Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Het noorden van Polen staat bekend om de kastelen van de middeleeuwse Duitse orde. Deze kastelen vormden samen een verdedigingswerk en zijn gebouwd in de 13e en 14e eeuw. Sommige kastelen waren niet gebouwd voor de kruisridders maar voor de bisschop. Veel van deze kastelen zijn regelmatig beschadigd of grotendeels verwoest in tijden van oorlog. Uiteindelijk zijn de kastelen gerestaureerd en in de meeste kastelen is tegenwoordig een museum gevestigd. 

Eén van de manieren om je reisroute door Polen vorm te geven is de Gotische kastelenroute. Deze route leidt je langs de diverse kastelen en is prima te combineren met andere bezienswaardigheden in dit deel van Polen en een bezoek aan de omliggende steden. Er zijn in totaal 12 Gotische kastelen van de Duitse orde te vinden in dit deel van Polen. De route varieert van 11 tot 16 kastelen, omdat deze route nog in doorontwikkeling is. De elf kastelen waarover geen twijfel bestaat dat zij onderdeel zijn van de route zijn: Malbork. Lidzbark Warminski, Bytów, Sztum, Kwidzyn, Ketrzyn, Olsztyn, Nidzica, Ostróda, Ryn en Gniew.

Malbork

Malbork is het bekendste kasteel van de tijd van de Duitse orde. Omdat het het grootste Gotische kasteel van Europa is, is het kasteel toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoederenlijst. Malbork is gebouwd in de 13 eeuw en was het centrum van de Duitse orde en vanuit hier werd de staat bestuurd. De oppervlakte is 52 bij 62 meter. Er is een museum in gevestigd. Voor een bezoek aan Malbork dien je de tijd te nemen. Het is goed te combineren met een bezoek aan Gdansk. Lees voor meer informatie het artikel over Malbork

Olsztyn

Op de plek van het Gotische kasteel in Olsztyn was ten tijde van de bouw, nog geen spoor van een stad te bekennen. Het is dan ook het Het oudste historische gebouw in Olsztyn. Het kasteel is gebouwd in de 14e eeuw. Het kasteel behoorde in die tijd toe aan het bisdom Warmia en was dan ook de residentie van de administrator van het bisdom. Het bisdom stond onder bescherming van de Duitse orde. Een belangrijke bewoner van dit kasteel is de astronoom Nicolaas Copernicus. In 1516 nam hij zijn intrekking in dit kasteel. Hij heeft hier gewoond tot 1519 en is in 1520 voor een jaar teruggekeerd. Tegenwoordig is in het kasteel het museum van Warmia en Mazurie gevestigd. Dit kasteel is goed te combineren met een langer bezoek aan Olsztyn, de grootste stad van deze regio. 

Lidzbark Warminski

Op zo'n 45 minuten rijden van Olsztyn ligt Lidzbark Warminski. Dit was voor een lange tijd de hoofdstad voor het bisdom Warmia en hier staat dan ook een bisschoppelijk kasteel. In tegenstelling tot de meeste Gotische kastelen is het kasteel in Lidzbark Warminski dan ook niet gebouwd voor de kruisridders maar voor de bisschop. In de 16e eeuw was de oom van Nicolaas Copernicus bisschop van Warmia en Copernicus heeft dan ook in dit kasteel geleefd van 1506 tot 1510 als adviseur van zijn oom voordat hij zich vestigde in Olsztyn. In de bijgebouwen van dit kasteel is het hotel Krasicki gevestigd. Lees voor meer informatie het artikel over Olsztyn en Lidzbark Warminski.

Ryn

Het kasteel in Ryn is het op één na grootste kasteel van de Duitse orde.Het kasteel is gebouwd in de 14e eeuw. Het ligt strategisch tussen de meren in het merengebied van Mazurië. Dit maakt het sowieso al de moeite waard om een bezoek te brengen aan Ryn. Het kasteel van binnen bekijken, is lastig omdat er sinds 2006 één van de Poolse tophotels in is gevestigd. Het is volledig in stijl. In de zomermaanden zijn er echter wel rondleidingen mogelijk of je boekt een overnachting in dit bijzondere hotel. Ryn ligt vlakbij Gizycko en is dan ook makkelijk te bezoeken met een vakantie in het merengebied Mazurië. Lees meer over Gizycko en een bezoek aan het kasteel in Ryn

Ketrzyn

Een wat kleiner kasteel is te vinden in Ketrzyn. Dit kasteel dateert uit de 14e eeuw. Er is een klein museum in gevestigd. In vergelijking met de kastelen in bijvoorbeeld Ryn en Lidzbark Warminski heeft dit kasteel wat minder allure. Tegenover het kasteel vind je de St. George kerk. Deze kerk is in dezelfde tijd gebouwd als het kasteel en maakt onderdeel uit van het verdedigingswerk. Ketrzyn is een goede uitvalsbasis om Hitlers bunker en Swieta Lipka te bezoeken. Als je dit van plan bent, is een bezoek aan het kasteel makkelijk in te plannen. 

Naast de hier boven genoemde 5 kastelen, zijn er nog 6 andere kastelen onderdeel van de Poolse kastelenroute. Er is een uitgebreide site met informatie over alle 11 kastelen. Je vindt er onder meer de geschiedenis en verwijzingen naar de eventuele musea die in de kastelen gevestigd zijn. Lees meer over de andere Gotische kastelen in Polen.