Naz Taha Geschreven door NazTaha. Foto door: NazTaha

Het Abel Tasman National Park is één van de mooiste nationale parken van Nieuw-Zeeland. Het is de plek voor schitterende een- of meerdaagse hikes, maar ook voor een dag ontspannen op een van de prachtige stranden. Liefhebbers kunnen hier ook een ritje maken in de watertaxi of bijvoorbeeld zeekayaken. Get park is gelegen in het noorden van het Zuidereiland op 2 uur van Nelson en kent een relatief zachte klimaat.

Marahau is het plaatsje dat naast de entree van Abel Tasman National Park ligt. Het is niet meer dan een weg met een paar kayakverhuurders, een paar eettentjes en een paar hostes/campings. Kaiteriteri ligt een paar kilometer voor de ingang van het park en heeft iets meer faciliteiten dan Marahau.

Ook Motueka is een handige verblijfplaats als je een bezoek wilt brengen aan het park. Het stadje heeft allerlei voorzieningen, supermarkten, een groot aanbod aan accommodatie, enkele cafés en pubs en langs de weg eetkraampjes, allemaal tegen het decor van een prachtige rivier. Motueka is ook ideaal als stopplaats om wat voedsel in te slaan voordat je naar het Abel Tasman park gaat.

Meerdaagse wandelingen Abel Tasman National Park

Het Abel Tasman National Park is dan wel het kleinste national park van Nieuw Zeeland, maar is populair vanwege de prachtige tracks die je hier kunt lopen. Het bekendst is de de Abel Tasman Coast Track van 51 kilometer. De track is eenvoudig en je loopt het in ongeveer je drie dagen.

Je loopt o.a. ver prachtige stranden met typerend goudgeel zand en een kustlijn rijk aan bossen. Af en toe steek je een kloof of riviertje over met een `swingbridge`, een touwbrug, en dat draagt helemaal bij aan het gevoel van ontdekkingsreiziger dat je krijgt als je hier buiten het toeristenseizoen gaat wandelen. In de zomer, maar ook begin herfst (december tot eind maart) is het echter een stuk drukker, er zijn dan meer wandelaars dan hutten, iets om rekening mee te houden als je een meerdaagse hike in dit park wilt doen

Ben je niet zo van de meerdaagse hikes, dan kan je ook een van de kortere hikes van bijvoorbeeld zes uur doen. Je pakt dan de watertaxi heen en loopt in ongeveer zes uur terug met voortdurend schitterend zicht op de baaien en bossen. Of je nu een dagwandelijk of meerdaagse wandeling doet, zorg dat je muggenspray bij je hebt: het krioelt van de zandvliegen op de sranden van het park.

Let wel, delen van de meeste wandelingen zijn alleen geschikt bij eb, met vloed staan ze onder water. Voor de meeste van deze stukken zijn alternatieve routes langs hogerop gelegen gebieden, maar het kan voorkomen dat je lang moet wachten tot het tij keert, dus zorg dat je daar op voorbereid bent. Of je de route van noord naar zuid doet of omgekeerd is ook afhankelijk van het tij, vraag bij het DOC infocentrum, vlakbij de ingang van het park, even wat het verstandigst is.

Omdat de Abel Tasman Coast track een aantal dagen duurt zijn er over de route drie hutten gebouwd, waar je kunt overnachten. Zorg wel dat je dit vooraf boekt bij het Motueka bezoekerscentru, Je kunt daarbij ook een hutpas ophalen moet je halen bij het DOC in Nelson of het kleinere Takaka. Kamperen mag ook, maar alleen op plekken waar dat toegestaan is, en ook hiervoor moet je van tevoren een pasje halen bij het DOC. Het enige nadeel van het overnachten in dit prachtige park zijn de zandvliegen, zorg dus dat je genoeg muggenspray bij je hebt.l

Behalve overnachten in hutten tijdens je hike, is er nog een ludieke manier om de nacht door te brengen. In Anchorage Bay ligt de Aquapackers. Dit is een oud marine schip - een catamaran - welke is omgebouwd tot een heus hostel! Met een kleine rubberboot word je opgepikt vanaf het strand door een van de medewerkers. Bij de prijs is het avondeten en ontbijt inbegrepen en ook het bedlinnen is inclusief. Een overnachting in de dorm kost NZD 70,-. De medewerkers sporen je aan om een lekkere duik vanaf het bovendek te nemen en zijn ook niet te beroerd om ook even het water in te springen. Doordat er maar 20 bedden aan boord zijn, heerst er meestal een gezellige, intieme sfeer.

Het vervoer naar het startpunt van verschillende wandelingen kan via een watertaxi. Afhankelijk van de hike die je doet, word je op een vn de stranden afgezet. Je kunt natuurlijk ook een dagje zwemmen of kayakken in het park en daarbij ook gebruik maken van de watergtaxi om op het strand van je bestemming te komen.

Kayakken in Abel Tasman National Park

Kayakken is ook een optie in het Abel Tasman NP, er zijn verschillende arrangementen, van dagtrips tot meerdaagse kajaktrips en gecombineerde kajak- en wandeltrips.

Zeekayaken is absoluut iets anders dan kayaken op een meer of riviertje. Je moet dan ook eerst een soort vaarbewijs halen. wanneer je een trip organiseert zit dit bij de prijs in. Je kunt je zogenaamde peddelbewijs halen vlak voor je vertrekt maar ook al de dag ervoor als je wilt.

Je krijgt een safety briefing waarin ze uitleggen hoe de zee en het weer in elkaar steekt. Daarna mag je reddingsacties op het droge oefenen. Hierna ga je oefen op open zee om weer in je kayak te klimmen mocht je onverhoopt omslaan.

Welke route je gaat maken kan je overleggen met de verhuurder. Je kunt jezelf in het noorden laten afzetten door een watertaxi en dan in 2 of 3 dagen terug peddelen of je vertrekt vanuit Marahau. Onderweg slaap je op DOC campings. Je neemt in je kayak dus ook je tent en etenswaren mee. Ruimte voor een matje is er eigenlijk niet. Vraag ook bij de verhuurder een waterdichte box om je camera in te doen.

Bij een meerdaagse trip moet je bij DOC van te voren je campings vastleggen. Afwijken van je gekozen camping mag alleen wanneer het weer je in problemen brengt.

De prijzen en trips zijn vergelijkbaar, een dag kayakken kost tussen de 80 en 100 dollar, twee dagen ongeveer 200 dollar en een driedaagse trip kost ongeveer 270dollar. Exacte prijzen zijn bij de organisaties op te vragen.

Skydiven Abel Tasman National Park

Behalve kajakken, zwemmen en wandelen kun je ook het park ook vanuit de lucht bewonderen. Er worden skydives van verschillende hoogtes aangeboden en als je de handige kortingswebsite Bookme.co.nz in de gaten houdt, vind je misschien zelfs de skydive van jouw wens voor een scherpe prijs, iets wat erg welkom is in het relatief dure Nieuw Zeeland.

Meer informatie haal je ter plekke bij
Motueka Visitor Centre (voor boekingen voor een hut aan de Coastal Track)
Tel: 03-5280005

DOC Nelson (voor het verkrijgen van een hutpas)
Tel: 03-5482304

DOC Takaka (voor het verkrijgen van een hutpas)
Tel: 03-5258026

Kayak Abel Tasman Base
Main Rd, Rd 2, Marahau
Tel: +64 3 527 8022
NZ Free phone: 0800 732 529
www.abeltasmankayaks.co.nz/

Kaiteriteri Kayaks
Tel: 0800 252925 of 03-5278383  http://seakayak.co.nz/

Abel Tasman Kayaks - KayakRentals
Tel: 0800 732 529 of +64 3 527 8022   http://oceanriver.co.nz/

Watertaxi's Marahau
Aqua Taxi (tel: 0800 278282, aquataxi@xtra.co.nz )
Marahau Beach Camp (tel: 0800 808018)
Abel Tasman Water Taxi's (tel: 0800 423397)

Watertaxi's Kaiteriteri
Abel Tasman National Park Enterprises (tel: 0800 223582).
De prijzen in Kaiteriteri liggen wat hoger dan in Marahau.

Zwemmen met zeehonden doe je bij
Abel Tasman Seal Swim
Check-in: Postal Kayak Abel Tasman base, Main Rd, RD2 Marahau 7197
Freephone 0800 732 529 | Phone +64 3 527 8022
http://sealswim.com/
Prijzen: NZ$ 169/130 voor volwassenen/kinderen (12+) 

Aquapackers
www.aquapackers.co.nz. Boeken kun je via de i-site in Nieuw Zeeland doen of via chris@aquapackers.co.nz