Daan B Geschreven door DaanB. Foto door: NazTaha

Queenstown (Nieuw Zeeland) is met zo'n 10.000 inwoners maar een een kleine stad, maar niettemin de levendigste stad van het Zuidereiland. Niet voor niets wordt Queenstown de avontuurhoofdstad van de wereld genoemd. Skiën, snowboarden, bungeejumpen, skydyven, canyonswingen, jetboaten, raften en noem maar op. Het is bijna onmogelijk om je in deze adrenalineregio te vervelen. Daarbij ligt het plaatsje tussen de met sneeuw bestoven ruige bergen van The Remarkables en aan de oever van het schitterende Wakatipu-meer.

Bungeejumpen

Het begon allemaal met bungeejumpen. Wereldwijd geldt Queenstown als bakermat van deze activiteit. Je maakt een ritje van ongeveer 30 minuten om vervolgens op het hoogste bungeejumppunt van Nieuw-Zeeland te springen. Je vrije val duurt maar liefst 8,5 seconden en vindt plaats boven de mooie Nevis rivier in Queenstown.

Extreme sporten

De lijst van extreme sporten die je in Queenstown kunt doen, is oneindig, maar een aanrader is toch wel de skydive. Op weinig plekken op de wereld zal je skydive-view zo mooi zijn als in Nieuw Zeeland. In het centrum van Queenstown bieden allerlei tourorganisaties de verschillende extreme sporten aan, waaronder deze skydive. Je zweeft over het ruige berglandschap en landt in de Wakatipu Basin, een grote, groene vlakte die omringd wordt door de bergen. Je kunt de skydive op drie verschillende hoogtes doen, dus afhankelijk van je budget en misschien hoogtevrees duurt je vrije val tot wel vijftig seconden. Goedkoop is het overigens niet. Voor een skydive betaal je een prijs die tegen de €200,- aan zit.

Wintersport

Bezoek je Nieuw Zeeland in de winter, dan is Queenstown ook een van de beste plekken om te overnachten als je gaat wintersporten. Met vier skigebieden in de omgeving (The Remarkebles, Cardrona, Coronet Peak en Treble Cone), is er genoeg keuze en variatie voor iedereen, van beginnende tot ervaren wintersporter. Er rijden shuttlebussen nara zowel Coronet Peak als The Remarkables. Ga langs bij de Visitor Centre voor meer info en tickets als je in Queenstown bent.

Ook buiten de extreme sporten om valt er genoeg te beleven in Queenstown, dankzij de schitterende ligging. Loop bijvoorbeeld de drie uur durende Queenstwon Hill Time-wandeling, welke start op Belfast Street en waarbij je de bergen op loopt en een prachtig panorama uitzicht op de stad en het Wakatipu-meer hebt.  Hier vind je ook een gezellig café, waar je jezelf op een biertje kan trakteren voordat je weer naar beneden loopt. Er zijn ook gondola’s, mocht je minder zin hebben in de terugtocht.

Eten en drinken

De inmiddels razendpopulaire Fergburger mag je absoluut niet overslaan als je in Queenstown bent. Deze ‘burgerjoint’ is niet voor niets altijd druk. De hamburgers zijn ontzettend groot en belangrijker; erg smakelijk. Als toetje is de gelato-zaak ernaast een aanrader. Waarschijnlijk het beste ijs dat je in Nieuw Zeeland zult proeven, met een enorm ruim aanbod van smaken.

Uitgaan

Vanwege de grote stroom toeristen kent Queenstown een enerverend nachtleven. Het voordeel van de kleinschaligheid van de stad is dat de bars en pubs erg dicht bij elkaar liggen. Begin je avond dus bijvoorbeeld bij de gezellige Ierse pub Pog Mahone en ga dan kroeg na bar af voor een echte pubcrawl. Wil je een keer wat anders, probeer dan het knusse Cowboys, een gezellige countryclub in het centrum van de stad.

Milford Sound

Vanuit Queenstown kan je ook een dagtrip maken naar het prachtige Milford Sound. Je kunt met een tourorganisatie mee, maar heb je de mogelijkheid om met de auto te gaan, dan is dat nog beter vanwege de hoge tourprijzen. De route is ontzettend lang, maar ook erg mooi. De Milford Sound behoort tot het Fiordland National Park en is de beroemdste fjord van Nieuw Zeeland. In het gebied worden korte cruisetrips aangeboden, waarbij je erg mooi uitzicht hebt op de watervallen in de 'Sound' en met een beetje geluk ook een paar dolfijnen ziet.

Behalve Milford Sound zijn er erg veel andere indrukwekkende plaatsen in de buurt van Queenstown. Zo is er Lake Tekapo, volgens kenners een van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken. Ook is er het Catlins Forest park en Stewart Island.

Vervoer & overnachten

Reis je in Nieuw-Zeeland met camper(van) of auto en kampeerspullen, dan is de Qbox camping in de omgeving van Queenstown in elk geval een aanrader. Een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld het dichtbij gelegen Holiday Top 10 park. In de stad zijn verder genoeg hostels en hotels, maar boek wel op tijd, Nieuw Zeeland wordt steeds toeristischer, dus arriveren zonder geboekte accommodatie is onverstandig.

Een avontuurlijke manier om het land te doorkruisen is door te liften. Nieuw Zeeland is misschien wel het veiligste en 'makkelijkste' land om op deze manier te reizen. Doorgaans wacht je niet langer dan een halfuur op een lift en ontmoet je op deze manier erg interessante en vriendelijke locals die je in sommige gevallen zelfs meenemen op een dagtrip. Het levert  bovendien vaak intrigerende gesprekken op. Begin wel altijd vroeg en lift nooit in de avonduren, om de risico's beperkt te houden.