Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 27.25 naar Wroclaw Nu boeken

Wroclaw ligt in Zuid-West Polen en staat bekend om haar vele kathedralen en de Centennial Hall,een UNESCO werelderfgoed. Door de stad stroomt de Oder en het oude centrum wordt dan ook omringd door water. Niet iedereen kent Wroclaw als Wroclaw. Sommigen gebruiken ook nu nog de Duitse naam Breslau. Tip: Wroclaw spreek je uit als 'Vrotswav'

Bezienswaardigheden

Oude centrum

De oude stad staat bekend om haar mooie architectuur en is geconcentreerd rondom het Rynek, een immens marktplein. Op het Rynek staat het raadshuis en is een fontein te vinden. Op het plein vind je verder de Hans en Grietje huisjes en de St Elizabeth kerk met een toren ter hoogte van 83 (te beklimmen voor 5 zloty). Het is aan te raden om een van de zijstraten in te wandelen en je neus te volgen om zo de stad te leren kennen.Ten noorden van het Rynek ligt de Universiteit van Wroclaw en het is mogelijk om de Mathematical Tower te beklimmen voor een prachtig uitzicht. Dit kost 4,5 zloty. In het universiteits-kwartier zie je veel monumentale gebouwen. Ook ligt er de Heilige Name of Jezus kerk waar je gratis een interessante audiotour kunt volgen.

Centennial Hall

In het oosten van Wroclaw staat de Centennial Hall. Dit werelderfgoed staat sinds 2007 op de UNESCOlijst en is een groot auditorium waar 1600 mensen inkunnen. Je kunt met tram 2,4 of 10 richting Biskupin en uitstappen bij de halte Hala Ludowa. Er vlakbij is ook een prachtig park met een fontein waar meerdere keren per dag een show plaats vindt. Met name in het donker is het een prachtig gezicht omdat er dan ook lichteffecten bij zijn!

Raclawice Panorama

Een bijzondere bezienswaardigheid in Wroclaw net buiten het centrum is het Raclawice Panorama. Een 114m lang canvas met de uitbeelding van de strijd van Raclawice, een belangrijke veldslag om de onafhankelijkheid van Polen in de 18de eeuw. Behalve het canvas is er ook een miniatuur uitvoering van de strijd te vinden. De entree van het Panorama is 22 zloty.

Ostrów Tumski

Door Wroclaw stroomt de Oder. In de Oder bevinden zich een tweetal eilanden: Ostrów Tumski en Wyspa Piasek, Ostrów Tumski is de oorsprong van Wroclaw en wordt gesierd door twee prachtige kathedralen. Op de route hier naartoe kom je eerst over een ijzeren brug vol met sloten van verliefde stelletjes, alvorens je aankomt bij de St. John the Baptist Kathedraal. De 91meter hoge toren van deze Kathedraal is ook voor 5 zloty te beklimmen. Naast de Kathedraal vind je hier de St Giles kerk met een originele Romaanse poort en de botanische tuinen (7 Zloty). Een avondwandeling langs de Oder in de avondzon is zeer de moeite waard!

De kabouters van Wroclaw

Oplettende toeristen zal het al snel opvallen dat er her en der kleine bronzen mannetjes door de stad zwerven. Dit zijn de kabouters van Wroclaw. De kabouters komen uit de jaren ’80 en staan symbool voor het protest tegen het communisme. Het begon er met 1, en inmiddels is de populatie uitgegroeid naar 79. Als je niet uren door de stad wilt zwerven opzoek naar alle 79 verschillende kabouters kun je een kaart kopen in de boekenwinkel op het Rynek naast de bibliotheek.  

Eten en Drinken

Net als in elke Poolse stad geldt ook in Wroclaw dat de prijzen rondom het Rynek over het algemeen erg hoog liggen, hoger dan in de zijstraten. Een uitzondering is de Bar Wegetarianski Vega op het Rynek. Hier kun je voor 6 zloty al een vegetarische maaltijd krijgen. Als je vanaf het Rynek de ulicia Odrzanska uitloopt, kom je op de kruising met de ulicia Garbary ter hoogte van nummer 17 'Kurna Chata' tegen; dit is een goedkoop restaurantje waar je heerlijke Poolse gerechten kan eten. Er komen ook veel studenten dus het kan er druk zijn. In de ulicia Kielbasniczna vind je Gruszinkie Chaczapuri, een Georgisch restaurant; zeker een aanrader!

Accommodatie

In Wroclaw zijn vele hostels en appartementen te vinden. Een hostel dat uitsluitend private rooms heeft, is het Moon hostel. Ook heb je Nathans Villa hostel, dat veel backpackers trekt. 

Dagtrips vanuit Wroclaw

De Lower Silesia regio is een regio met prachtige natuur en zelfs bergen. Een dagtrip is dan ook zeer de moeite waard. Bezienswaaridgheden in de regio zijn onder meer de houten kerk in Swidnica, het voormalige hoofdkwartier van Hitler in het Ksiaz kasteel en diverse spa resorts zoals Szczawno Zdrój. Tours kun je onder meer boeken via Wroclaw Sightseeing tours.

Verder kun je in de zomermaanden met een boot (de Gucio) over de Oder varen (10-15 zloty).

Vervoer naar Wroclaw

Vanaf Eindhoven vliegt Wizzair enkele malen per week naar Wroclaw Copernicus Airport. Vanaf het vliegveld vertrekt er elke 20 minuten een bus (lijn 406) naar de stad (3 zloty). De bus vertrek recht tegenover de ingang van het vliegveld en doet er c.a. 25 minuten over om in de stad te komen. Om ongeveer in het centrum van Wroclaw uit te komen kun je het beste uitstappen bij de dertiende of veertiende halte.

Vanaf het hoofdstation Wroclaw Glowny is er een regelmatige verbinding met Poznan (2,5 uur) en zijn er meerdere treinen per dag naar Krakow (4,5 uur) en Warschau (5,5 uur). Lees meer over reizen met de trein door Polen. 

In Wroclaw kun je gemakkelijk reizen met de tram. Een kaartje voor een enkele reis kost ongeveer 3 zloty. Als je veel van de tram gebruik wilt maken, zijn er ook diverse dagkaarten te koop. Meer informatie is te lezen op de website over het openbaar vervoer in Wroclaw.