Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

  • Voor slechts € 80.40 naar Rabat Nu boeken

Rabat is de hoofdstad van Marokko. De stad hoort bestuurlijk tot de regio Rabat-Salé-Zemmour-Zaer, waarvan het de hoofdstad is. Inclusief Salé en Témara heeft Rabat 1.622.680 inwoners.

De plaats van het huidige Rabat is al heel lang bewoond. De stad stond tijdens de Romeinse periode bekend als Sala. Er werd rond 700 een versterking gebouwd. In 1150 bouwde de Almohadische sultan 'Abd al-Mumin hier een burcht die later de Kasbah van Oudaïa zou worden, een moskee en een verblijf. Het geheel werd een een ribat genoemd, een vesting. 

De huidige naam komt van Ribat Al Fath, wat "het kamp van de overwinning" betekent. Ya'qub al-Mansur, een kleinzoon van 'Abd al-Mumin, liet de vesting uitbreiden tot een ommuurde stad die diende als basis voor de Almohadische expedities in Andalusië.

Na 1253 volgde een periode van achteruitgang, omdat Fèz tot hoofdstad was gekozen. Toen de Spaanse koning Filips III in 1609 besloot de Moren uit te wijzen, vonden duizenden van hen een schuilplaats in Rabat. Onder de dynastie van Alawieten begon voor de stad een periode van groei.

In 1912 werd Rabat de hoofdstad van het Franse protectoraat Marokko en de zetel van de resident. Nadat Marokko in 1956 onafhankelijk werd bleef Rabat de belangrijkste stad.

Dat Frankrijk Rabat tot hoofdstad heeft gemaakt is goed te zien. De stad doet namelijk erg westers aan, maar niet op een overdreven manier. Ook kun je er veel dingen krijgen die in de rest van het land wat lastiger zijn. Supermarkjes zijn net wat groter en wat meer dingen te verkrijgen. Geïmporteerd eten is vaak wel duur.

Bezienswaardigheden Rabat

Veel van de hotels liggen op loopafstand van het treinstation. Ook hier hadden het probleem dat er weinig kamers te verkrijgen zijn en er redelijk wat hotels vol zitten die in de Lonely Planet beschreven waren. Een mogelijk alternatief is het Royal Hotel, deze zou redelijk budget moeten zijn en iets verder dan Hotel Splendid. In Rabat verblijf je al snel in het Ville Nouvelle aangezien er in de medina minder opties zijn. De kamers van de budgethotels hier zijn eenvoudig en minder sfeervol dan wanneer je in medina's verblijft, maar dan ook niet duur.

Het meeste in Rabat kun je te voet doen, zeker wanneer je in de zomer vroeg begint voordat de warmte doorzet. Een mooie plek om naar toe te wandelen is Chellah, een grote ommuurde site met Romeinse overblijfselen. In de 14e eeuw heeft sultan Abou al-Hassan op de overblijfselen van de Romeinse stad Sala Colonia een necropolis met een moskee en medersa. De overblijfselen van de moskee en minaret zijn nog duidelijk te zien. Er zijn vele soorten planten en vogels te zien. Op de top van de minaret zit een groot ooievaarsnest!

Vanaf Chellah is het nog maar een stukje verder lopen naar de Hassan minaret en het Mausoleum van Mohammed V. De minaret moest de grootste en hoogste in de moslimwereld worden in 1195. Echter toen de sultan vier jaar later overleed viel de bouw stil op 44 meter hoogte. de moskee die erbij hoorde is in 1755 vernietigd door een aardbeving, er staan nog wel pilaren overeind waardoor je kunt zien hoe groot deze was. Tegenover de minaret is het mausoleum van Mohammed V. Je kunt het mausoleum ook als niet-moslim betreden, je moet wel een beetje respectvol gekleed zijn. Zorg wel dat je voor 14.00u daar bent want na die tijd is het Mausoleum gesloten.