Atlanta

Atlanta is een populaire stopover luchthaven voor bestemmingen naar zowel Noord- als Zuid Amerika. Grote luchtvaartmaatschappijen zoals Delta Airlines en Southwest Airlines vliegen van verschillende luchthavens in Europa naar het Hartfield-Jackson Atlanta International Airport en gebruiken het als hub gebruiken voor vervolg bestemmingen. Na een overstap van enkele uren vlieg je door naar de eindbestemming.  

Atlanta zelf ligt een beetje in de middle of nowhere, maar de stad heeft enkele leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken. Het alternatief is enkele uren op het vliegveld te spenderen. Wanneer je een binnenlandse vervolgvlucht hebt, houd dan minimaal 3.5 uur aan tussen de beide vluchten. Voor een internationale vervolgvlucht kun je het beste vijf uur aanhouden. Dit omdat je van en naar de stad moet reizen, door de douane moet en wat extra tijd wilt overhouden als reserve.

Bezienswaardigheden Atlanta

Heel veel bijzondere bezienswaardigheden heeft Downtown Atlanta niet. Wanneer je de luchthaven verlaat zal de  zuidelijke sfeer van deze kleine Amerikaanse stad direct opvallen. Ook de overwegend zwarte gemeenschap en uiterst vriendelijke zwervers die samen een potje dammen in het Woodruff Park worden vaak als kenmerkend gezien door reizigers. Hoewel Atlanta, en dan met name Downtown Atlanta in de nacht best gevaarlijk kan zijn, zal je jezelf er niet onveilig voelen wanneer je de stad bezoekt. De mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk en bereid je te helpen bij vragen.

The Georgia Aquarium

Midden in Atlanta vind je het grootste aquarium ter wereld en enorme hoeveelheden vissen en andere dieren. Het aquarium is opgedeeld in verschillende secties, zodat ze zowel dieren uit de tropische warme waters als die uit de koude zeeën kunnen laten zien. Haaien, een rif en alles wat je jezelf maar kunt bedenken. De prijs van $30,- is redelijk stevig, maar volgens sommige reizigers de moeite waard.

World of Coca-Cola

Een bezoek aan de World of Coca-Cola zal je niet snel vergeten. Zelfs wanneer je niet van het drankje houdt. Met name ervaren reizigers zullen er veel plezier aan kunnen beleven, omdat je eindelijk te zien krijgt welke producten allemaal van Coca-Cola zijn én je misschien zelfs wel eens hebt uitgeprobeerd. Soms zijn producten alleen in een bepaald land te krijgen en/of in de World of Coca-Cola. Dr John S Pemberton vond in 1886 Coca-Cola uit en hoe groot het merk nu is weten we allemaal. In de World of Coca-Cola krijg je eerst een korte guided tour over het verleden van Coca-Cola op een typisch Amerikaanse manier. Daarna kun je op je gemak zelfstandig de hele interessante geschiedenis van het merk bekijken. De spullen, de branding, het proces in de fabriek. En last but not least; aan het einde van de tour kun je alle drankjes die Coca-Cola maakt uitproberen. Voor kinderen de ultieme droom, voor ons een leuke manier om de mierzoete drankjes één voor één te proeven.

Voor je de World of Coca-Cola verlaat, krijg je een heel schattig klein Coca-Cola flesjes als aandenken. Helaas krijg je dit flesje niet door de controle op de luchthaven, dus je kunt het flesje het beste direct leegdrinken.

Overige

Atlanta kent nog enkele andere bezienswaardigheden die we hier kort opnoemen. Zo kun je met een sight-seeing bus de stad verkennen, een CNN Studio tour maken, of rondrijden in een elektrische auto. Ook kun je de botanische tuinen van de stad bekijken of naar de geboorteplek van Martin Luther King.

Ga naar Five Points voor de artistieke en jonge stedelingen die hier hun eigen winkeltjes beginnen, eet een hamburger bij Fortex en dwaal een beetje rond.

Ook zijn er net buiten Downtown Atlanta typisch Amerikaanse shoppingmalls voor de shop-a-holics. Reken wel op wat meer reistijd en let op de hoeveelheid handbagage die je mee mag nemen. Voor het betere shoppen, restaurantjes of bioscoop kun je naar Atlantic Station gaan, waar je ook weer makkelijk komt met de Marta.

Veel mensen gaan uit in Virginia Highland, een soort juppenwijk met leuke kroegen en restaurantjes. Mocht je wat langer in Atlanta blijven of met een groots feestje de vlucht willen voortzetten.

Wanneer je nog nooit in de Verenigde Staten bent geweest is het rondslenteren in de stad ook een aanrader. De grote auto’s en wolkenkrabber zijn dingen die wij niet kennen. Ook het eten in één van de fastfood restaurants American style zijn een prima tijdsbesteding en het eten is goedkoper dan op de luchthaven.

Bezoek een basketballgame van de Hawks in het Philips Stadium welke inderdaad wordt gesponsord door Philips. Of geniet van het altijd lekkere weer in Hotlanta in het Alanta Centennial Park, opgedragen aan Atlanta na de olympische spelen van 1996.  Shoppen kun je hier bij de Underground, een ondergrondse winkelcentrum. Verwacht hier geen winkels als H&M, maar meer de kleding wat de mensen van Atlanta op dit moment dragen.

Openbaar vervoer

Er is een goed openbaar vervoersnetwerk in Atlanta. Vanaf de luchthaven reis je in ongeveer 20 minuten naar Downtown Atlanta met de metro. Hiervoor heb je wel een MARTA Breeze Card nodig. De Breeze Card is vergelijkbaar met onze OV chipkaart waarmee je gemakkelijk in en uit kunt checken op de verschillende stations. Bij bussen hoef je alleen in te checken, bij de metro in en uitchecken. Een Breeze Card kost $2,- en voor een retour ritje naar de stad heb je aan ongeveer zeven dollar tegoed genoeg. Je kunt de Breeze Card kopen in een van de machines op de luchthaven. Hier kun je ook de kaarten opwaarderen wanneer je deze nog van een eerdere reis hebt. Kaarten kunnen opgewaardeerd worden met contant geld of met de creditcard. Pinpas kaarten werken (meestal) niet.

Vanuit Downtown Altanta kun je bij Little Five Points de MARTA metro pakken die je heel handig en goedkoop naar alle delen van de stad brengt. Maar wanneer je eenmaal aangekomen bent in de stad kun je de meeste bezienswaardigheden gemakkelijk te voet afleggen.

Luchthaven

Het Hartsfield-Jackon Atlanta International Airport is waarschijnlijk één van belangrijkste reden om Atlanta te bezoeken. Door de scherpe aanbiedingen die met name dankzij Delta Airlines verzorgt worden, is het wat ons betreft een prima hub om op door te reizen. De luchthaven is gigantisch groot en met een metro kun je van de ene vertrekhal naar de andere reizen. Veel van de vertrekhallen zijn hetzelfde en de winkels zijn ook vrijwel overal het zelfde.

In het “centrum” van ieder hal zit een foodcourt waar je allerlei verschillende (fast)food gerechten kunt kopen. Een van de betere opties van het vliegveld is het gratis Wi-Fi dat overal beschikbaar is. Het is snel en je hebt (bijna) overal ontvangt. Fijn om de laatste uurtjes wachten te spenderen aan wat berichtjes sturen of het nieuws te lezen.

De beveiliging op Atlanta International Airport is zeer strikt. Hoewel overstaptijden soms erg lang kunnen lijken kan het zijn dat je de tijd hard nodig hebt. Je bent gemakkelijk een uur of meer kwijt om door de douane te komen en van je aankomst gate naar je aansluitende vlucht te raken.

Geschreven door Erik van Erp op 31 May 2016 16:06.