Anne Geschreven door Anne.

De Cascades d’Ouzoud liggen in het kleine plaatsje Tanaghmeilt in het Atlas gebergte in de provincie Azilal, 150 km ten noordoosten van Marrakech.

Ouzoud is een berbers woord voor olijf, die je erg veel kunt vinden op weg naar beneden naar de waterval. In tegenstelling tot sommige andere watervallen in Marokko is deze zeer de moeite waard in de zomer. Op andere plaatsen was de waterval soms compleet opgedroogd. In de schemering kun je er aapjes tegenkomen bij de top van de waterval. Wanneer je naar beneden loopt kom je langs een kampeerplaats die erg populair is bij de Marokkanen om vakantie te vieren. Helemaal onderaan de waterval zul je stalletjes en kraampjes vinden en is er de mogelijkheid om op een soort vlot dichter naar de waterval te varen. De vlotten / boten zijn mooi versierd en zijn voor de jonge Marokkanen misschien wel hetzelfde als een romantisch tochtje in een gondel in Venetië :)

Het lopen van de top naar de bodem van de waterval kost je zo’n 15 minuten maar als je het leuk vindt om een langere wandeling te maken dan kan dit door over het bruggetje te lopen en vervolgens weer een (veel) langere weg naar boven te nemen. Het levert je dan wel spectaculaire uitzichten op. Wij vonden één overnachting bij de Cascades d’Ouzoud voldoende om het gezien te hebben en om een beetje sfeer te proeven.

Wanneer je het plaatsje binnen komt rijden krijg je eerst een politiecontrole en vervolgens komen er vele mensen op je (auto) af om je een plek aan te wijzen waar je kunt parkeren. Er zijn verschillende parkeerplaatsen en iedereen probeert jouw auto op zijn parkeerplaats te krijgen. Parkeren kost per nacht 10 DH op een “echte” parkeerplaats met hek en met riet overdekt parkeervak.

Het plaatsje biedt naast de paar hotels die er zitten niet echt de mogelijkheid om uit eten te gaan. Eten doe je dus bij je hotel. Drinken, souveniers en snacks zijn er voldoende te vinden.