Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 20.64 naar Warschau Nu boeken

Polen biedt voor elke reiziger wat wils. Je hebt er zee, prachtige natuurgebieden, bergen, een gebied met meren en prachtige steden. De meest toeristen kiezen ervoor om naar Kraków af te reizen. Deze stad ligt in het zuiden en is één van de mooiste steden van Polen. Toch heeft Polen meer te bieden dan dat. Zo vind je er natuur in het oerbos Bialowieza, watersport in de Mazurië en religie in Czestochowa. 

Warschau

Warschau is de hoofdstad van Polen. De meningen over deze stad zijn verdeeld maar een ding is zeker: bij een bezoek aan Polen mag een bezoek aan de hoofdstad niet ontbreken. Vanaf het Palace of Culture & Science heb je een prachtig uitzicht over Warschau. Via de Koninklijke Route wandel je naar de oude stad. Hier kun  je het Koninklijke paleis bezoeken. Ook is het interactive Warsaw Uprising museum zeker een bezoekje waard!Op hete dagen kun je heerlijk uitrusten in het Lazienki park of de Botanische tuinen. Als je meer dagen hebt, kun je richting Wilanów voor het paleis en de omliggende tuinen.

Kraków

Kraków was de vroegere hoofdstad en is vandaag de dag de populairste stad onder toeristen in Polen. Kraków heeft het grootste marktplein in Europa. Niet voor niets staat het oude centrum op de werelderfgoederenlijst. Aan de Wisla vind je Wawel, een heuvel waar zowel een kasteel als een kathedraal op staan. In deze kathedraal ligt de vroegere adel van Polen begraven. Alhoewel er bijna geen joden meer in Kraków wonen, is er een Joodse wijk: Kazimierz. Hier kun je diverse synagoges bezoeken. Meer historie vind je bij het voormalige ghetto monument en de fabriek van Oscar Schindler.

Auschwitz

Auschwitz is de beruchte plek waar in de Tweede Wereldoorlog meer dan 1,1 miljoen joden, homoseksuelen,zigeuners en roma's werden vermoord. Heden ten dage is dit concentratiekamp opengesteld voor bezoekers. Auschwitz bestaat uit drie delen, waarvan Auschwitz I en Auschwitz-Birkenau te bezoeken zijn. Je kan op eigen gelegenheid gaan of met een georganiseerde tour vanuit Krakow.


Zoutmijn in Wieliczka

De zoutmijn in Wieliczka is met name beroemd vanwege de ondergrondse kapel. Deze kapel is volledig uitgehakt uit zout. Er staat onder meer een zouten beeld van de Paus Johannes Paulus II en er hangt een prachtige kandelaar. Het diepste punt van de mijn is 327 meter onder de grond. Ook deze zoutmijn staat op de werelderfgoederenlijst. Je kan de mijn bezoeken met een georganiseerde tour vanuit Krakow of op eigen gelegenheid.

Trójmiasto

Trójmiasto, zo worden de drie steden Gdansk, Gdynia en Sopot gezamenlijk genoemd. Letterlijk betekent dit: de drie steden. Ze liggen het het noorden van het land, aan de kust. De steden zijn onderling goed verbonden via de SKM trein. Gdansk is de grootste plaats van de drie. In het verleden mocht deze stad zich Hanzestad noemen en dit is terug te zien in de architectuur. Gdansk is een goede uitvalsbasis om de agglomeratie te verkennen. Deze stad het meeste te bieden qua bezienswaardigheden en vertier. Bovendien is er goedkope budgetaccomodatie en kiezen vele reizigers Gdansk als uitvalsbasis. Sopot, het ibiza van Polen, is met name leuk in de zomer maar het kan er behoorlijk druk zijn! Met name het nachtleven is populair. Gdynia is een echte havenstad. Hier komen diverse boten aan vanuit Scandinavië. Behalve een tweetal museumschepen en klein aquarium, is er weinig te beleven.

 

Malbork

In Malbork staat het beroemdste kasteel van de Duitse Orde in Europa; een werelderfgoed. Dit kasteel is het kenmerkende voorbeeld van de Gotische bouwstijl in de tijd van de Duitse Orde. Het kasteel dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw maar is diverse malen verwoest en weer opgebouwd en gerestaureerd.

Warmia en Mazurië

De regio Warmia-Mazurië ligt in het noord-oosten van Polen en staat vooral bekend om haar prachtige natuur en het merengebied. Mazurië is het watersportgebied van Polen en in de zomermaanden sieren zeilboten de horizon. Gizycko is de perfecte uitvalsbasis om het merengebied van Polen te verkennen. Een andere populaire plek is Mikolajki. In de regio vind je vele kastelen, die gezamenlijk de kastelenroute vormen. Meer historie is te vinden in de oorlogsbunkers van de Tweede Wereldoorlog en ook heeft hier de bekende aanslag op Hitler plaats gevonden. De bunkers van Hitler vind je nabij Ketrzyn in het dorp Gierloz. Deze regio leent zich bij uitstek voor een vakantie met de perfecte mix tussen natuur en cultuur. De grootste stad van de regio is Olsztyn. Dit is de plek waar Copernicus de ontdekking deed wanneer de lente begon. 

Poznan

Poznan ligt vlakbij de Duitse grens en is daarom ook interessant om met Berlijn te combineren. In deze stad vind je een heleboel musea. Enkele musea zijn volledig gewijd aan de oorlogen die in dit deel van Polen gevoerd zijn. Ook is er een museum over de opstand tegen de slechte arbeidsomstandigheden, die in 1956 plaats vond. Je kunt aan de hectiek ontsnappen door langs het Malta meer te wandelen of te fietsen.

Wroclaw en de Lower Silesia regio

Wroclaw ligt in Zuid-West Polen en staat bekend om haar vele kathedralen en de Centennial Hall,een werelderfgoed. Dit is een goede uitvalsbasis om de de Lower Silesia regio te verkennen. In  Swidnica staat bijvoorbeeld één van de weinige houten kerken van Europa. Ook vind je in deze regio het kasteel Ksiaz. Dit kasteel diende in de Tweede Wereldoorlog als huis voor Hitler. Daarnaast zijn er in deze omgeving vele spa-towns te vinden. Tevens vind je ook in dit gedeelte van Polen bergen, namelijk de Sudeten.

Bialowieza Nationaal Park

In Polen vind je nog het laatste stuk oerbos dat te vinden is in het laagland van Europa. Dit prachtige stukje natuur is onderdeel van het Bialowieza Nationaal Park in het noord-oosten van Polen. Dit is het oudste nationaal park in Polen. Niet voor niets staat dit nationaal park op de UNESCO Werelderfgoedenlijst sinds 1979. Symbool van het park is de wisent. Je vindt hier de grootste populatie in Europa. Maar naast de wisent, zijn er nog vele andere zoogdieren en vogelsoorten te vinden. 

Bialystok

Tegen de Wit-Russische grens in het noord-oosten van Polen ligt de stad Bialystok. Een vergeten parel en nog niet ontdekt door het massa-toerisme. Door de Russische invloeden, is deze stad bijzonder en heeft zij unieke architectuur. Bialystok is goed te combineren met de nationaal parken in dit deel van Polen. 

Torun

Torun is de geboortestad van Copernicus en torunskie pierniki (gingerbread). Het oude centrum staat op de werelderfgoederenlijst. Je kunt hier onder meer het geboortehuis van Copernicus bezoeken of een tochtje maken over de Wisla. Natuurlijk mag een bezoekje aan een bakker om het gingerbread te proeven niet ontbreken. Er is zelfs een museum waarbij je leert hoe je gingerbread zelf kan maken.

Czestochowa

Czestochowa is een belangrijk bedevaartsoord. Het wordt in een adem genoemd met plaatsen als Lourdes en Fatima. In deze stad staat namelijk op de heuvel Jasna Góra het gelijknamige Paulinenklooster, waar zich een icoon van de maagd Maria bevindt oftewel De Zwarte Madonna. Dit icoon zorgt ervoor dat jaarlijks miljoenen pelgrims en toeristen naar het klooster komen om haar in levende lijve te zien. Voor velen is zij de koningin van Polen en dat maakt dit icoon een van de meest vereerde onder Katholieke gelovigen.

Zakopane en Tatragebergte

In het zuiden van Polen ligt het Tatagebergte. Dit gebergte bevindt zich op de grens tussen Slowakije en Polen en is een prachtig gebied om te wandelen. Meer informatie kun je vinden in het artikel over het TatragebergteZakopane is een goede uitvalsbasis en een populaire wintersportplaats.