Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Zakopane is een stad in het zuiden van Polen en telt ongeveer 30.000 inwoners. De stad ligt op 850 meter hoogte aan de voet van Mount Giewont (1984 m) in het Tatra gebergte en is dan ook in de zomer een geliefde plek voor wandelaars en in de winter een populair wintersportgebied.

Bezienswaardigheden Zakopane

Krupówki

Het centrum van Zakopane bestaat uit een hele lange straat, ulica Krupówki. Hier speelt het leven zich voornamelijk af. Aan deze straat bevinden zich heel veel souvenirwinkels, restaurants en pubs. Ten noorden van vind je het Tatra Museum, een museum over de regio. Ook zie je daar de Parish Church Of the Holy Family. Wie verder doorloopt,de ulica Koscieliska op, zal het Muzeum Stylu Zakopianskiego tegen komen, dat, hoe kan het ook anders, de typerende podhale bouwstijl van de stad laat zien.

Gubalowka

Aan de voet van de Gubalowka is een dagelijkse markt te vinden. Op deze markt worden streekproducten verkocht, kleding, souveniers, knuffels enzovoort. Vanaf hier heb je ook de mogelijkheid met de trein naar de top van de Gubalowka te gaan. Deze berg is 1123 m hoog en eenmaal boven, heb je een prachtig uitzicht over Zakopane. In het hoogseizoen kost een enkele reis kost 13 zloty en een retour kost 19 zloty. Boven op de top zijn diverse wandelroutes aangegeven. Zo kan je te voet terug naar Zakopane of naar andere toppen wandelen in de omgeving. Aan te raden is wel een kaart mee te nemen  waarop deze routes staan. Op de top van de berg zijn ook enkele restaurants.

Een populair wandel- en skigebied is het Tatragebergte. De meeste toeristen gaan om deze reden naar Zakopane. Voor meer informatie lees ons artikel over het Tatragebergte.

Eten en drinken

In de hoofdstraat bevinden zich talloze restaurants en de kaarten verschillen onderling weinig van elkaar. De meeste regionale restaurants vallen onder dezelfde keten. Vaak word je bediend door dames en heren in traditionele kleding en wordt er live volksmuziek gespeeld. Deze folklore vind je in restaurants als Stek Chalupa, Karcma Bacowka en Karcma Zapiecek.

Heb je geen zin in volksmuziek? Ga dan naar restaurant Kalina op Krupówki 46. Hier kun je voor 15 zloty een Pools twee-gangen-diner krijgen. Het voorgerecht bestaat uit de keuze tussen twee soorten soep en voor het hoofdgerecht kun je een keuze maken uit zo'n 8 gerechten. Het is een gezellig en knus restaurant. Voor fastfood kun je terecht bij Goral Burger op Krupówki 38. Deze burger kost, inclusief rauwkost, brood en saus, 10 zloty. Voor 8 zloty kun je een kielbasa (worst) met brood krijgen. Andere aanraders zijn Dominium (Krupówki 51) voor pizza en Dobra Kasza Nasza (Krupówki 48) voor heerlijke gerechten met 'grouts'.

Wie een streekgerecht wil proberen zal uitkomen bij de Smazony Oscypek, gegrilde schapenkaas. Deze kaas is ook te koop in een van de vele kraampjes langs de weg. 

Accommodatie

Zakopane heeft geen tekort aan accommodatie, alhoewel het in het hoogseizoen aan te raden is van te voren te boeken. Je kan kiezen uit luxe hotels, appartementen, pensions, hostels of een slaapplek bij particulieren. In dat laatste geval zal je op zoek moeten gaan naar huizen waar "pokoje" of "noclegi" staat aangeven. Dit betekent dat er kamers te huur zijn. Vaak staan er ook mensen je op het station op te wachten om je een kamer aan te bieden.  De vraag is echter wat je er voor terug krijgt. Je kan beter kijken bij de toeristeninformatie als je bij particulieren zou willen overnachten.

Zoals gezegd, biedt Zakopane ook enkele opties voor low budget reizigers. Dom Turysty PTTK heeft verschillende opties variërend van 7-bedden-dorms tot eenpersoonskamers. Het goedkoopste bed is 27 zloty in de 7-beddendorm met gedeelde douche en wc. De accommodatie bevindt zich net buiten de hoofdstraat, waardoor je van straatlawaai geen last hebt. Andere opties zijn het Top Hostel op de hoofdstraat ul. Krupówki. Prijzen zijn vanaf 25 zloty per nacht. Voor wie echt in de natuur wil, is er het Good Bye Lenin Hostel aan de voet van de Tatra’s, ongeveer 2 km buiten Zakopane. Let op: Er is geen busvervoer mogelijk na 19:00 's avonds.

Vervoer naar Zakopane

Zakopane kent geen vliegveld. Het dichtsbijzijnde vliegveld is Kraków Balice Airport.

Zakopane is vanuit Kraków te bereiken met zowel de bus als de trein. Het verdient echter de voorkeur om voor de bus te kiezen, tenzij je over het benodigde portie geduld beschikt. De trein doet er namelijk  3,5 uur over terwijl de bus voor hetzelfde traject slechts 2 uur nodig heeft. Wil je echter genieten van het prachtige uitzicht over de bergen, dan is de trein zeker een aanrader.Je krijgt dan meer mee van de omgeving dan wanneer je met de bus gaat.

Er rijden diverse busmaatschappijen op het traject Kraków - Zakopane: de staatsmaatschappij PKS en de twee private maatschappijen Szwagropol en Trans-Frej.  Ieder uur vertrek er een bus; soms meerder keren per uur.  Een enkele reis kost anno 2018 ongeveer 20 zloty. Je kan de tickets aan het loket kopen of bij de buschauffeur (geen opslag). Soms verkopen ze bij het loket op het busstation enkel tickets voor PKS bussen en geen tickets voor de privemaatschappijen. Voor tickets voor de Szwagropol bussen kun je in ieder geval terrecht bij het loket op het busstation in Kraków en in Zakopane. Trans-Frej heeft een eigen ticket office.

In Zakopane kun je veel lopend bereiken, zeker als je accommodatie zich in het centrum bevindt. Voor het busstation staan diverse mini-bussen die je naar bezienswaardigheden in het Tatragebergte kunnen brengen: Kuznice (voor de kabelbaan naar Kasprowy Wierch) of Lysa Polana (voor het bekende meer Morskie Oko).  De minibussen kan je ook aanhouden bij de bushaltes langs de route (bijvoorbeeld aan de Wladyslawa Zamoyskiego), maar als je nog niet erg bekend bent in Zakopane en je wil zeker van je zaak zijn, kies dan het busstation als vertrekpunt. Op de voorkant van de bus kun je zien waar de bus heengaat. Je betaalt aan de buschauffeur een vast bedrag (Kuznice kost ongeveer 4 zloty enkele reis). Een andere (bijzondere) manier van transport is een paardenwagen (in de zomer een koets en in de winter een slee).