Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 53.08 naar Los Angeles Nu boeken

Hollywood, Beverly Hills en Santa Monica. Om die redenen is Los Angeles een van de populairste steden van de Verenigde Staten. Toch is het leven in Los Angeles niet alleen maar als in een feel-good-movie. Wijken als Inglewood en delen van Downtown kun je beter vermijden.

Bezienswaardigheden Los Angeles

Hollywood boulevard Walk of Fame

Niemand bezoekt Los Angeles zonder naar Hollywood te gaan. De centrale plek is Hollywood Boulevard. Aan deze boulevard ligt de Walk Of Fame. Dit zijn de beroemde sterren op de vloer. Langs de Walk of Fame worden plattegronden uitgedeeld zodat je op zoek kunt gaan naar de ster van jouw favoriete idool. De boulevard is ontzettend lang. Zorg dat je met openbaar vervoer uitstapt bij het Highland Center (bijvoorbeeld de metro halte Hollywood Highland Station) zodat je meteen bij de goede kant van de boulevard bent. Anders zul je een heel eind moeten lopen voor de belangrijke bezienswaardigheden.

Bij het Highland center vind je onder meer het Grauman's Chinese Theatre. Hier vinden regelmatig premières plaats van films. Er hangen hier vaak (in meer of mindere mate geslaagde) imitators rond van filmpersonages waarmee je tegen betaling op de foto kunt. Vele beginnende artiesten zoeken hier hun weg naar de gouden doorbraak. Dit doen zij door hun cd's en singles aan te bieden voor een paar dollar, in de hoop dat hen dit brengt naar meer succes.

Aan de Hollywood boulevard liggen verschillende musea. Bijvoorbeeld Madame Tussauds Hollywood en Hollywood Museum. Er is ook een Hollywood Wax Museum, dat eigenlijk een voorloper is van Madame Tussauds. Het is het oudste wassenbeelden museum.

Hollywood Sign

Iedereen die naar Los Angeles gaat, wil een foto van de Hollywood sign. De beroemde letters hoog in de bergen op Mount Lee. Vanaf Hollywood heb je het beste uitzicht vanaf het Highland Shopping Center. Al is het vanaf daar nog best ver weg voor een goede foto en zul je dankbaar gebruik maken van je zoom-opties op je digitale camera. Als je met de auto bent, kun je het beste je navigatie instellen op 'Hollywood sign'. Mocht je deze navigatie niet hebben of deze bestemming niet kunnen vinden, dan kun je het beste richting N. Beachwood Drive rijden en zo ver mogelijk naar boven. Je ziet vanzelf het Hollywood sign liggen en ook een mooie plek om deze te fotograferen. Je kan zelfs aan het einde van deze straat kunnen parkeren en lopend verder gaan. Overigens is het verboden om te dichtbij het Hollywood sign te komen. Er hangen overal camera's die dit in de gaten houden.

Beverly Hills

Wil je de sterren zien en is er geen première dan kan je op zoek gaan op Rodeo Drive, de bekendste shopping street van Los Angeles in Beverly Hills.  Je vindt hier alle dure merken zoals Gucci en Prada. Het is vooral kijken want de prijzen zijn natuurlijk ook 'in stijl'. Beverly Hills is natuurlijk bekend van 90210. Er wonen hier diverse beroemdheden. Al wonen er tegenwoordig meer richting Bell Air of nog verder. Overal worden kaarten verkocht met welk huis van wie is, maar je kunt ook eenvoudig en redelijk goedkoop met een georganiseerde tour door Beverly Hills rijden. Er worden er veel aangeboden op Hollywood Boulevard. Richting Vine metro station zijn de tours vaak goedkoper dan vlakbij het Chinese theatre.

Universal studios Hollywood

Een filmset met een pretpark. Dit is wat Universal Studios is. Je hebt verschillende attracties waar gebruik wordt gemaakt van speciale filmtechnieken gecombineerd met snelheden van achtbanen. Enkele bekenden zijn bijvoorbeeld Jurrasic Park, The Simpsons, Shrek, The Transformers en The Mummy. Er komen regelmatig nieuwe thema attracties (tijdelijk) bij. Ook is er een Studio Tour. Daarmee ga je de filmset langs in een open wagen (let op: het beste kun je aan de buitenkant zitten) en kom je langs studio's waar op dat moment gefilmd wordt. Ook laten ze diverse sets zien. Let goed op, misschien spot je wel Vin Diesel.

Soms heb je het geluk dat ze bij de ingang vragen of je wilt deelnemen aan een enquête. Zeg altijd ja, want meestal krijg je een front-of-line pass voor de Studio Tour voor maximaal 6 personen. Dit scheelt je enorm lang wachten!

Alhoewel de entreeprijs vrij hoog is (vanaf $99) is het park de moeite waard. Je zult echt een volle dag nodig hebben. Je kunt het beste van te voren je tickets online bestellen via de website van universal studio's, dat scheelt wachten bij de ingang en soms levert dit je ook nog een leuke korting op. Parkeergarage is nog een eindje lopen vanaf de ingang, maar onderweg kom je langs de City Walk. Hier vind je allerlei restaurants en winkels.

Basketbal

Los Angeles kent maar liefst twee basketball clubs die het aardig goed doen in de NBA league: LA Lakers en LA Clippers. Beide teams spelen in het Staples Center. Vanwege de populariteit zijn de meeste wedstrijden al ver van te voren uitverkocht. Zeker de goedkopere kaarten gaan hard. Maar mocht je de kans hebben, probeer dan zeker een wedstrijd bij te wonen. Kaarten kun je makkelijk online bestellen met een creditcard. Je krijgt dan e-tickets.

Venice Beach

Los Angeles heeft diverse stranden. Het strand van Venice beach is het populairste strand voor toeristen. Het strand is lang en breed. Je kunt een wandeling maken over de Venice Beach boardwalk en lekker mensen kijken. Aan het strand zijn ook diverse plekken die je kunt herkennen uit films en tv series. Er zijn ook veel alternatieve culturen die hier bijeen komen. Hoewel overdag Venice Beach een prima plek is om te komen, wordt het anders zodra de schemer in valt. Dan komen er al snel ongure types naar dit strand toe.

Santa Monica

Alhoewel het nog steeds als een op zichzelf staande plaats wordt gezien (er is zelfs een eigen toeristenboard), is Santa Monica inmiddels opgeslokt door Los Angeles. Santa Monica is vooral bekend vanwege het strand, de pier en de Third Street Promenade. Een levendige promenade met veel winkels, restaurantjes, kraampjes en straatartiesten. Er is hier ook in de avonduren veel leven. Er is een uitgebreide website over Downtown Santa Monica met allerlei handige informatie. Van bezienswaardigheden tot restaurants tot goedkope parkeergarages.

Kortingskaarten

Heb je een beperkt budget dan zal je afhankelijk van wat je wilt zien wellicht baat hebben bij één van de diverse kortingskaarten die je in Los Angeles kunt krijgen. De Go Los Angeles Card is een kaart die korting geeft bij bijna 40 verschillende attracties in en rondom Los Angeles. Daarnaast zijn er ook in hostels en hotels Visitors guides te krijgen met kortingsbonnen. Zo is er de Hollywood Vistors Guide die je op alle musea in Hollywood leuke kortingen geeft. De moeite waard als een Hollywood Citypass geen optie is omdat je minder kan of wil bekijken.

Overnachten in Los Angeles

Aan overnachtingsmogelijkheden heeft Los Angeles geen gebrek. Gezien de grote van de stad is het slim om van te voren te bedenken in welk gebied je wilt slapen. De meeste backpackers kiezen voor Hollywood zowel vanwege de locatie als omdat hier de goedkoopste hostels liggen. Je betaalt rond de $20-25 voor een bed op een dorm room. Wil je bij het strand slapen dan heeft Venice beach ook een aantal hostels. Prijzen liggen hier rond de $30 voor een dormroom. De goedkoopste tweepersoonskamers (vaak in een motel of hostel) heb je vanaf $65. Rondom het vliegveld zijn ook wat goedkopere opties in de vorm van Airport hotels. Een goede optie als je een auto hebt gehuurd.

Vervoer in en naar Los Angeles

Los Angeles International Airport is het vliegveld van Los Angeles waar de vluchten vanuit Nederland aankomen. Vanaf het vliegveld kun je met shuttle bus G naar het dichtstbijzijnde metro station:  Metro Green Line Aviation. Vanaf daar kun je verder met de metro. Het is ook mogelijk om met Shuttle bus C naar het Metro Bus station te gaan en verder te reizen per bus.

Los Angeles is een heel uitgestrekte stad. Voor reizen binnen de stad moet je dus voldoende tijd uittrekken. Het openbaar vervoer is voor Amerikaanse begrippen redelijk goed geregeld. Er is een metro en een uitgebreid busnetwerk. Downtown, Little Tokyo, Koreatown, Los Feliz, Thai Town, Hollywood, Universal City, North Hollywood, Chinatown, Pasadena en Long Beach liggen allemaal aan een metrolijn. Je betaalt $1,75 per ritje, of koop voor $7 een dagpas. Kijk voor meer informatie op LA Metro website.

Heb je echter weinig tijd of wil je naar bepaalde wijken dan is het huren van een auto aan te raden. Maar ook dan zul je rekening moeten houden met lange reistijden vanwege de files. Als je navigatie zegt dat je binnen 10 minuten op je bestemming bent, kun je al snel er zo'n 50 minuten bij op tellen. Met name op de I-405 en I-10 staan vele files. De gehele dag is het er druk, maar in de spits staat het helemaal muurvast. Parkeren kun je in sommige delen aan de straat (soms betaald, soms is het gratis), maar meestal ben je aangewezen op een parkeergarage. Soms betaal je per 15 minuten en soms per uur. De prijzen voor parkeren kunnen uiteenlopen. Zo kost parkeren bij Hollywood Boulevard nabij Vine station $10,00. Bij Rodeo Drive betaal je al snel $4 per half uur. Parkeren bij Third Street Promenade in Santa Monica bleek het goedkoopste te zijn. Bij de Santa Monica Parking Structures (1-9) zijn de eerste 90 minuten namelijk gratis! Vervolgens kost het volgende uur je $1,25 dollar en dan elk half uur $1,85.