Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 31.03 naar Poznan Nu boeken

Twee bokken vormen het symbool van deze stad in West-Polen. Poznan staat vooral bekend vanwege de prachtige architectuur en de vele musea. 

Bezienswaardigheden

Rynek

Net als elke andere Poolse stad heeft Poznan een centraal marktplein: het Rynek. Midden op dit marktplein staat het stadhuis. Aan de oostzijde vind je een klok en elke middag om 12:00 komen er twee bokken uit deze klok. Volgens een oude legende heeft de kok het vlees laten aanbranden voor het diner ter ere van de inwijding van het stadhuis. Hij haalde twee bokken op maar deze hadden geen zin in het spit en zijn gevlucht naar het dak. Buiten was iedereen verbaasd om deze twee bokken op het dak te zien staan. Ter herinnering zijn er twee bokken op de klok van het stadhuis gezet. Elk middaguur slaan zij 12 maal met de horens tegen elkaar. Erg leuk als je in de buurt bent op dit tijdstip om eens te bekijken!

Museum of the Wielkopolska Uprising en Military Museum

Dit museum is gehuisvest op het Rynek. Het gaat over de onafhankelijkheidsstrijd van deze provincie, die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog nog onder Duits gezag viel. Het is een kleine tentoonstelling met onder meer militaire uniformen, wapens en diverse foto's uit die tijd. 

Naast het Museum of the Wielkopolska Uprising, vind je ook een museum dat volledig gewijd is aan de geschiedenis van de Poolse leger. Opvallend is dat er veel musea in Poznan zijn die iets te maken hebben met oorlog.

Museum of Poznan June 1956

Iets buiten het historisch centrum staat het Museum of the Poznan Uprising June 1956. In 1956 was in Poznan de eerste Poolse opstand tegen het communisme. Werknemers kwamen in opstand tegen de slechte arbeidsomstandigheden. Een lange tijd is deze opstand niet erkend terwijl een soortgelijke opstand in Gdansk (1970) wel erkend werd. Dit museum neemt je mee terug in het communistische tijdperk en de strijd tegen het communisme. Vlakbij is bij het Park Adam Mickiewicza een monument ter nagedachtenis aan 1956 te vinden.

Citadel

In het noorden van Poznan vind je het Citadel park. Ooit was dit een machtig fort, totdat het in 1945 verwoest werd. Aan de voet van het park is een militaire oorlogsbegraafplaats. Hier liggen niet alleen Polen maar ook Britten, Sovjets en Amerikanen begraven. Vlakbij is een monument ter nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog. In dit park vind je ook het Museum of Arms. Dit is een tentoonstelling over oorlogsvoertuigen; van helikopters tot tanks.

Malta meer 

Als je de hectiek van de stad wil ontvluchten, kun je het beste de tram nemen richting Jezioro Maltanska (het Malta meer). Dit is een recreatiegebied. Je kan een heerlijke wandeling om het meer maken maar ook een rit met het Malta treintje. Dit kost 5 zloty en het treintje gaat 1 tot 2 keer  per uur. Het brengt je naar de Nowe Zoo (nieuwe dierentuin), dat de moeite waard is. De nieuwe dierentuin is, hoe kan het ook anders, de nieuwste dierentuin in Poznan. De Stare Zoo (oude dierentuin) ligt in het centrum maar is veel  kleiner.
Bij het Malta meer kun je ook fietsen huren en een van de vele trails fietsen. 

Poznan is een echte museum stad. Bij de toeristeninformatie op het Rynek kun je een boekje afhalen met alle informatie over de 25 musea van Poznan. Hou er rekening mee dat de musea in de weekenden vaak om 15:00 al gesloten zijn. Door de week zijn ze langer open en op zaterdag zijn de meeste musea gratis te bekijken. Het gaat te ver om al deze musea hier te beschrijven. Indien je meer informatie wil kun je de website van de stad Poznan bekijken. Tip: Als je veel musea gaat bezoeken kun je overwegen om een Poznan City Card te nemen. Deze kaart geeft je gratis toegang tot diverse bezienswaardigheden en je kan gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Eten en drinken

Als je goedkoop wil eten zijn er meerdere mogelijkheden. Je kan voor 4 tot 8 zloty (1-2 euro) spaghetti gaan eten in de spaghettibar Picolo. Deze vind je in de ulica Wroclawska. Of je kan kiezen voor de typische Poolse keuken in de milkbar Apetyt in ulica Szkolna. Voor 4 zloty heb je al een vol bord pierogi. Je bestelt je eten aan de balie en krijgt het daar op een plastic bordje geserveerd. De menukaart is alleen in het Pools dus het is wel prettig als je iets van de Poolse keuken afweet. Door de lage prijs, komen er ook veel daklozen. Laat je niet afschrikken want ze doen geen vlieg kwaad! Verder is Sioux op het Rynek een goed suggestie. Het is de Amerikaanse keuken, volledig in de western cowboy style. Voor een lekkere kop echte chocolademelk, is het een aanrader om naar Republik Roz op Plac Kolegiacki te gaan. Ze hebben ook lekkere taart en het is mogelijk er te dineren. Zeker een aanrader om even in de middag uit te gaan rusten. Het Rynek en de zijstraten is de plek om 's avonds uit te gaan. Poznan kent vele clubs.

Accommodatie

In Poznan zijn de meeste hostels in de oude stad en in zijstraten van het marktplein. Een aanrader is het Frolic Goats Hostel, met een centrale ligging. Let wel op dat rondom het Rynek vele clubs en cafés zitten waardoor je wat geluidsoverlast kan hebben!

Vervoer naar Poznan

Poznan heeft een eigen vliegveld en binnenkort vliegt Wizzar vanaf Eindhoven naar Poznan.  Vanuit Nederland kun je ook met de trein naar Berlijn reizen om vervolgens over te stappen op een trein naar Poznan. Vanaf Berlijn duurt de reis ongeveer 2,5 uur. Daarnaast is het mogelijk om met de nachttrein richting Warschau vanaf Amsterdam te reizen. Deze stopt ook in Poznan. 

Het hoofdtreinstation Poznan Glowny heeft een hele goede verbinding met Warschau (3 tot 4 uur) en Wroclaw (2,5 uur). Lees meer over reizen met de trein in Polen

Poznan beschikt over een uitstekend bus- en tramnetwerk. Een dagkaart kost ongeveer 12 zloty zonder korting. De bus of tram heb je nodig om vanaf het station naar het centrum te komen. In het oude centrum is alles zelf verder lopend te doen. Voor het Malta meer is de tram aan te raden.