Geschreven door .

Eigen mobiel meenemen

Het is mogelijk om met een zogenaamd tri-band toestel mobiel te telefoneren. Als je provider (KPN, Vodafone, etc.) bellen in Amerika ondersteund kun je dus bellen en gebeld worden. Heb je een dual-band toestel dan gaat dat niet. In Europa en andere delen van de wereld maken aanbieders van mobiele telefonie gebruik van het 900/1800 netwerk. In de VS gebruikt men een andere frequentie welke dus met een tri-band (of quad-band) telefoon gebruikt kan worden.

Let er op dat het bellen in de USA en bellen naar Nederland met je Nederlands mobieltje erg duur kan zijn, je bent immers in het buitenland! Ook gebeld worden in de Verenigde Staten kost geld. De beller (waarschijnlijk vanuit Nederland) belt een nederlands 06 nummer, jij bent degene die alle kosten voor ontvangst van inkomende gesprekken in het buitenland betaalt.

Een mobiel aanschaffen in de Amerika

Een relatief goedkoop alternatief om toch bereikbaar te zijn in de Verenigde STaten is om in Amerika een GSM toestel te kopen. Je kunt bij een electrowinkel of warenhuis een pre-paid pakket kopen, net zoals dat in Nederland wordt aangeboden.

Vraag aan de verkoper naar de meest gunstige tarieven. Omdat je er waarschijnlijk maar weinig gebruik van zult maken, is het verstandig een zo goedkoop mogelijk toestel te kopen met zoveel mogelijk bel tegoed.

Er wordt in Amerika géén onderscheid gemaakt tussen vaste- en mobiele nummers. De kosten voor het versturen van een sms-bericht zijn gelijk aan 1 bel-minuut.

Het is erg handig wanneer je onderweg pech hebt, of een hotel wilt reserveren. Laat je ook bij aanschaf uitleggen voor welk gebied het lokale tarief wordt gehanteerd. Meestal is dat het gebied waar je de telefoon koopt. Net zoals in Nederland wordt er dikwijls gestunt met telefoons en bel-tegoed. Eén dagje shoppen loont! 

Om een voorbeeld te geven:

Een nieuwe Nokia 8510 met 100 bel-minuten kost ca. $ 60,-. Die bel-minuten gelden natuurlijk alleen voor bellen binnen de USA. Maar meestal heb je genoeg aan het versturen van enkele sms berichten naar het thuisfront, en dan kun je een hele tijd vooruit met 100 bel-minuten.

Eén nadeel echter: als je het nummer doorgeeft aan je vrienden in Nederland, kost het hen héél veel geld (per minuut) om jou te bellen. Zij bellen immers een Amerikaans mobiel nummer!

Telefoonkaart

Met uitzondering van bellen via internet, is bellen met een telefoonkaart het meest voordelig.Je kunt bij diverse winkels een telefoonkaart kopen met daarop een bel tegoed, dat je zelf daarna kunt opwaarderen. Let echter wel op welke kaart je koopt; vraag altijd aan een verkoper welke kaart het meest voordelig is om mee naar Europa te bellen.

Je kunt met deze kaart vanuit iedere telefooncel bellen, maar ook vanuit je hotelkamer. Vraag de receptionist of men kosten voor de 1e aansluiting berekent. In veel hotels/motels rekent men namelijk een starttarief, waardoor het bellen alsnog duur wordt.

Op de kaart staat een aantal telefoonnummers. Afhankelijk van je situatie (mobiel, vast of telefooncel) kies je het nummer. Er volgt een eenvoudig menu waarin je om je code gevraagd wordt. Deze code staat verborgen onder een strip die je moet wegkrassen. Daarna toets je het telefoonnummer in van degene die je wilt bellen.

Net voor aanvang van het gesprek wordt automatisch het belsaldo gemeld. Zo weet je altijd hoe lang je nog kunt bellen.

Opwaarderen kun je gemakkelijk in het menu aangeven. Je geeft dan aan om met je creditcard bijvoorbeel $20 op te waarderen. Na 'n dag of twee is het tegoed bijgeschreven.

Creditkaart

Je kunt ook met je creditcard betalen voor een telefoongesprek. Je kiest het nummer van de 'operator' dit staat op de telefooncel. Vraag om een gesprek naar Nederland en geef aan dat je met je creditcard (Master/Visa/AE) wilt betalen.

Deze manier is wel duurder dan met een telefoonkaart, maar beslist voordeliger dan mobiel bellen naar Europa.

Internetbellen

Niet helemaal zo handig, maar als je weet wanneer degene die je wilt bellen thuis 'online' is, kun je ook via het Internet bellen. In de meeste Internetcafé's hebben ze wel webcams en headsets. Dus als je rekening houdt met het tijdsverschil, en je spreekt e.e.a. goed af, dan kun je voor heel weinig geld bellen. Het mooie is natuurlijk ook nog dat je elkaar kunt zien! Gemiddeld betaal je voor één uurtje internetten $5,-

De meest gebruikte chatprogramma's zijn al geïnstalleerd. MSN messenger en Yahoo messenger. Wil je een ander programma gebruiken, zul je eerst toestemming moeten vragen aan de eigenaar om een programma te downloaden. 

Een ander leuk alternatief (als je eigen toestel het ondersteund) is voipbuster for mobile( €12,50 voor 3 maanden). In de meeste hotels is in de lobby free wireless internet, gewoon naar binnen lopen en gaan zitten. Via dit net kun je dan naar elk vast nummer in nederland gratis bellen. Als jij daarbij een pre paid kaart neemt in de VS, kunnen de thuisblijvers je weer via hetzelfde viopbuster account vanuit nederland gratis op je VS mobile nummer bellen.

Hou wel altijd rekening met het feit dat er in de VS nog grote gebieden zijn waar je helemaal geen bereik hebt met je mobiele telefoon.