Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

 • Voor slechts € 243.42 naar New York Nu boeken

New York is echt een wereldstad! Wat op de kaart slechts een klein stukje wandelen lijkt, is in werkelijkheid al gauw tien minuten. De tijd staat nooit stil in New York en het leven gaat 24 uur per dag door. Dit maakt ook dat New York niet een stad is die je - los van de vliegduur - in één weekend gezien hebt. Om een goede eerste indruk te krijgen van de stad, heb je al snel een aantal dagen nodig. Er is zoveel te doen en zien in New York dat de meeste reizigers bij voorkeur een week voor de stad uittrekken.

Bezienswaardigheden New York

Het Vrijheidsbeeld, Times Square, de Brooklyn Bridge en Central park. Iedereen kan zo een aantal belangrijke bezienswaardigheden noemen in New York. Wil je meer weten over wat je allemaal kunt doen en bekijken in New York lees dan ons uitgebreide artikel over bezienswaardigheden New York. Hieronder volgen een aantal highlights. Boek de kaarten online voor je naar locatie toegaat. Dit kan ook nog 2 uur voor je bezoek. Dit scheelt in meeste gevallen zeeën van tijd in de wachtrijen.

Iconen van New York

Het bekendste icoon van New York is het Vrijheidsbeeld. Vanaf Manhattan zie je dit beeld al liggen en natuurlijk ook vanaf één van de vele wolkenkrabbers die New York rijk is. Een tocht naar het Vrijheidsbeeld behoort echter ook tot de mogelijkheden. Het is wel van belang om - indien je het beeld ook daadwerkelijk in wilt - dit op tijd te regelen.

Een alternatief, voor de budget reizigers onder ons, zou kunnen zijn om de 'gratis' ferry naar Staten Island te nemen. Hierbij krijg je 'Lady Liberty' te zien vanaf een boot die er langs vaart.

Een ander bekend icoon is Ellis Island. Ellis Island is de start van New York. De plek waar de immigranten aankwamen en werden gekeurd voordat zij het vaste land mochten betreden. Je vindt hier onder meer de oude immigratiegebouwen.

New York staat bekend om de hoge gebouwen. Belangrijke landmarks zijn de Empire State Building en Top of The Rock. Sinds 2014 kan daar One World aan worden toegevoegd.Tip voor de fotograaf: Laat anderen met hun camera lampen licht bij schijnen voor een beter effect op de avondfoto's, men is hulpvaardig, en zal t zelf ook als tip opvatten.

Musea

New York staat bekend om haar vele musea. Er zijn met name vele kunstmusea te vinden. Voor moderne kunst ga je naar het Museum of Modern Art (MoMa). Maar ook het Guggenheim museum is populair. Voor flora en fauna liefhebbers is het American Museum of Natural History een aanrader.

Groene plekken en struinen door wijken

Op zonnige en mooie dagen is Central Park the place to be. Je kunt hier picknicken, sporten of lekker fietsen. Als het weer het toe laat is het ook zeker aan te raden te gaan wandelen door bekende wijken als SoHo en Little Italy.

The High Line:
Een leuke wandeling in het groen. Dit is een oude 'railway' die omgetoverd is tot wandelpad, open voor het publiek. Deze begint bij 'Whitney Museum of American Art' en loopt door tot 'W 30th street'. Dit is absoluut de moeite als je eens op een hoogte van 3-5 meter de stad wilt ontdekken. Neem zeker een vestje mee,  want 'you're bound to catch some winds up there'. 

Broadway

Als je in New York bent kan een bezoek aan een musical op Broadway natuurlijk niet ontbreken. Helaas zijn deze shows vaak prijzig. Als je verzekerd wilt zijn van goede plekken of de goedkoopste plekken gegarandeerd wilt kopen, dan kun je het beste online kaarten kopen voor de musical van jouw keuze. Als het je niet uit maakt welke musical je ziet, ga dan één dag van te voren of zelf op de dag zelf naar een TKTS Ticket Booth. Deze verkooppunten verkopen Broadway kaarten voor 40-50% korting. Heb je hierin interesse, ga dan vroeg in de ochtend (zodra het kantoor open is) aangezien de rijen heel lang kunnen worden. TKTS heeft 3 kantoren: Time Square (bij de rode trap), South Street Seaport en in Downtown Brooklyn. Waarbij Time Square natuurlijk de drukste en bekendste is en Downtown Brooklyn het minst brede aanbod heeft. South Street Seaport is het rustigste en dan ook onze suggestie om naar toe te gaan. Je kunt op de website bekijken welke musicals real time in de verkoop zijn. Tickets worden ook vaak verkocht via de hotellobby's. En daar waar zij vervolgens melden dat ze geen mogelijkheid meer zien, kan je de website www.Newyork.nl gebruiken. Hier kun je overigens voor veel meer terecht dan Broadway. 

De Radio City Music Hall  (Stage Door Tour) achter de schermen is een aanrader. Bij dit theater wordt je vervolgens 75 minuten rondgeleid. Je komt op stukken waar o.a. de Tony Awards uitgereikt worden en Amerca's got Talent wordt opgenomen. Een tour dat een mooi kijkje achter de schermen geeft. De tour kost $26,95.

Kortingskaarten

New York is een dure stad dus houd daar rekening mee met je budget. Uiteraard hebben ze ook hier diverse kortingskaarten waardoor je flink kunt besparen op de bezienswaardigheden, tours en musea. Bedenk van te voren wat je wil zien en bekijk of het voor jou loont om een kortingskaart te kopen. Sommige bezienswaardigheden zijn niet volledig inbegrepen. Als je bijvoorbeeld de kroon van het Vrijheidsbeeld in wil dan zul je hoe dan ook een apart ticket moeten kopen.

De volgende kaarten vind je in New York:

 • New York Pass. De New York Pass is de duurste kortingskaart maar ook de kaart waar je het meeste mee kan besparen. Deze kaart heeft het grootst aantal aangesloten attracties, meer dan 80. Je kunt een New York Pass kopen die 1, 2, 3 of 7 dagen geldig is. Als je 5 dagen blijft, kan het soms lonen om juist die 7 dagen pas te kopen. New York is namelijk ontzettend duur.
 • New York City PASS. De New York City Pass heeft gekeken naar de zes meest bezochte attracties in New York en is daarom voor de meeste reizigers die echt voor de hoogtepunten komen een goede optie. De New York City Pass is 9 dagen geldig, dus je hoeft je niet te haasten
 • New York Explorer Pass. De New York Explorer Pass geeft je zelf de keuze in de te bezoeken bezienswaardigheden. Je kunt kiezen uit 64 bezienswaardigheden en tours. Daaruit stel je je eigen programma samen. Je kunt kiezen uit 3,5,7 of 10 bezienswaardigheden naar keuze. De keuze maak je uit 56 verschillende bezienswaardigheden en tours. De keuze bepaal je tijdens je rondgang door New York. Dat maakt deze kortingskaart flexibel. De geldigheidsduur is 30 dagen vanaf je eerste bezoek.
 • New York Go Select Pass. Wanneer je maar weinig wilt bekijken of juist specifieke wensen hebt dan is de Go Select Pass een goede optie voor jou. De kortingskaart is van dezelfde aanbieder als de New York Explorer Pass. In tegenstelling tot die kaart kies je geen willekeurige bezienswaardigheden of tours maar bepaal je van te voren precies waar je heen gaat. Al vanaf twee bezienswaardigheden gaat je korting lopen. De geldigheidsduur is 30 dagen vanaf je eerste bezoek.

Eten en drinken

In New York zijn natuurlijk ontelbaar veel restaurants. Je vindt ze in allerlei soorten en maten. Hier volgen een aantal suggesties.

 • Ellens Stardust diner. 1650 Broadway. Een begrip in New York. Zingende obers en serveersters vermaken je gedurende de hele avond. Daarom is het ook een populaire plek om te eten. Kom dus bijtijds of wacht even in de rij.
 • Ruby Tuesday. 585 7th Ave. Een restaurant met Amerikaans eten maar dan zeer uitgebreid. Zowel burgers als pizza als spareribs.
 • 5 Napkin Burger. 2315 Broadway @ 84th St. De naam zegt het al, hier vind je burgers! Van uitzonderlijke kwaliteit. De toetjes zijn ook aan te bevelen. Leuk voor de bierdrinkers; ze serveren bier van de lokale brouwerij The Bronx.
 • Korean Barbecue. Als je zin hebt in Koreaans, ga dan richting Korean Town, geconcentreerd rondom 32nd Street tussen 5th en 6th Avenue.
 • Roast Kitchen. 199 Water Street. Als je op zoek bent naar een salade dan kun je voor tussen de $7,00 en $9,00 je salade laten samenstellen of zelf samenstellen bij Roast Kitchen. Keuze uit zowel warm als koude varianten en ook de mogelijkheid om vlees toe te voegen.
 • Hard- Rock Cafe. Times Square. Het lijkt een doodnormale shop totdat je iets doorloopt in de zaak en je met trap zo de bar en het restaurant binnenloopt en meer dan 700 stoelen aantreft. Een combinatie  van lekker eten en drinken met muziek op achtergrond. Overal word je geconfronteerd met collectors items van sterren uit heden en verleden zoals; Led Zeppeling, The Who, The Beatles en Jimi Hendrix.  De prijzen variëren maar cocktail plus decent main gerecht kost je zo tussen de 20-40 dollar. Vaak krijg je de mogelijkheid het speciale glas erbij te kopen voor enkele dollars. Na afloop van je bezoek wordt tafel schoongemaakt en loop je met de rekening naar de shopcounter, waar je een nieuw schoon glas in doos meekrijgt. Als je  meerdere locaties in de wereld bezoekt, kunnen die glazen bijvoorbeeld een leuk collectors item worden.

Accommodatie

Accommodatie in New York moet je van te voren boeken. Op de bonnefooi aankomen is erg riskant. Waar je zit maakt eigenlijk niet veel uit. Iedere buurt is uniek en alle delen van New York zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Toch zul je merken dat het prettiger is wanneer je in Manhattan zit dan elders. Natuurlijk betaal je al snel  $150 dollar voor een simpele tweepersoonskamer. Kamers in bijvoorbeeld Brooklyn zijn wel wat goedkoper. Kijk wel goed waar je zit en waar je een hotel boekt. Er zijn delen in New York waar je liever niet 's avonds over straat gaat. Dit haal je vaak wel uit reviews.

Een alternatief voor een hostel is het huren van een kamer bij iemand thuis of het boeken van een appartement via AirBnB. Zeker als je met twee of meer personen reist, kan het erg voordelig uitpakken - voordeliger dan een hostel - aangezien je bij de meeste kamers niet per persoon betaalt, maar voor de hele kamer.

Vervoer naar New York

New York heeft drie vliegvelden: John F. Kennedy Airport, Newark Liberty International Airport en La Guardia. Naar zowel John F. Kennedy Airport als Newark gaan dagelijks rechtstreekse vluchten van Amsterdam Schiphol naar New York. Je kunt onder meer kiezen uit Delta Airlines, KLM en United Airlines.

John F. Kennedy Airport staat ook wel bekend als JFK. Dit vliegveld bestaat uit zes verschillende terminals. Tussen de diverse terminals rijdt de AirTrain. Zolang je tussen de terminals reist, is deze trein gratis. Als je het vliegveld verlaat, betaal je $5,00 voor gebruik van de AirTrain. Vanaf dit vliegveld heb je direct goede aansluiting op het metronetwerk van New York. De AirTrain sluit op twee punten aan op het metronetwerk: Howard Beach Station voor de groene lijn naar Manhattan of Jamaica Station voor de rode lijn naar Brooklyn, Queens en Manhattan. Ook de zwarte lijn naar Long Island en Penn station stopt hier. Afhankelijk van waar je precies in Manhattan moet zijn, moet je rekenen op ongeveer een uur reistijd vanaf en naar het vliegveld.

Newark  heeft drie verschillende terminals. De diverse terminals zijn verbonden via de AirTrain. Reizen tussen de terminals is gratis, maar wil je aansluiten op het openbaar vervoer dan betaal je $5,50 om naar Newark Penn station te komen. Newark heeft geen directe verbinding met het metronetwerk van New York. De AirTrain brengt je wel naar Newark Penn station. Vanaf hier kan je de trein nemen naar New York Penn Station van NJ Transit. De prijs is circa $12,50. De trein doet er ongeveer 20 minuten over. Vanaf New York Penn Station kan je overstappen naar de metro.

Het derde vliegveld van New York La Guardia wordt alleen gebruikt voor binnenlandse vluchten. Je zult hier dus normaal gesproken niet aangekomen wanneer je uit Nederland of België komt tenzij je een overstap hebt gehad in de Verenigde Staten. 
De beste manier om in de stad te geraken vanuit 'La Guardia' is met de bus. Een enkel ritje met de bus kost +-2,75$. En je wordt praktisch in Manhattan (centraal) afgezet. 

Vervoer in New York

De metro is de snelste en goedkoopste manier om rond te reizen door New York. Het metrosysteem in New York bestaat uit diverse lijnen. Deze lijnen zijn te herkennen aan de letters of nummers die zij hebben. Elke lijn heeft een eigen letter of nummer. Daarnaast hebben diverse lijnen ook dezelfde kleuren. Deze rijden grotendeels op hetzelfde spoor en hebben overlap in een aantal stations. Ze zullen op den duur splitsen en daarom is het belangrijk dat je altijd goed let op het nummer of de letter van de lijn. Ook zul je merken dat er een onderscheid is tussen express en local trains. Het is verstandig om een goede metrokaart te hebben.

Je reist in de metro met de MetroCard. Dit is een soort OV chipkaart maar dan in de vorm van een soort papier. Eén enkele reis kost $2,75. Blijf je echter 7 dagen in New York dan is de 7-dagen-kaart voor $31,00 een goede optie. Deze kaart is ook al snel interessant als je 5 dagen in New York blijft. Je zult merken dat je vaak met de metro reist. Bij het kopen van MetroCard wordt er gevraagd om een Zipcode. Voer dan 99999 in. Dit is de zipcode voor mensen die niet in de Verenigde Staten wonen. Kijk voor actuele prijzen en tarieven op de website van MTA New York. 

Het is ook de moeite waard om stukken te lopen, omdat je dan meer van de stad ziet. New York heeft ook veel gedaan de afgelopen jaren om de fietsvriendelijkheid te verbeteren. Zo kan je op veel plekken in de stad een fiets huren via het systeem Citibike. Speciaal voor toeristen is er een abonnement mogelijk voor 24 uur of 7 dagen. Het huren van deze fietsen is alleen voordelig wanneer je regelmatig voor een korte periode een fiets hebt. Wil je liever langere tijd achter elkaar fietsen dan ben je beter uit bij een reguliere verhuurder. De eerste 30 minuten achter elkaar fietsen zit namelijk bij de prijs van je abonnement in. Heb je daarna nog steeds deze fiets dan betaal je 4 dollar voor het volgende half uur, daarna loopt de prijs snel op en uiteindelijk betaal je 12 dollar per 30 minuten. Op de website van Citibike lees je meer over hoe het verhuursysteem werkt.

De gele taxi’s zijn een belangrijk symbool van New York. Zeker in Manhattan rijden er veel meer taxi’s op straat dan reguliere auto’s. Velen huren taxi's van Newark naar Hotel. Dit kost vaak richting de $100. Als je dan toch geld wil uitgeven, adviseer ik de taxi om te wisselen voor een limousine, vanaf vliegveld. Dat scheelt weinig.