Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Gdynia ligt aan de Baltische Zee en is dan ook een belangrijke havenstad in Polen. Er zijn geen stranden. Maar op zondagen is het aan de boulevard en op de pier erg druk met gezinnen die hier graag een wandeling maken. Samen met Sopot en Gdansk maakt Gdynia onderdeel uit van de agglomeratie Trójmiasto.

Bezienswaardigheden

Gdynia wordt als de minst aantrekkelijke stad gezien van de Trojmiasto. Dit komt omdat zij geen historische binnenstad heeft of een bruisend nachtleven. Om een of andere onduidelijk redenen, staat de stad ook niet meer in de meest recente versie van de Lonely Planet over Polen. Vreemd, aangezien Gdynia ook vaak de toegang is tot Polen vanuit de noordelijke landen in Europa. Gdynia heeft enkele bezienswaardigheden.

Aan de pier liggen  twee bekende boten, die beiden heden ten dage als museum dienen. De eerste, Dar Pomorza, is onderdeel van het Maritiem Museum uit Gdansk. De driemaster is gratis te bezoeken met de Touristcard indien je over het sightseeingticket beschikt. Het wordt ook wel een van de mooiste schepen van de wereld genoemd. Ernaast ligt de Blyskawica en ook dit is een drijvend museum geworden. Blyskawica betekent letterlijk bliksemflits. Dit was vroeger een torpedojager. Het schip is gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de Duitsers. Aan het einde van de pier bevindt zich een monument voor Jozef Konrad Korzeniowski; een Poolse schrijver. Ook staat er een metalen sculptuur die ook wel het spel van de masten wordt genoemd. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Baltische Zee.

Op de pier is ook een Aquarium te vinden. Verwacht hier alleen niet te veel van. Je vindt er de typische zeeaquarium dieren zoals de clownvis, kwallen en anemonen. Er zijn ook grote zeeschildpadden maar daar is ook alles mee gezegd.

Eten en Drinken

In Gdynia kun je het beste richting de Swietojanska of de Wladyslawa IV wandelen. Daar zijn meedere restaurantjes te vinden.  Tip: aan de 10 lutego ligt Sioux; deze keten heeft in het middaguur vaak happy hour waardoor je goedkoop kan lunchen!

Overnachten

Gdynia is prima te doen als dagtrip vanuit Gdansk. Mocht je toch willen overnachten in Gdynia dan zijn er meerdere hostels. Je hebt onder andere InGdynia Hostel, Och! hostel en Pepperland hostel. Het beste kun je deze rechtstreeks boeken aangezien ze via sites als hotelsworld en hostelbookers niet te vinden zijn.

Vervoer naar Gdynia

Gdynia heeft geen luchthaven maar binnen 35 minuten ben je op Gdansk Glówny. Vliegen op Gdansk Lech  Walesa airport behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn er diverse treinen  per dag vanuit het zuiden van Polen, waar Gdynia het eindstation van is. Ook zijn er meerdere treinen vanuit Gdansk die via Gdynia naar het westen gaan. Gdynia kent een goede verbinding met Sopot en Gdansk door de lokale SKM trein. Niet geheel verrassend is Gdynia ook per boot te bereiken vanuit onder meer Zweden.