Naz Taha Geschreven door NazTaha. Foto door: bolletjeom

  • Voor slechts € 154.53 naar Dunedin Nu boeken

Dunedin (spreek uit als Duh-nie-dun) kent ongeveer 114.000 inwoners en is op Christchurch na de grootste stad van Nieuw-Zeeland's Zuidereiland. Dunedin werd in 1848 gesticht door de Free Church of Scotland. Dunedin is een levendige studentenstad met prachtige gebouwen en veel karakteristieke Schotse straten. De naam komt van Dun Eidann de Keltische naam voor de Schotse hoofdstad Edinburgh. Dunedin heeft dus nauwe historische banden met Schotland. Veel straatnamen zijn Schots en veel Schotse tradities zijn bewaard gebleven. Niet voor niets wordt Dunedin het Edinburgh van Nieuw-Zeeland genoemd.

Bezienswaardigheden Dunedin

Om het levendige Octagon plein kun je bijna niet heen in Dunedin. Dit achthoekig plein ligt in het centrum van de stad en is eclectisch dankzij de vele pubs en bars en immer aanwezige straatartiesten. Waag een dansje, of doe mee aan een typische pub crawl ofwel kroegentocht. Dankzij de vele studenten in Dunedin is er altijd iets te doen op het Octagon. In het midden van het plein staat het standbeeld van de Schotse dichter Robert Burns, wiens neef Thomas Burns de stichter van Dunedin was.

St.Paul´s Cathedral

St.Paul´s Cathedral staat bekend om het authentiek gewelfde, stenen plafond, welke je nergens anders in Nieuw Zeeland aantreft. De kathedraal kenmerkt zich door de vele gotische elementen en weelderige standbeelden. Neem de trap naar boven, om zo uit te komen bij de gewelfde hoofdingang van de kathedraal. Daar stuit je ook op  een indrukwekkend pijporgel uit begin twintigste eeuw. 

Otago Early Settlers Museum

Het Otago Early Settlers Museum, biedt, zoals de naam al doet vermoeden, een uniek inzicht in het leven van de eerste kolonisten van de provincie Otago. In de buurt van dit museum staat ook het Municipal Chambers, een weelderig, karakteristiek gebouw uit 1880. Tegenwoordig zetelt de lokale regering in dit pand.

Dunedin Railway Station

Dunedin Railway Station is een van de mooiste en oudste gebouwen in Nieuw Zeeland. Het treinstation is niet groot, maar door de fraaie Vlaamse neorenaissance-bouwstijl een heel mooi gebouw. Het station opende begin twintigste eeuw haar deuren. Wie graag een mooie treinreis maakt, kan vanuit Dunedin Railway Station onder andere de trein nemen van de ene kant van Dunedin naar de andere kant van de stad. Dit treintraject betreft het Otago Central Rail Trail en doorkruist prachtig, heuvelachtig landschap van het Zuidereiland, gaat over bruggen en door tunnels. Onderweg vormen de 'Zuidelijke Alpen' je decor. Het ritje duurt ongeveer vier uur en is vooral in de lente en zomer een aanrader.

Larnach Castle

Op 20 kilometer van het centrum van Dunedin staat Larnach Castle, het enige kasteel van Nieuw-Zeeland. Larnach Castle dateert uit de negentiende eeuw en is ontworpen in Schotse stijl, met grote natuurstenen. Het kasteel werd in opdracht van William Larnach gebouwd. Larnach was een in Australië geboren handelsman die later parlementslid werd in Nieuw-Zeeland. Kenmerkend zijn het volledig beschilderde plafond, de hangtrap en alle elementen gemaakt door befaamde Engelse en Italiaanse ambachtslieden. Deze ambachtslieden werden in de negentiende eeuw speciaal voor dit kasteel naar Dunedin gehaald door Larnach. Het kasteel heeft ook een schitterende balzaal, die als vleugel werd aangebouwd ter ere van de verjaardag van Larnachs dochter. Bezoekers kunnen de smalle stenen trappen van de toren van deze balzaal beklimmen om zich te vergapen aan het prachtige uitzicht. Het kasteel is elke dag open, maar kent wel een toegangsprijs. Meer informatie vind je op www.larnachcastle.co.nz.

Moeraki Boulders

De Moeraki Boulders, 78 km ten noorden van Dunedin aan de State Highway 1, bestaan uit grote, ronde keien, die verspreid over het strand tussen Moeraki en Hampden liggen. De inheemse bewoners van Nieuw-Zeeland, de Maori, geloven dat deze zwerfkeien ooit voedselmanden waren die door hun voorouders werden vervoerd in de zogenoemde Araiteuru-kano. Ze zouden zijn versteend nadat de voorouders overboord sloegen. Leuk detail: bezoek je deze bezienswaardigheid, dan is de kans groot dat je kleine dolfijnen in de branding ziet spelen. 

Oamaru Blue Penguin Colony

Op zo'n 100 kilometer van Dunedin stuit je in Friendly Bay op een oude steengroeve in de haven van pittoresk Oamaru. In dit havenplaatsje kan je tijdens de zonsopkomst pinguïns naar de zee zien vertrekken. Bij zonsondergang zie je ze weer terugkeren. Het beste zicht op de pinguïntocht heb je tijdens de zomer in Oamaru..

Beste reistijd en klimaat

Dunedin ligt aan zee en kent daarom redelijk koude winters, maar ook warme zomers. Soms loopt de temperatuur in de zomer zelfs op tot dertig graden of hoger. Vergeleken met de westkust van Nieuw-Zeeland valt er weinig regen in Dunedin. De beste reistijd voor Dunedin hangt af van jouw wensen. Wil je de drukte ontwijken en heb je geen problemen met minder zonuren, kies dan voor februari, maart en eventueel oktober. Het weer is dan doorgaans nog erg aangenaam, maar het is een stuk minder druk dan piekmaanden december t/m februari. In die piekmaanden is het doorgaans wel een stuk zonniger.