Anne Geschreven door Anne. Foto door: bolletjeom

Shared grand taxi

Naast bussen in Marokko zijn de grand taxi’s een goed vervoermiddel. Een taxi in Marokko kost niet zo veel. Grand Taxi's rijden tussen steden en de kleinere plaatsen. Het zijn vaak grote oude Mercedessen. Deze taxi’s hebben een vaste bestemming en vertrekken vanaf een vaste standplaats. Ze functioneren dus als bussen, maar rijden niet op een tijdsschema maar vertrekken wanneer ze vol zijn. Er worden zes mensen ingepropt, dat betekent vier op de achterbank en twee op de bijrijderstoel! Er geldt een vast tarief per persoon, maar als je geen zin hebt om te wachten tot er zes personen in de taxi zitten kun je ook de resterende plaatsen opkopen. Scheelt je ook nog eens het aan een andere passagier vastgeplakt zitten! De grand taxi’s zijn sneller dan de bus, maar dat is ook wel te wijten aan de vaak roekeloze rijstijl van de chauffeur.

In de grandtaxi is er een soort etiquette als het gaat om de zitplekken. Wie als eerste komt mag als eerste kiezen. Voorin zitten met z'n tweeën is alleen comfortabel als je elkaar aardig vind en dun bent. Vrouwen kunnen niet zomaar naast een wildvreemde man zitten. Soms stapt dus iedereen uit om opnieuw te rangschikken. Ga als westerse man dus liever niet direct naast een locale dame zitten. Probeer naast een andere man te gaan zitten of laat je vriendin naast de dame gaan zitten. Wil je binnen een stad een taxi nemen en ben je met niet meer dan drie man, neem dan geen grand taxi (al krijg je die wel aangeboden). Aangezien ze vaste prijzen hebben zijn ze veel duurder dan de petit taxi's die veelal op de meter rijden. Buiten de stad moet je wel een grand taxi nemen, de petit taxi's mogen niet buiten de stadsgrenzen komen (ze mogen wel naar het vliegveld rijden in bv Marrakech en Tanger, dus geloof de grand taxi chauffeurs die zeggen dat dat niet zo is niet!).

Private grand taxi

Voor bepaalde bestemmingen zoals Volubilis en Moulay Idriss bij Meknes is het handig om een privé grandtaxi te huren voor een paar uur. Een half dagtripje met vertrek uit Meknes, twee uur bij Volubilis en een uur in Moulay Idriss en dan weer terug naar Meknes kost je ongeveer 300 dirham (kleine 30 euro). Dit is een makkelijke en snelle manier om deze trip te doen. Je kunt ook met een gedeelde grand taxi gaan, maar vervoer tussen Volubilis en Moulay Idriss of Meknes is moeilijk te regelen dus dat kan wel even duren. Het is dus de vraag of het je die paar euro waard is. Ook bij de Ait Benhaddou Kasbah is het aan te raden dat je de chauffeur op je laat wachten (natuurlijk tegen betaling) want het is moeilijk om weer weg te komen uit Ait Benhaddou. Spreek voor je gaat een duidelijke prijs af en wat er voor krijgt (bijvoorbeeld hoe lang wacht de chauffeur op je?) voor je vertrekt.

Petit Taxi's in Marokko

Petit Taxi's in Marokko zijn taxi’s zoals wij ze kennen. Ze rijden in de steden. Volgens de wet moeten ze met de meter rijden en wanneer een chauffeur dat weigert dan kun je beter uitstappen en een andere nemen. Ook mogen er maximaal drie personen in een petit taxi vervoerd worden. ’s Avonds na 20.00 uur geldt een hoger tarief dan overdag en het is gebruikelijk dat je de chauffeur een paar dirham fooi geeft. Een petit taxi mag alleen binnen de stadsgrenzen rijden. Met name vanaf stations en busstations kunnen de chauffeurs nogal eens zeer hardnekkig zijn in het aanzetten van de meter. Ze weigeren dat dan te doen. In Fes bijvoorbeeld hebben ze bij het treinstation een soort collectieve afspraak dat toeristen standaard minimaal 20 dirham (2 euro) moeten betalen voor de taxi (ze zetten eerst in op 20 dh pp, maar dat kun je terugbrengen tot 20 dh voor de taxi), terwijl het ritje eigenlijk maar 5-10 dh zou moeten kosten. Veel doe je hier niet tegen, of je moet eerst een heel eind gaan lopen en dan ergens anders een taxi aanhouden. Vaak heb je daar geen zin in, om die ene euro. Terug naar het station is het dan weer geen probleem om op de meter te rijden, je bent dan ongeveer 8 dirham kwijt.

Hetzelfde geldt op het vliegveld van Marrakech. Op de heenweg (midden in de nacht, dat wel) moesten we met drie man 200 dh betalen in een grand taxi) belachelijk veel dus, maar er was geen petit taxi te krijgen en die man deed het niet voor minder. Terug betaalden we met een petit taxi na een prijsafspraak 55 dirham! Al doende leer je ook wel onderhandelen, maar in de ene situatie is dat nu eenmaal makkelijker dan in de andere. Probeer te bedenken dat het nog altijd een goedkope taxi is, maar het is af en toe wel erg frustrerend. Je kunt overigens ook voor 20 dirham met de bus van en naar de luchthaven van Marrakech (tussen 7.00 en 24.00 )