Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Bialystok is de parel van het noord-oosten van Polen. Met zowel Poolse als Russische invloeden is het een bijzondere stad omdat deze combinatie vrij uniek is in Polen. Bialystok is nog niet ontdekt door het grotere toerisme. Het is een goede combinatie met een bezoek aan een van de nationale parken in dit gedeelte van Polen: Bialowieza, Biebrza of Narew.

Bezienswaardigheden

Marktplein 

Het hart van Bialystok is het grote marktplein in het centrum van de oude stad. In het midden van het plein staat het stadhuis. Eigenaar van dit stadhuis was de bekende J.K. Branicki. Branicki was een invloedrijke man in de 18e eeuw. In deze tijd is het stadhuis gebouwd. Bialystok was min of meer zijn 'privestad'. Helaas is het stadhuis - net als bijna heel Bialystok - tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. Het is nadien weer opgebouwd in de oorspronkelijke bouwstijl. Tegenwoordig is het Museum van Podlasie in het stadhuis gevestigd. Dit museum is een kunstmuseum maar vrij klein en niet heel erg bijzonder. 

Branicki paleis en tuinen

Het Branicki paleis wordt ook wel het Versaille van het noorden genoemd. De bouwstijl is geïnspireerd op de stijl van de bouw van Franse koningen uit de 18e eeuw. Het geeft de ambitie weer van Branicki om uiteindelijk koning te worden. Iets wat hem niet is gelukt. Het kasteel is onwijs groot maar helaas niet toegankelijk voor het publiek. Je kunt  wel in de grote paleistuinen wandelen, aan de andere kant van het paleis. De tuinen zijn geinspireerd op het Franse model met onder meer een labyrint en diverse fonteinen. Naast de Franse tuinen, is er ook een park wat meer lijkt op de Engelse stijl.

Oorlogmuseum

Het oorlogsmuseum aan de ul. Jana Kilinskiego 7 geeft de oorlogsgeschiedenis van Polen weer en in het bijzonder de oorlogsgeschiedenis van deze regio. In 1920 woedde hier de Poolse-Russische oorlog maar ook de Tweede Wereldoorlog neemt een bijzondere plek in. De grootste tentoonstelling gaat over de Tweede Wereldoorlog en de periode daarna waarbij speciaal aandacht is voor het gevecht tegen twee vijanden. Onder meer door middel van foto's maar ook nagebouwde verdedigingswerken wordt weergegeven hoe het er in die tijd aan toe ging. De andere tentoonstellingen gaan over de Eerste Wereldoorlog en de periode tussen beide oorlogen maar ook vind je een collectie aan militaire uniformen van de afgelopen eeuw. Daarnaast zie je veel oorlogsattributen zoals wapens, granaten maar ook persoonlijke bezittingen van soldaten. Tenslotte is er speciale aandacht voor de deportatie van vele vooraanstaande Polen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog naar onder andere Kazachstan. Deze Polen vormen volgens de Russen een bedreiging. Je ziet onder meer een indrukwekkend filmfragment van het transport en buiten kun je een transportwagon van de binnenkant bekijken. Het museum is zeer geschikt voor buitenlandse toeristen want alles is ook in het Engels beschikbaar. Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 09:30-17:00. De entree prijs bedraag 7 PLN. Bekijk voor meer informatie de website van het Oorlogsmuseum in Bialystok.

Tegenover het museum vind je een monument voor de gevallen soldaten. 

Kerken en kathedraal

In Bialystok zijn verschillende kerken te vinden. Vlakbij het centraal station vind je aan de sw. Rocha de eerste moderne kerk in Europa. Deze kerk is tussen 1927-1946 gebouwd. De witte blokken en strakke stijl is anders dan de kerken die wij kennen en maakt het daarom bijzonder. Voor de ingang van de kerk is een monument ter nagedachtenis aan de vliegramp bij Smolensk op 10 april 2010. Vanwege de Russische invloeden, vind je ook diverse orthodoxe kerken in Bialystok. Aan de Grundwaldzka vind je de Magdalena kerk. Dit is een orthodoxe kapel en was aanvankelijk een katholieke kerk maar is omgebouwd in een orthodoxe kerk. Aan de Lipowa vind je de St Michael kerk uit de 19e eeuw. 

Aan het einde van het marktplein staat een gotische kathedraal. Deze kathedraal is in de begin 20ste eeuw gebouwd en is een uitbreiding van de oorspronkelijke barok kerk die hier in de 17e eeuw is gebouwd. Deze kerk diende als mausoleum voor de familie Branicki. Je vindt onder meer nog de crypten waar de derde vrouw van Branicki, Izabela Branicki, is begraven. 

Zamenhofplein

Ludwik Zamenhof is de uitvinder van de internationale taal Esperanto. Hij is geboren en getogen in Bialystok. Het is hier waar hij bedacht dat er een taal moest komen die iedereen zou verstaan. Dit vanwege de verschillende culturen en daarmee ook talen die in Bialystok gebruikt werden. Ter ere van hem is er een plein naar hem vernoemd waar je ook een standbeeld vindt en een korte beschrijving van zijn leven. 

Tip: Er is een folder  A walk in Bialystok beschikbaar. Deze folder bevat een kaart met alle bezienswaardigheden in het centrum van Bialystok. Voor meer informatie over deze folder kun je terecht bij het Pools Verkeersbureau

In en rondom Bialystok zijn er verschillende fietsroutes. De toeristeninformatie van de regio Podlaskie heeft een speciale gids uitgegeven met verschillende fietsroutes. Deze gids heet: Cycling through podlaski voivodship. 

Eten en drinken

Vanzelfsprekend vind je aan het marktplein vele eet- en drinkgelegenheden. Voor een goede Italiaanse maaltijd ga je naar Chili Pizza, een populaire eetgelegenheid. Esperanto midden op het marktplein serveert meer Poolse gerechten. In de zijstraat vind je Sioux, een bekende keten. Voor de chocoladeliefhebber: Ga zeker naar Pijalnia Czekolady E. Wedel. Wedel is de bekende chocolade in Polen. In dit café vind je zowel warme chocolade als verschillende soorten lekkernijen met de Wedel chocolade er in verwerkt. Een ijscoupe kost 19 zloty. Voor cocktails is Little Hell in de ul. Lipowa (tegenover hotel Cristal) een aanrader. Cocktails kosten tussen de 14 en 20 Zloty. Zeker op een warme zomeravond zit je hier heerlijk. Een klein restaurantje, wat meer buiten de toeristische paden, is Sztuka Miesa (ul. Krakowska 11). Je vindt hier wat streekgerechten maar de specialiteit zijn de hamburgers. Het is een klein restaurantje maar ontzettend gezellig. 

Overnachten

In Bialystok heb je verschillende opties om te overnachten. Zo zijn er verschillende 3 sterren hotels in het centrum te vinden. Een goed hotel is het Best Western Hotel Cristal, dat letterlijk om de hoek van het marktplein ligt. In Bialystok zijn er verschillende particuliere appartementen te huren. Dit is een zeer aantrekkelijke en betaalbare optie omdat je vaak een heel appartement tot je beschikking krijgt. Een aanrader is Apartamenty Centrum. Deze bevinden zich aan het universiteitsplein. Een appartement kosten 140 PLN per nacht als je met tweepersonen bent. Ook voor solo-travellers is dit een goede betaalbare optie. Je betaalt dan 120 PLN per nacht. Aan de ul. Pilsudskiego vind je het hostel Podlasie. Hier kun je voor 28 PLN een bed krijgen in een dorm. Reserveren in de weekenden in het zomerseizoen is aan te bevelen. 

Vervoer naar en in Bialystok

Bialystok heeft een eigen trein- en busstation. Er rijden meerdere keren per dag treinen tussen Warschau en Bialystok (circa 3 uur). Ook is er een rechtstreekse verbinding tussen Gdansk en Bialystok. Deze trein rijdt 2 keer per dag en doet er circa 7,5 uur over. Lees meer over reizen met de trein in Polen. De hoofdingang van het treinstation bevindt zich aan de 'verkeerde' kant. Dat wil zeggen dat deze niet aan de kant van de oude stad zit maar aan de andere kant. Je komt bij de oude stad via de loopbrug over de diverse sporen. De oude stad is circa 20 minuten lopen, afhankelijk van waar je moet zijn.

Ongeveer 1 minuut van het treinstation, bevindt zich het busstation van Bialystok. Deze zit aan de kant van de oude stad. Vanuit de oude stad gezien zit deze links van het treinstation. Er staan borden op het treinstation die je de weg wijzen. Het busstation is voor de leek een groot rommeltje. Dit omdat er veel private maatschappijen rijden van en naar Bialystok. Ook de nationale maatschappij PKS heeft nog een aantal buslijnen. PKS heeft een eigen busstation en de private maatschappijen delen een bushalte die buiten de hekken van het busstation ligt, namelijk haltenummer 059 (bij de grote taxistandplaats). De meeste private busmaatschappijen hebben ook hun eigen kantoortjes en verder zie je gigantisch veel eettentjes. Bussen rijden onder meer naar Warschau. Een goede optie is Polski bus. Er rijdt ook een bus van de private maatschappij Voyager naar het nationaal park Bialowieza. De busreis duurt 2 uur en rijdt slechts enkele malen per dag. Een enkele reis bedraagt 14 PLN. Daarnaast betaal je voor elke tas die je meeneemt 2 PLN extra. Dit geldt ook voor een simpele dag rugzak. Een kaartje koop je bij de buschauffeur. Gepast of klein geld (lees: 20 PLN) is handig. Andere bestemmingen zijn onder meer Tykocin, Suwalki en Augustów. Lees meer over reizen met de bus in Polen.

Hoewel je in het oude stadscentrum van Bialystok niet zoveel van de bus gebruik zal maken, kan het handig zijn om van- en naar het bus- of treinstation een stadsbus te nemen. Een kaartje in de bus kost 2,80 PLN en koop je bij de kiosken. In de bus zelf is het niet mogelijk een kaartje te kopen. De haltes zijn soms wat ingewikkeld aangegeven maar op de website van Jakdojade kun je je busroutes uitzoeken en heb je er meteen een kaartje bij. Er is ook een app voor de mobiele telefoon te downloaden (werkt niet offline helaas).