Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: menasil

Meknes is de minst bekende van de vier Marokkaanse koningssteden. De stad is daardoor een stuk minder bezocht door toeristen dan bijvoorbeeld Fes of Marrakech. Meknes is lekker compact en je kunt in een dag een prima beeld van de stad krijgen. Dankzij goede vervoersopties en dan met name de trein is het ook heel haalbaar om een dagtrip te maken vanaf Fes naar Meknes.

Bezienswaardigheden Meknes

Plein

Op het grote plein van Meknes is van alles te zien en doen. Net als in Marrakech heb je hier ook slangenverkopers, acrobaten en allerlei andere trekpleisters. Het is leuk om vanaf een terrasje te kijken naar alle activiteiten op het plein.

Bab Mansour en Volubilis ruïnes

De grote poort aan het plein is de Bab Mansour poort. De grote poort stamt uit 1732 en werd deels gebouwd met pilaren die van de nabijgelegen Romeinse ruïnes van Volubilis vandaan komen. Wanneer je tijd genoeg hebt kan je vanuit Meknes ook prima een bezoek brengen aan deze ruïnes. De meeste toeristen huren hiervoor een taxi maar je kunt dit ook met de bus doen, waarbij je nog wel een half uurtje moet lopen.

Medresa Bou Inania

In Meknes zelf moet je zeker een bezoekje brengen aan de Medresa Bou Inania. Het is een oude theologische school die versierd is met fijne mozaïeken en houtwerk. In het gebouw zijn nog de oude kamertjes te zie waar de studenten moesten slapen.

Mausoleum van Moulay Ismail

Een andere bezienswaardigheid is het mausoleum van Moulay Ismail. De tombe zelf mag je niet in maar je kunt wel door het raampje kijken. Verder kan je ook de diverse voorportalen bekijken. Hier vlak in de buurt zijn ook een aantal ondergrondse ruimtes. Vroeger waren dit stallen en opslag voor granen maar veel gidsen vinden het leuk om te vertellen dat dit een gevangenis was.

Medina

Meknes heeft net als de meeste oude Marokkaanse steden ook een medina. De Medina van Meknes is een stuk kleiner dan die van veel andere steden. Ook raak je hier minder snel verdwaald. Maar ben je er in het weekend dat heb je wel kans om hutje mutje te moeten dringen met Marokkaanse families die aan het winkelen zijn. Het meeste is kleding maar er zijn ook enkele souvenirs winkels.