskee die je dagelijks met een tour kunt bezoeken.

Essaouira is een kuststad in Marokko ten zuiden van Casablanca en op maar een halve dag reizen van Marrakesh. De Medina van deze stad staat op de Unesco Werelderfgoed lijst. Zelfstandige reizigers en backpackers komen hier graag voor de brede stranden en de relaxte sfeer die er heerst.

Een andere kuststad is Agadir. Dit is een van de plaatsen waar je redelijk goedkoop naar toe kunt vliegen. Agadir is populair bij toeristen die een volledige vakantie hebben geboekt en bij lokale toeristen. Er is een mooi strand en genoeg watersporten om uit te kiezen. Verder kan je o.a. de oude kasbah bezoeken en diverse goede musea.

De koningssteden in het Noorden

In het noorden van Marokko zijn de drie andere koningssteden Fes, Meknes en Rabat. De Medina van Fes is de grootste autovrije zone ter wereld. Een plek om rond te dwalen en te verdwalen in de smalle straatjes. Fes is ook beroemd vanwege de leer die hier nog op traditionele wijze beperkt wordt. Meknes op minder dan een uur van Fes is een veel rustigere en kleinere versie van Fes. Rabat is de hoofdstad van Marokko ook hier heb je een medina maar ook veel andere bezienswaardigheden. Zo is er er de Chellah, een grote ommuurde site met Romeinse overblijfselen.

Noordelijke kuststeden

Aan de Atlantische oceaan ligt het plaatsje Moulay Bousselham. Het is een klein vissersplaatje vlakbij het Merdja Zerga National Park. Een moeras gebied en meer met heel veel vogels waaronder flamingo's.

Tanger is de meest noordelijke plek in Marokko. Hier komen reizigers aan die met eigen vervoer via de veerboot vanaf Spanje naar Marokko reizen. Veel reizigers vinden de stad chaotisch en vol met lastige mannetjes. Toch heeft de stad ook verschillende bezienswaardigheden zoals diverse musea en de medina.

Chefchaouen is een populaire plek bij toeristen. Er is een mooie medina en in de stad zijn diverse gebouwen in Spaanse (Andalusië) stijl. Het plaatsje grenst aan het  Talassemtane National Park waar veel wandelmogelijkheden zijn.