Mariel Sustrunck Geschreven door babbeloebaa. Foto door: babbeloebaa

  • Voor slechts € 58.37 naar Philadelphia Nu boeken

Philadelphia, een hippe stad waar de historie voortleeft. Philadelphia is de hoofdstad van de staat Pennsylvania, wat in het oosten van de Verenigde Staten ligt. De stad werd gesticht in 1681. Philadelphia is uitgegroeid tot de zesde stad van de VS met 1,5 miljoen inwoners. Van 1790 tot 1800 mocht het even de hoofdstad van de Verenigde Staten zijn.  Philadelphia is vooral bekend door de onafhankelijkheidsverklaring van Amerika, die in 1776 getekend werd.

Wil je Philadelphia verkennen, dan kun je dit het beste in de zomer periode doen: juni, juli, augusttus, september en oktober.  De gemiddelde temperatuur is in Januari 0 graden en in Juli 25 graden. Doordat Philadelphia aan de Oostkust ligt van de Verenigde Staten, is het 6 uur vroeger dan in Nederland.

Vervoer naar en in Philadelphia

Op 5 minuten rijden van het centrum van Philadelphia ligt het 30th street train station. Vanaf hier kun je de amtrak trein pakken naar grotere steden zoals New York of Washington D.C. Kaartjes kun je het beste van te voren reserveren, in verband met de prijs. Dan zijn ze goedkoper. Ook kun je jezelf laten vervoeren met de bus van stad naar stad. Dit is goedkoper dan de trein.

Taxi's zijn er in Philadelphia in overvloed.  Op elke hoek van de straat kun je er wel 1 aanhouden.
De taxi rit zal ongeveer $8 kosten voor een rit van 10 minuten. Het verkeer in Philadelphia verloopt vrij soepel, waardoor je snel van A naar B bent.

Philadeplhia beschikt over een internationaal vliegveld, gelegen aan de zuidrand van Philadelphia.
Vanaf hier kun je een shuttle bus service nemen naar het centrum.  Let wel op met de prijs. Het verschil met de taxi kan soms erg groot zijn.

Als je met een gehuurde of eigen auto door de Verenigde Staten reist en een stop maakt in Philadelphia, houdt dan rekening met de parkeergelegenheden. Er zijn wel parkeergarages, maar dit kan nogal duur uitvallen. Voor de verkeersregels zie het artikel over verkeersregels in de Verenigde Staten.

Bezienswaardigheden

Er zijn een hoop gratis bezienswaardigheden in Philadelphia. Hieronder volgt een lijst met gratis bezienswaardigheden.

City Hall

Het stadhuis van Philadelphia met een toren van 167 meter met daarop het beeld van William Penn. William Penn is de stichter van Philadelphia in 1681. Toegang tot de toren en het uitzichtplatform is op werkdagen mogelijk tot 16 uur.

Independence Historic park

Ook wel bekend als de historic mile, is een gebied in het oude centrum van Philadelphia. Er zijn tal van historische gebouwen en monumenten te vinden uit de geschiedenis van de VS.

Congress Hall

Toen Philadeplhia de hoofstad van de VS was, van 1790 tot 1800, diende de Congress hall als de locatie voor het congress van de Verenigde Staten. In het gebouw is te bewonderen hoe het er in die tijd aan toe ging op politiek gebied.

Liberty Bell

De Liberty bell is een historische en voor Amerikanen een belangrijke klok. De klok staat symbool voor vrijheid in het algemeen. In 1776 werd de klok geluid, om de burgers bijeen te roepen voor het voorlezen van de onafhankelijkheidverklaring. In de 19e eeuw ontstond er een scheur in de klok. De grote scheur die nu in de klok zit, is te wijten aan de vele mislukte reparatiepogingen. De Liberty bell is gratis te bewonderen in het Liberty Bell Centre tegenover de Independence hall. Reserveren is niet nodig, maar geadviseerd wordt om vroeg te gaan i.v.m. drukte.

Society Hill

Een wijk in het centrale deel van Philadelphia waarin de 18e en 19e eeuwse architectuur nog goed zichtbaar is. Een charmante wijk met rijteshuizen in federale en georgische stijl.

Carpenters Hall

Dit gebouw was een belangrijke ontmoetingsplaats in de geschiedenis van de VS. In 1774 ontmoette hier de eerste continentale congress van de Verenigde koloniën van Noord-Amerika.

Independence Hall

De Independence Hall is een historisch gebouw waar op 4 juli 1776 de onafhankelijkheidverklaring werd getekend. Ook werd hier in 1775 George Washington gekozen tot bevelhebber van het Amerikaanse leger en werd er in 1787 de grondwet opgesteld. Toegang is gratis, maar je moet wel kaartjes hebben. Deze zijn te halen bij de Visitors centre, gelegen schuin tegenover de Liberty bell centre. In het hoogseizoen is reserveren vooraf aangeraden door te bellen naar 800-967-2283.

Christ Church

Gebouwd in 1727 en een van de meeste historische kerken van Amerilka, gelegen in het Independence historic park. Op het kerkhof ligt Benjamin Franklin.

Washington Square

Vernoemd als eerbetoon aan George Washington. Het park is onderdeel van de Historic state park. Het monument van het Graf van de Onbekende Soldaat bevindt zich in het park. Een onbekend aantal lichamen liggen er begraven.

Statue of Rocky Balboa

De 72 stenen treden voor het Philadelphia Museum of Art zijn beter bekend als de Rocky Steps. Zwetende mensen die de trap op rennen zijn hier vaak te zien die de bekende filmscène imiteren. Het bijhorende bronzen beeld is de vinden onderaan de trap.

Logan Square

Eén van de vijf "vierkanten" parken, wat centraal was in William Penn 's ontwerp voor Philadelphia. Het plein zelf, oorspronkelijk genaamd Northwest Square, werd vernoemd naar James Logan , een achttiende-eeuwse burgemeester van Philadelphia. Bij de Swann memorial fountain kun je heerlijk zitten en genieten van de avond zon.

Rittenhouse Square

Ook Rittenhouse Square is een van de vijf parken die ontworpen zijn door William Penn. 's Avonds komen vele inwoners van Philadelphia naar dit park om te genieten van de gezelligheid en de muziek.

Naast de gratis bezienswaardigheden, heeft Philadelphia ook veel betaalbare bezienswaardigheden.

Betsy Ross house

Betsy Ross is de meest bekende vlaggenmaker van de VS. Zij ontwierp in 1777 de huidige vlag van de verenigde staten. In de Betsy Ross house kom je meer over haar te weten.
Toegang kost voor een self-guided tour $5 p.p. en voor een audiotour $7 p.p. Reserveren is een must.

Benjamin Franklin's Grave

Benjamin was een Amerikaans politicus en wetenschapper.
Hij is het meest bekend als medeopsteller van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring en de Amerikaanse grondwet. Zijn portret is te zien op de $100 biljetten.
Toegang kost $2 p.p.

Rodin museum

In dit museum is het werk te bewonderen van de franse beeldhouwer Auguste Rodin. Het museum is gelegen aan de Benjamin Franklin Parkway.
Entree is $8 p.p.

Philadelphia museum of Art

Eén van de grootste musea uit de Verenigde Staten, met een collectie van meer dan 227.000 kunstwerken en meer dan 200 galeries presenteren schilderkunst, beeldhouwkunst, werken op papier, fotografie, decoratieve kunst, textiel, en architectonische instellingen. Entree is $8 p.p., maar er zijn nog verschillende rondleidingen bij te boeken. 

Eten en drinken

Philadelphia is een stad met veel immigrantenwijken. De Italiaanse wijk is de bekendste, maar er zijn ook andere nationaliteiten te vinden, zoals china town. De Italiaanse wijk is te vinden in South Philadelphia. Hier heb je de mogelijkheid om goedkoop Italiaans te eten.

In Southstreet, tussen Front Street en 7th Street, zijn vele goedkope eetgelegenheden en leuke bars te vinden. Ook rond de 2nd street en Pine Street vind je verschillende goedkope restaurants en eetgelegenheden.

Een aantal café's heerst het zogenoemde BYOB's culture. Deze afkorting staat voor 'Bring your own booze'.
Doordat sommige restaurants tegenwoordig geen drankvergunning meer kregen, omdat sterke drank en wijn door de overheid wordt gereguleerd, hebben sommige café's dit voortgebracht. Een persoonlijke statement van de Horeca heeft er dan ook voor gezorgd dat je tegenwoordig je eigen booze kan meenemen.
Wel lekker goedkoop.

Accommodatie

Overnachten in Philadelphia is iets duurder dan in New York. Voor een redelijk hotel betaal je al gauw meer dan $80 p.p.p.n. In Philadelphia is er wel een hostel waar je goedkoop kunt overnachten, gelegen aan de South Bank street.

In de meeste hotels bieden ze gratis wifi aan. Vaak zijn er ook wat computers beschikbaar waar je kunt internetten. Dit is vaak tegen betaling.

Shoppen in Philadelphia

De belangrijkste winkelstraat van Philadelphia is Walnut Street tussen 18th street en Broad Street. Het is een trendy winkelstraat met veel bekende winkelketens zoals H&M, Zara en de Apple Store. Rond de Rittenhouse Square vind je de duurdere winkelketens. Vele haute couture boutiques en specialiteitenwinkeltjes. Tussen Front Street en 7th Street ligt South street. Een uitgangsbuurt met sfeer en een straatleven die kan concurreren met andere grote steden.  Ook zijn hier veel kledingwinkels, zowel trendy als minder trendy winkels.

Budget

Voor de meeste mensen is Philadelphia een tussenstop op hun rondreis door de Verenigde Staten. Het is hierdoor moeilijk aan te geven wat je budget moet zijn voor deze stad. Echter, er zijn redelijk wat bezienswaardigheden in en rondom het centrum waarvoor je geen entree gelden hoeft te betalen. Ga je nu alleen voor het winkelen en uitgaan naar Philadelphia, dan zal je budget dus wat ruimer moeten zijn.