Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Torun is de stad van pierniki (gingerbread) en de geboortestad van de sterrenkundige Copernicus.Niets voor niets staat deze stad op de UNESCO lijst. Door de stad stroomt de Wisla.

Bezienswaardigheden

Oude stad

De oude stad is gecentreerd rondom het (oude) Rynek. Op het Rynek staat het oude raadshuis waar tegenwoordig het regionaal museum is gehuisvest. Het is ook mogelijk de toren van het raadshuis te bezichtigen. Voor het raadshuis staat natuurlijk een beeld van Copernicus, die in deze stad geboren en getogen is. Aan de rand van de stad langs de Wisla vindt je de oude stadsmuur. Er is ook een scheve toren (Krzywa Wieza) dat soms wel gekscherend de Toren van Pisa in Torun wordt genoemd.

Huis van Copernicus

Een bezoek aan het Huis van Copernicus (Dom Mikolaja Kopernika) mag niet ontbreken. Het huis is te vinden aan de ulica Kopernika. Op nummer 15 is Copernicus in 1473 geboren. De tentoonstelling beslaat vijf verdiepingen en gaat over het hele leven van Copernicus. Zo vindt je meer informatie over zijn werk, maar ook bezittingen. Er zijn zelfs bonnetje bewaard. Het tweede gebouw van het museum is een reconstructie van een huis uit de tijd van Copernicus. Ook vind je hier familieportretten. 


Gingerbread museum

Vlakbij het Huis van Copernicus bevindt zich het Gingerbread Museum. Torun is in heel Polen bekend om haar gingerbread. Je moet dit dan ook zeker proeven! Er is zelfs gingerbread in de vorm van het hoofd van Copernicus! In het museum leer je hoe je zelf gingerbread kan maken. Je zal alleen wel moeten wachten tot er voldoende mensen zijn voordat de workshop kan starten.

Boottocht over de Wisla

Bij de stadspoort ligt aan de kade een boot die voor 8 zloty een rondvaart van 40 minuten over de Wisla verzorgd. Zo maak je kennis met Torun vanaf het water. Op mooie zonnige dagen zeker een aanrader!

Torun Festival

Op 24 juni is het jaarlijks het feest van Torun ter ere van Johannes de Doper. Er zijn dan allerlei activiteiten in de stad en ook roeiwedstrijden op de Wisla. Aangezien de stad volstroomt is het raadzaam van tevoren je hostel te boeken!

Eten en drinken

Als je na het eten van Gingerbread nog niet vol genoeg zit, kun je een van de vele restaurantjes uit proberen. Natuurlijk is het rondom het Rynek duurder dan in de zijstraten. In de nieuwe stad bij het markplein (Rynek Nowomiejski) vind je leuke kroegen en is ook een bierlokaal ('Krajin') in een kelder waar je een gezellig biertje kan drinken.

Accommodatie

Alhoewel Torun een van de kleinere steden van Polen is, is het zeker de moeite waard één (of misschien wel meerdere) nachten te verblijven. Een bekend hostel is het Orange Hostel. Het is een prima uitvalsbasis gelegen in een rustige straat in de nieuwe stad. In de oude stad vind je een hostel op het Rynek: Freedom hostel. Er zijn ook hostels waar ze geen dorms hebben maar uitsluitend privekamers: Green Hostel en Przy Spitalu Hostel (oftewel Hostel Torun). 

Vervoer naar Torun

Torun is vanuit verschillende grote steden per trein te bereiken: Poznan (2,5 uur), Warschau (3 uur) en Gdansk (3,5 uur) hebben meerdere malen per dag een verbinding met Torun. Het is aan te raden een trein te kiezen die stopt op het kleinere station Torun Miasto aangezien deze zich op loopafstand van de oude en nieuwe stad bevindt. Het hoofdstation Torun Glowny ligt namelijk 2 km van de oude stad af, aan de andere zijde van de rivier. Je zal dan een bus moeten nemen om in het centrum te komen. Lees meer over reizen met de trein in Polen. In Torun is alles in het oude stadscentrum te belopen.