Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 306.73 naar San Francisco Nu boeken

San Francisco, gelegen in Californië, bestaat eigenlijk uit een aantal stedelijke gebieden die uiteindelijk met elkaar verbonden zijn. Het is niet alleen om die reden dat het anders aanvoelt dan de gemiddelde grote stad in Verenigde Staten. San Francisco straalt een soort rust uit door de voornamelijk laagbouw en het heuvelachtige karakter. Sommige straten doen Nederlands aan en de kabeltram geeft je een gevoel van nostalgie. Aan het water zie je groene parken en heb je perfect uitzicht over de Golden Gate Bridge. Natuurlijk vind je aan het water ook het drukke Fishermans Wharf met bijbehorende visrestaurants. Tegelijkertijd kent Downtown hoge gebouwen. Een stad met vele gezichten waar vele mensen zich thuis voelen.

Bezienswaardigheden

Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is hét symbool van San Francisco. Het is dan ook te hopen dat je hem goed ziet liggen en hij niet in de wolken of – nog erger – mist hangt. Maar als er geen wolken zijn, dan is het een indrukwekkend plaatje om te zien! De bouw van deze brug is gestart in 1933 en dat was destijds een spektakel omdat het de langste brug ter wereld zou zijn. Sinds 1964 is dit niet meer het geval.  De brug was in 1937 klaar.  De brug verbindt San Francisco met Marin Country.

Er zijn twee interessante uitkijkpunten vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de brug maar ook op de omgeving. Aan de kant van Downtown ligt Fort Point. Vanaf hier zie je de brug richting het plaatsje Sausalito liggen. Als je richting het oosten kijkt, dan zie je vanaf hier ook Alcatraz. Een beter uitzicht op de Golden Gate Bridge heb je echter aan het strand, nabij Crissy Field. Dan zie je hem namelijk in de volle lengte. Aan de overkant – aan de kant van Sausalito – ligt Vista Point. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over San Francisco Downtown en zie je onder meer Angel Island en Alcatraz liggen.

De Golden Gate Bridge kun je op vier manieren verkennen: met de auto, met de bus, lopend of fietsend. Met de auto of bus heb je alleen de ervaring van het ‘over de Golden Gate Bridge rijden’ en kun je geen of lastig foto’s maken. Bovendien is de tol van de Golden Gate Bridge $7,25. Deze toll betaal je alleen als je richting San Francisco Downtown rijdt. Lopend is vanzelf sprekend gratis, maar de brug is 2,7 km lang en dat maakt het een flinke voettocht. Ook kan het hier ontzettend hard waaien. De brug is namelijk gelegen op een hoogte van 67 meter boven de zeespiegel!

Het leukste is om een fiets te huren en al fietsend de brug over te gaan. Het voordeel is dat je minder moe wordt dan lopend en je nog steeds de flexibiliteit hebt om te stoppen wanneer jij wilt voor een foto. Een fiets kun je op verschillende plekken in San Francisco huren. San Francisco is echter heuvelachtig en dat betekent dat het niet altijd fijn fietsen is voor de minder ervaren fietser. Een suggestie om je fiets te huren is nabij Pier 39 bij Blazing Saddles. Hier kun je een hybride mountainbike huren voor $9,00 per uur inclusief een helm, een mandje, een slot en een routekaart. Indien je vanaf Pier 39 naar het Vista Point aan de andere kant van de Golden Gate Bridge wil fietsen en terug hou er dan rekening mee dat je hier circa 2 tot 3 uur mee bezig bent, afhankelijk van het aantal fotostops. In deze route zitten een tweetal verraderlijke hoge heuvels en het kan zijn dat je hier even een pas op de plaats moet maken en moet lopen in plaats van fietsen. De route gaat langs het water naar Fort Point, waarna je over de brug fietst en uitkomt bij Vista Point. Voor de liefhebbers is het mogelijk om nog verder door te fietsen naar Sausalito en met de ferry terug te keren naar Pier 39. Dit is een populaire route en de fietsenverhuurder kan je precies vertellen wanneer de ferry vaart en verkoopt ook kaartjes hiervoor. Er zijn daarnaast ook nog diverse andere mooie routes te fietsen aan de overkant van de brug.

Let op: Als je van plan bent om te gaan fietsen, zorg dan dat je eten en drinken bij je hebt. Zeker als het warm is. Aan de overkant van de Golden Gate Bridge bij Vista Point zijn namelijk geen eet- of drinkgelegenheden. Wel is er een publiek toilet maar deze is niet bepaald schoon. Fort Point heeft wel een klein restaurant waar je wat drinken en eten kan kopen.

Fishermans Wharf – Pier 39

Fishermans Wharf , die naam zegt het al, is de plek waar de vissers zich vestigden om in de baai van San Francisco te vissen en deze vis ook hier te verkopen. De eerste vissers vestigden zich hier halverwege de 19e eeuw. Inmiddels is Fishermans Wharf een drukte van jewelste en één van de meest populaire plekken in San Francisco. Je vindt hier vooral visrestaurants, waar ook nog vandaag de dag verse vis wordt geserveerd. Een bekende lokale specialiteit is de Dungeness krab. Sommige restaurants bestaan al decennia lang. Vanaf Fishermans Wharf kun je onder meer boottochten maken over de zee, met walvissen spotten per boot óf zelf gaan vissen.

Pier 39 is bekend om de Californische zeeleeuwen die hier in grote aantallen liggen te luieren en in het water zwemmen. Dit zorgt niet alleen voor veel lawaai maar ook voor de typische geur die deze dieren met zich meedragen. In de wintermaanden kan dit aantal wel oplopen tot 900 zeeleeuwen. In de zomermaanden zijn er beduidend minder zeeleeuwen maar ook dan zul je ze hier treffen. Het is hun vaste hangplek.

Alamo Square

Aan Alamo square staan de Painted Ladies. Dit zijn de beroemde gekleurde Victoriaanse huizen die bekend zijn van de openingstune van de Amerikaanse serie Full House. Voor wie niet genoeg kan krijgen van Full House: een eindje verderop staat het beroemde Tanner House aan 1709 Broderick Street. Hoewel de kleuren inmiddels niet meer lijken op het origineel, zal het een blik van herkenning zijn!

Cable Car

Een nostalgisch gevoel krijg je bij het zien en ervaren van de Cable Car in San Francisco. Een absolute ‘must do’ en bovendien een handige manier om je te verplaatsen. Veel inwoners van San Francisco gebruiken hem dagelijks van en naar het werk. Hou er wel rekening mee dat door de populariteit er soms wachtrijen zijn, met name in de weekenden. Er zijn in totaal drie lijnen die Market Street en Fisherman’s Wharf met elkaar verbinden. Twee lijnen lopen van het noorden naar het zuiden: Powell- Mason en Powell-Hyde. Eén lijn verbindt het oosten met het westen: California Street line. Een enkele reis kost $7,00 en betaal je contant bij de conducteur.  Zorg dus dat je contant geld bij je hebt.

Lombard Street

Lombard street is de straat met de meeste bochten ter wereld. Welgeteld acht haarspeldbochten zijn in deze straat te vinden. Deze bochten zijn bedoeld om de steile helling toch toegankelijk te kunnen maken voor verkeer. Hoewel Lombard Street ontzettend lang is, is het onderdeel waar de meeste toeristen op af komen relatief klein. De acht haarspeldbochten beslaan slechts één blok tussen Hyde St en Leavenworth St. Het verkeer kan alleen van Hyde st naar Leavenworth St rijden en je zult zien dat het er druk is. Niet alleen met mensen die dolgraag door deze bochten willen (proberen te) rijden, maar ook met toeristen die af en aan komen. Voor goede foto’s kun je ’s ochtends het beste onderaan beginnen (Leavenworth St) en ’s avonds juist bovenaan (Hyde St). Vanaf Hyde St heb je tevens prachtig uitzicht over de baai van San Francisco en zie je Alcatraz liggen.

Alcatraz

Alcatraz is misschien wel dé reden waarom vele mensen naar San Francisco gaan. Alcatraz is de naam van het eiland waar de gelijknamige wereldberoemde voormalige gevangenis op is gevestigd. Oorspronkelijk was begin eind 19e eeuw op het eiland een fort gevestigd, waarna dit fort werd omgezet in een militaire gevangenis. Van 1934 tot 1963 deed het voormalig fort dienst als een van de meest zwaar beveiligde gevangenissen in de Verenigde Staten. Beroemde gevangenen, onder wie Al Capone en Jimmy Bulgur, zaten hier opgesloten. De plek voor deze gevangenis was een strategische keuze. Gelet op de ligging in een baai met sterke stromingen, was de gedachte dat er nooit een gevangene zou kunnen ontsnappen. Er zijn ontsnappingspogingen geweest, waarvan vermoedelijk één poging ook daadwerkelijk geslaagd is. 

Heden ten dage is Alcatraz toegankelijk voor publiek.  Alcatraz Cruises is de enige organisatie die cruises naar Alcatraz mag aanbieden. Een ticket kost $33,00. Alcatraz is het gehele jaar te bezoeken. Kijk op de website van Alcatraz Cruises voor actuele vaarschema's. Omdat een bezoek aan Alcatraz ontzettend populair is en tickets snel uitverkocht raken, dien je ruim van te voren te boeken. Tickets gaan 90 dagen van te voren in de verkoop en ons advies is dan ook om zeker zo vroeg erbij te zijn, met name in het hoogseizoen.

Boten vertrekken van Pier 33. Dit is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Als je met een auto komt, parkeer dan in een van de vele parkeergarages nabij de Pier 33. Parkeerkosten zijn circa $15,00 voor de hele dag. Contant geld is handig want niet alle automaten accepteren gek genoeg creditcards. De boot vertrekt precies op tijd en je zult ook nog door de veiligheidscontrole heen moeten. Als je te laat ben dan heb je pech en krijg je geen herkansing. De koper van de tickets dient zijn of haar paspoort mee te nemen. 

Voor een bezoek aan Alcatraz dien je minimaal 2,5 uur uit te trekken. Op het eiland krijg je eerst een korte introductie over Alcatraz en wat je allemaal kan bekijken. Vervolgens kun je zelf het eiland verkennen (een plattegrond kost $1,00) en/of deelnemen aan de audiotour. Deze audiotour laat je de gevangenis van binnen zien en neemt je mee in de verhalen van de gevangenen die hier hebben vastgezeten. Deze audiotour is in veel talen beschikbaar, zelfs in het Nederlands.

Op het eiland zijn weinig tot geen voorzieningen. Zorg ook dat je gekleed bent op het weer. Alcatraz is geen overdekt eiland dus als het regent, neem een regenjas mee en als de zon schijnt, zorg dat je zonnebescherming mee hebt. Ook voor de reis van en naar het eiland.

Hoewel veel minder indrukwekkend maar wel leuk om te weten: Op Alcatraz staat ook de oudste vuurtoren van de westkust van de Verenigde Staten.

Eten en drinken

Bij Fishermans Wharf zijn er heel veel restaurants en bekende ketens te vinden waar je lekker kunt eten. Ook vind je hier het Hard Rock Café. Ook rondom Union Square zijn diverse restaurants. Vlakbij zit L'Ottavo (692 Sutter Street). Een Italiaans restaurant, met onder meer huisgemaakte pasta. 

Accommodatie

Goedkope accommodatie zonder gedeelde voorzieningen in San Francisco is een uitdaging om te vinden. De stad beschikt over een aantal hostels en een bed in een dorm kost rond de $25. Wie echter meer privacy wil, betaalt al snel 5 keer zoveel per nacht voor een goede centrale locatie dichtbij toeristische bezienswaardigheden. Omdat er dus weinig betaalbare hotels te vinden zijn in en rondom Downtown San Francisco, zijn wellicht de privékamers met eigen badkamers van Hi Hostel het beste.

Er zijn ook diverse hotels in de buitenwijken van San Francisco aan de andere kant van de Bay Bridge, meer richting Oakland. Deze zijn aantrekkelijker geprijsd. Hou er wel rekening mee dat je dichtbij een verbinding van het openbaar vervoer zit (bijvoorbeeld bij een BART station) anders zou ik deze opties niet aanraden. De Bay Bridge staat bekend om haar lange files en waar je normaliter binnen 15 minuten in Downtown zou kunnen zijn, staat er zelfs in het laagseizoen haast de hele ochtend én avond een file waardoor je reistijd aanzienlijk wordt verlengd. Je kan rustig ruim 1 uur vaststaat op de Bay Bridge en ook de weg er naar toe is geen pretje.

Vervoer naar en in San Francisco

San Francisco International Airport ligt ten zuiden van Downtown en is het vliegveld waar de meeste vluchten aan komen. Om van het vliegveld naar Downtown te komen kun je onder meer met de één van de SamTrans bussen of met de BART train. De BART train stopt ook aan de overkant van de Bay Bridge waaronder Richmond, Fremont en Oakland. Het tweede vliegveld nabij San Francisco is Oakland International Airport.  Indien je met de BART naar San Francisco Downtown zou willen dan kost dit circa $10,20. Op beide luchthaven websites staan de vervoersmogelijkheden uitgebreid omschreven. Natuurlijk kun je ook een auto huren. De vraag is echter of je er veel plezier aan beleefd in San Francisco zelf. Los van de drukte van het verkeer, is het zoeken naar een parkeerplek vaak lastig en ben je aangewezen op duurdere parkeergarages of parkeerparken. Daarnaast zul je merken dat de wegen naar buitenwijken over de Bay Bridge geplaagd worden door lange files. Een huurauto is dus niet perse aan te bevelen.

In San Francisco zelf kun je je makkelijk verplaatsen met het openbaar vervoer. De Municipal Transit Agency verzorgt het openbaar vervoer in de stad. Er zijn interessante dagkaarten te koop voor toeristen waarbij je ongelimiteerd gebruik mag maken van de bussen, streetcars en ook de bekende cablecar. Een dagpas is voor één dag $20,00 en voor één week $40,00. De prijs voor een enkele reis met de bus is $2,00 terwijl de cable car al $7,00 enkele reis kost. Deze dagpassen zijn echter niet geldig voor vervoer naar het vliegveld en bijvoorbeeld de BART treinen.