Reizen door Nieuw Zeeland met de auto

De auto is het vervoersmiddel in Nieuw Zeeland. Relatief gezien heeft de Nieuw Zeelander per 1.000 inwoners ook meer auto's dan in Nederland. 

Als je niet graag met de bus reist, is het erg fijn Nieuw Zeeland met de auto te verkennen. Je kunt er voor kiezen om een auto te kopen of er eentje te huren. Beiden opties zijn in Nieuw Zeeland betaalbaar, maar over het algemeen geldt dat als je langer dan 3 maanden in Nieuw-Zeeland blijft je beter een auto kunt kopen. Wat je ook kiest, al reizend met de auto door Nieuw Zeeland kun je de route en tijdschema zelf bepalen en vaak op mooiste plekjes stoppen om te picknicken of wild te kamperen. 

Auto huren in Nieuw-Zeeland

Mocht je geen auto willen kopen dan kun je ook altijd overwegen om er een te huren. Er zijn tientallen verhuurmaatschappijen. De prijzen liggen ongeveer gelijk. Over het algemeen heb je ongelimiteerde kilometers, sommige verhuurmaatschappijen eisen voor ongelimiteerde kilometers een minimale huurperiode, maar dit verschilt per verhuurbedrijf. Check de sites van de verhuurbedrijven voor de tarieven. 

Ook is one-way hire mogelijk. Je huurt dan bijvoorbeeld in Nelson een auto en levert hem in Queenstown weer in. Indien je een one-way hire doet, laat je wel vaak je auto op het vetrekkend eiland staan. Dit scheelt jou ferry kosten voor de auto en de verhuurder hoeft geen moeite te doen om zijn auto weer op het andere eiland te krijgen. Meestal betaal je een bedrag voor one way hire. Het traject Wellington-Auckland bijvoorbeeld hoef je meestal geen one-way fee te betalen, doordat de concurrentie op dit traject groot is. 

Neem altijd een internationaal rijbewijs mee als je een auto wilt huren. Een internationaal rijbewijs kun je voor een kleine vergoeding bij de ANWB verkrijgen. Betaling van de auto geschiedt meestal per creditcard. Ook het bedrag aan borg moet via de creditcard worden geregistreerd. Je geeft alleen het creditcardnummer en je moet misschien tekenen of alvast je pincode invullen als garantstelling. Mocht er na inleveren iets mee zijn, of je hebt een snelheidsovertreding gemaakt, dan kunnen ze dat bedrag verrekenen. Geen creditcard betekent: niet huren. De borg verschilt van firma tot firma en is meestal ook afhankelijk van het type auto dat je huurt. In alle gevallen rekenen ze meer borg wanneer je jonger dan 25 jaar bent. Dit kan soms wel eens een kleine NZ$1.000,- schelen. Minimum leeftijd voor het huren van een auto ligt over het algemeen op 21 jaar. Sommige bedrijven hanteren 18 als minimum leeftijd. 

Shell, BP, Caltex (texaco) en Mobil zijn de meest voorkomende benzinestations. Zowel in de grote steden als in de dorpjes heb je veel bedieningsstations. Buiten de steden en dorpjes heb je vaak geen benzinestations. Tankstations zoals wij die langs de snelweg hebben, kennen ze niet. Ga dus altijd met een volle tank op weg. Soms is met borden aangegeven dat er langere tijd geen tankstation is. 

Als je naar Milford Sound gaat, is het verstandig om je tank in Te Anau te vullen. Na Te Anau en in Milford zelf is namelijk geen tankstation meer. De afstand Te Anau-Milford-Te Anau is 235 km. 

Een auto kun je huren bij:

  • First Choice Rental Cars
  • Rental-Z (voor backpackers)
  • ACE Rentalcars
  • Avis Rentalcars
  • Budget Rental Cars
  • Hertz
  • Thrifty Car Rental
  • Apex Car Rentals
  • A 2 B Rentals Limited
  • AEQ Rentalcars
  • Airport Car Hire
  • Pacific Rentalcar
  • Welco Rental Cars
  • Avon Percy Rent A Car
  • Bargain Rental Cars Ltd.
  • Better Rentals & Leasing
  • Affordable Rental Cars
  • Ask us first Rentals
  • Kiwi Car Car Rentals
  • Dial A Rental Car
  • Ezy Rent a Car
  • Easy Rental
  • Go Rentals
  • ARF Rental Cars
  • Alternative Rental Cars
  • Rental Car Village
  • National Car Rental New Zealand
  • Holiday Rental Cars
  • Quality Rent a Car
  • Christchurch New Zealand Rental Car Vehicle Hire
  • Pegasus Rental Cars
  • Satellite Rentals Ltd.
  • Omega Rentalcars
  • Rankers

Tip: ANWB-leden kunnen via de AA (Automobile Association) gratis wegenkaarten van de verschillende gebieden in Nieuw Zeeland ophalen. Je kunt ook bij de lokale I-site dat is de VVV voor Nieuw Zeeland gratis mappen en motelboeken krijgen. Deze zijn erg handig voor je roadtrip.

Auto kopen in Nieuw-Zeeland

Reizigers die naar Nieuw-Zeeland komen voor meer dan 3 maanden willen vaak een auto of  een busje kopen. Dit omdat ze dan een grote vrijheid hebben qua doen en laten. Dit is hartstikke leuk, maar er komt wel wat bij kijken, vooral omdat het vaak om oudere auto’s of busjes gaat, die door backpackers, dealers of particulieren te koop aangeboden worden.

Veel grote steden kennen een automarkt waar veel backpackers hun auto proberen te verkopen. Ook hangen er vaak briefjes op in hostels van backpackers die hun auto willen verkopen. Backpackers onderhouden hun auto vaak matig, zodat ze niet al te veel geld hoeven te investeren. Maar uiteraard kun je ook altijd een auto van een particulier kopen. Een handige site om particuliere auto's te vinden is www.trademe.co.nz, een soort Nieuw Zeelandse Marktplaats. Auto's en brandstoffen zijn aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland en daarom is een eigen auto ook voor de budgetreiziger nog een goede optie. 

Waar moet je op letten als je een auto/busje gaat kopen in Nieuw-Zeeland?

Ga ten eerste eens rustig rond kijken en neem de tijd om een aantal auto’s of busjes te bekijken. Niet alleen de buitenkant en binnenkant, maar ook onder de motorkap en onder de auto. Dit is om te kijken of je ergens olie kunt vinden, wat dan duidt op een lek of een vochtige plek wat een lek in het koelsysteem kan zijn. Is er onder de motorkap schoongemaakt, let dan extra goed op want vaak betekent dit dat de motor ergens lekt en proberen ze dit op deze manier te verbergen.

Natuurlijk is dit niet altijd te zien door iemand die geen verstand van auto’s heeft, maar zie je het wel dan is er de kans dat er iets (goed) mis is.

Vind je de auto of het busje toch wel erg leuk / praktisch en denk je dat de problemen op te lossen zijn, vraag dan altijd of je een proefrit mag maken. Dit is om te zien hoe de auto rijdt. Als de auto of het kampeerbusje nogal wat op en neer veert, dan zijn de schokbrekers waarschijnlijk stuk. Voor de banden geldt hetzelfde als in Nederland, er moet voldoende profiel op zitten. Soms zien de banden er van de zijkant goed uit, kijk dan ook eens aan de andere kant. Als een bepaald onderdeel slijt gaan je banden schuin staan en slijten ze dus ongelijk. Ook is het van belang om te kijken hoeveel Rego en Wof (Zie voor uitleg verder in het artikel) er nog op een auto of busje zit, het liefst van beide nog een aantal maanden.

Keuze gemaakt, wat nu?

Je hebt een goed gevoel bij een auto of een busje en je bent geïnteresseerd om het te kopen: onderhandel nu over de prijs. Hoeveel je van de prijs afkrijgt, ligt aan je eigen onderhandelkunsten. Ben je de prijs overeen gekomen, dan zijn er 4 belangrijke dingen die je moet doen, in de volgende volgorde:

  • Legal check, check of de auto niet gestolen is of dat er bekeuring open staan. 
  • Meganical check, ga naar een garage om je auto te laten checken op gebreken die je niet kunt zien, dit kost rond de 100 NZD.
  • Change of ownerchip, de auto overschrijven op je naam bij de postshop (postkantoor). Dit kost rond de 10 NZD. De overschrijfpapieren kun je daar ook krijgen.
  • Third party insurance, het afsluiten van een WA-verzekering. 

Legal check

Legal Check is een check waarbij je controleert of een voertuig niet is gestolen en of er bekeuringen open staan. Dit doe je, omdat dit behoort bij het voertuig en niet de huidige eigenaar. Koop jij zo’n voertuig, dan ben jij daarvoor verantwoordelijk. Uiteraard wil je niet opdraaien voor wat een ander gedaan heeft, vandaar dat je zo’n test doet. Een legal check kost rond de 25 NZD. Op de volgende manieren kun je het checken: via internet: www.lemoncheck.co.nz en via de telefoon, aalemoncheck, 2255366624325 en vir, 0800843847

Zorg dat als je dit doet, je de volgende gegevens bij de hand hebt: vin/casis nummer, nummerplaat nummer en je creditcard voor de betaling.

Rego

Dit is wat we in Nederland wegenbelasting noemen, dit kun je kopen bij de postshop per 3, 6, 9 en 12 maanden. Hoe meer je koopt in 1x hoe goedkoper dit is.

Wof

Warrent of fitness, in Nederland noemen we dit APK. Dit heb je nodig om op de weg te rijden. Is dit vervallen, dan mag je niet meer op de weg deelnemen.

Third party Insurance

WA-verzekering genoemd in het Nederlands. Dit dekt de kosten van de andere partij als je schuldig bent aan het ongeluk. De schade aan je eigen voertuig zijn voor je eigen rekening. Backpackers of reizigers kunnen deze afsluiten bij de carmarket of via de BBH site.

Wat kost het nu om een auto of busje te kopen in Nieuw Zeeland?

Als je aan de voorbereiding van je reis begint wil je graag weten wat bepaalde dingen kosten, zo ook de auto of het busje. Het scheelt ook waar je je auto koopt, op het Zuider-Eiland zijn de busjes goedkoper dan op het Noorder-Eiland. In 2010/2011 kostte een auto/stationwagen rond de 2000 NZD. Een busje kun je op het Zuidereiland vanaf de 3000 NZD verwachten en op het Noorder-Eiland vanaf de 3500 NZD. Ook kan het nuttig zijn te overwegen om eerst naar het Zuidereiland te vliegen om daar een auto te kopen, een vliegticket is namelijk goedkoper als je auto op de ferry zetten wat met 1 persoon 235 NZD kost. 

Auto verzekeren

Je dient er rekening mee te houden dat je als buitenlander een auto koopt deze bijna nooit allrisk kunt verzekeren, WA uiteraard wel. Je hebt een adres nodig om te gebruiken als je postadres. Meer informatie kun je vinden bij de AA dat is de ANWB van Nieuw-Zeeland. Hier kun je ook veel informatie vinden over het huren of kopen van een auto.

Ben je onder de 25 dan is het lastig(lees duurder) om je auto WA verzekerd te krijgen. Onverzekerd rond rijden is een mogelijkheid, maar dat is niet aan te raden. Krijg je een ongeval (al dan niet met dodelijke afloop) dan ben je namelijk compleet aansprakelijk. In geval van een dodelijk afloop van de andere partij heb je ook geen rechtsbijstand-verzekering om op terug te vallen en kan je reis (die toch een hoogtepunt in je leven moet worden) wel een hele nare bijsmaak krijgen. 

Handige tips voor rijden door Nieuw Zeeland

Let wel op dat de wegen in Nieuw Zeeland vaak kronkelig en tweebaans zijn, dat je links moet rijden en dat de wegen niet altijd verhard zijn. Snelwegen zijn alleen rondom de grote steden te vinden. Hoewel je op de meeste wegen 100km/h mag, zul je dat in de praktijk vaak niet kunnen. Je doet er dan ook veel langer over om een bepaalde afstand af te leggen dan in Nederland.

Rijgedrag

De laatste tijd zijn er veel ongelukken gebeurd waarbij toeristen betrokken waren. Er gaan daarom ook stemmen op om toeristen eerst te testen voor zij een auto mogen huren. Vooral vindt men dat Aziatische chauffeurs slecht rijden omdat zij de borden soms niet kunnen lezen en stoppen op gevaarlijke plekken om foto's te maken. Ook toeristen die na een lange reis direct in een huurauto stappen zijn niet populair. Er zijn incidenten voorgekomen dat men eigen rechter speelde en de autosleutels van de toerist afpakte die anderen in gevaar bracht. In de media werd hierover gediscussieerd. Ook de eigen rijstijl van de Kiwi's, soms te hard rijden en met drank op kwam hierbij ter sprake. 

Benzineprijs

De benzineprijzen zijn aanmerkelijk gestegen het afeglopen jaar. Het geen waar je ook op moet letten is de benzineprijs het tegenovergestelde van Nederland is. Als je hier in een klein dorp of op een verlaten stuk gaat tanken zijn de prijzen aanmerkelijk hoger dan in de steden en op de snelwegen.

Geschreven door Cathy Berg op 15 Sep 2015 15:57.

  1. Torra 15 Sep 2015 13:51

    In Auckland hebben wij voor 1 maand een kleine auto gehuurd bij het verhuurbedrijf NZDRC. New Zealand Discount Rental Cars. Dit was in februar 2015.
    Een redelijke prijs met GPS voor een 12 jarige auto die er nog goed uitzag en reed als een zonnetje.
    Prima service, wij werden opgehaald en weggebracht naar het hotel en snelle administratieve afwikkeling. Geen vooruitbetaling na reservering vanuit Nederland.
    Ik heb dit bedrijf gevonden via de Ranking Site. Werd zeer goed beoordeeld. Wij hebben de no risk verzekering genomen.
    Het is een klein bedrijf met geen locatie op het Zuidereiland. Wij leverden de auto ook weer in Auckland in.