Naz Taha Geschreven door NazTaha. Foto door: bolletjeom

Het piepklein dorpje Arthur's Pass en het gelijknamige national park liggen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het oosten van het Arthur's Pass National Park is droog en ruw, terwijl de westkant verzengend groen is dankzij de regenwouden. Er zijn imponerend hoge bergen en de fervente wandelaar is hier helemaal op zijn plek: je kunt in Arthur's Pass wandelen op wel 900 meter hoogte, met uiteraard magistrale uitzichten.

Geschiedenis

Oorspronkelijk bestond het dorp uit een tentenkamp van wegenbouwers die in 1865-1866 de weg van Christchurch (oostkust) naar de Westkust doortrokken. In 1908 begonnen arbeiders in Arthur's Pass Village en in Otira, aan de westkant van de Main Divide, met de bouw van de Otira treintunnel. Omstreeks 1912 bestond de bevolking van Arthur's Pass uit ongeveer driehonderd, tunnelwerkers. Het duurde tien jaar voordat de twee twee helften van de tunnel elkaar ontmoetten en nog eens vijf jaar voordat de eerste trein erdoorheen reed. Tegenwoordig staan er nog enkele arbeidershuizen in het dorp die nu als vakantiehuisjes fungeren. Behalve internationale reizigers komen ook dagjesmensen uti Christchurch en Greymouth naar Arthur's Pass.

Je kunt in het Arthur's Pass National Park zowel korte als lange wandelingen maken. Sommige wandelingen duren een uur, voor anderen trek je meerdere dagen uit. Voor een uitgebreid overzicht van de wandelingen kijk je op de website van het Arthur's Pass park

Arthur's Pass weg

De weg over Arthur's Pass is de hoogste en spectaculairste weg over de Nieuw Zeelandse Alpen. Van Springfield klimt de weg steil omhoog naar de 945 meter hoge Porters Pass, waarna de weg tussen weidse, met beemdgras begroeide bekkens en tussen bergen en langs imposante kalkstenen aardlagen verdergaat. Als de Arthur's Pass weg de oostelijke helft van de Arthur's Pass National Park binnengaat, voert deze dwars door een bos van 'mountain beach', een schijnbeukensoort. Dan klimt de weg naar de 924 meter hoge top van de Arthur's Pass, waarna de weg zeer scherp afdaalt langs de westelijke helling van de Nieuwe Zeelandse Alpen. Tijdens de rit kom je door Porters Pass en Lake Lyndon, dit gebied wordt gekenmerkt door een heel eigen fauna. Lake Lyndon is 's zomers ideaal om vogels te observeren.

Tranzalpine Express

Wie niet graag wandelt, maar wel veel van het spectaculaire lanschap wilt zien, kan een Tranzalpine treinrit maken. De Transzalpine Express doorkruist spectaculaire landschappen en vertrekt dagelijks vanuit Christchurch (Addington) en komt 4,5 uur later in Greymouth aan. Meer info vind je op Railnewzealand.com.

Bezienswaardigheden Arthur's Pass

Castle Hill bestaat uit grote kalksteenformaties. Castle Hill is indrukwekkend en heel populair bij klimmers. Vanuit historisch perspectief heeft Castle Hill betekenis voor de Maori's als voedselverzamelplaats en als een route die door de Maori's werd gebruikt om de Westkust te bereiken.

Cave Stream is een grot van 360 meter hoogte. Om deze grot te verkennen heb je stevige wandelschoenen, warme kleding en een goede zaklamp nodig.

Craigieburn Forest Park is een met beuken begroeide heuvels, in dit park wordt veel gewandeld, gepicknickt en gefietst.

In Lake Pearson en het vlakbij gelegen Lake Grassmere krioelt het van forel. Lake Pearson staat ook bekend om de mooie weerspiegeling van de bergen omheen.

Pancake Rocks

Wanneer je richting de westkust van het Zuidereiland rijdt, stuit je aan het einde van snelweg 73 op de Pancake Rocks. Deze rotsformatie ligt bij het plaatsje Punakaiki, boven Greymouth. De Pancake Rocks bestaan uit stroken kalksteen, gescheiden door dunne repen zachter kleisteen, die door duizend jaren regen, wind en opstuivend water van de zee zijn weggesleten (erosie). In de loop van der jaren zijn er holen gevormd. Bij hoogwater worden deze onderaardse holen spuitgaten. Er zijn een paar korte wandelroutes door een subtropisch regenwoud bij deze rotsformatie.