Geld en budget Nieuw-Zeeland
Bankzaken
Naast ANZ (zit ook in Australië) heeft Nieuw Zeeland ook de volgende banken, namelijk Bank of New Zealand, WestpacTrust, KiwiBank en National Bank.
Alle bekende creditcards worden in Nieuw Zeeland gebruikt. In kleine winkels en cafes worden ze echter niet altijd geaccepteerd. Soms heb je t geluk dat je met je pinpas kunt betalen, maar dit is heel incidenteel.
ATM's (oftwel geldautomaten) zijn bijna overal te vinden in Nieuw Zeeland. Voor vertrek moeten reizigers wel bij hun eigen bank navragen of ze met hun pasje geld kunnen opnemen bij geldautomaten in Nieuw Zeeland. Bij een ATM kan ook geld worden opgenomen door middel van een creditcard. Bij sommige banken zoals bij ANZ betaal je maar liefst een fee van 17.50 voor het pinnen, zover ik weet is dit alleen bij deze bank het geval. Dus vermijdt deze.
Bij bijna alle grote banken kun je een rekeningnummer aanvragen. In de meeste gevallen is dit gratis. Wel wordt er vaak om een eenmalige storting gevraagd van ongeveer AU$50,- . De KiwiBank, populair onder backpackers, zit vaak in de buurt van een PostShop dus dat kan een overweging zijn om voor deze bank te gaan. Na inschrijven bij de bank krijg je direct een bankpas mee die zowel als creditcard (EFTPOS) als pin kunt gebruiken. Banken vragen vaak om een adres, verderop in het artikel wordt hier meer over geschreven, maar de KiwiBank accepteert naast onderstaande opties ook een Nederlands adres. Ze vragen een bewijs waarop je thuisadres staat om te controleren of alles klopt. Deze kun je eventueel bij je bank laten afdrukken.
Budget
Je budget in Nieuw-Zeeland is erg afhankelijk van je reistijl. Reis je rond met het Openbaar Vervier, huur je een auto (alleen of met meerdere), lift je of heb je een buspas.
Ben je alleen dan is de bus veruit het goedkoopste is (430 NZD voor 60 uur) dus iets meer dan 7 dollar per uur. Intercity en Naked bus hebben goedkope prijzen. Kamperen betekent ook kosten besparen, de meeste hostels kosten 25-30 dollar per nacht terwijl een kampeerplek vaak rond de 15 dollar kost. En als je 2 maanden lang kampeert kan dit veel kosten schelen. Aan de andere kant kan het lastig zijn om met de bus rond te reizen omdat je nog altijd een stuk moet lopen naar de camping, maar je moet er wat voor over hebben. Huur je een auto reken dan op 30-100 dollar, boek je het ver van tevoren dat ben je goedkoper uit. Vaak komen er nog extra kosten bij voor de verzekering. Vaak is het eigen risico 2000 dollar, betaal je 15 dollar per dag extra kun je dit verlagen tot 100 dollar. Benzine is duur, vaak rond de 2 dollar per liter, niet zo duur als in Nederland maar toch.
Liften behoort ook tot de mogelijkheden in Nieuw Zeeland, er zijn weinig doorgaande wegen (vooral in het Zuidereiland) en normaal gesproken wordt je altijd snel opgepikt. Het langste wat ik heb moeten wachten is 10 minuten. Ik vond het een geweldige ervaring omdat je niet weet met wie je de rest van de dag gaat delen. Een bordje maken kan makkelijk zijn maar een duim is vaak genoeg. Liften scheelt natuurlijk vervoerskosten.
Dan de overige kosten; kook je zelf, niet bijzonders spectaculair reken dan op ongeveer 20 dollar per dag. Ga je uit eten ben je zeker 30 dollar kwijt. Tours zijn de duurste dingen die ik in Nieuw Zeeland kan doen, de meeste tours kosten tussen de 100 en 150 dollar bijvoorbeeld kayakken, walvisspotten, Milford Sound, Jetboaten, goedkope bungee, goedkope (lees lage) skydive, glacierhiken etc. Fruit en groenten kunnen op sommige plekken erg duur zijn (zo'n 5 dollar per kg). Soms heb je kleine groentenwinkeltjes waar het zeker de helft van deze prijs is en vaak nog lekkerder ook nog
Internet is hier helaas niet gratis, Internet je in het hostel ben je vaak meer kwijt, loop een beetje rond en je vind vaak goedkopere plekjes (reken zo'n 3-5 dollar per uur). Mc Donalds biedt ook gratis internet aan met een maximum van 50MB (zet je updates uit!). Wat te denken van alcohol, dat is ook duur (5 -10 dollar voor een glaasje wijn) in de supermarkt heb je een fles voor 10 dollar.
Een echt goedkoop budget met kamperen, zelf koken en reizen per bus. Weinig alchohol maar wel de mogelijkheid voor leuke tourtjes reken dan op 90 dollar per dag, ongeveer 50-55 euro.
Reis je met zijn tweeën dan is het de moeite waard om een camper te huren. Bijvoorbeeld via Wicked, zij zijn veruit het goedkoopste. Je mag in Nieuw Zeeland op veel plaatsen wildkamperen waardoor je de kosten kunt drukken. Er zijn luxe campings maar ook budget campings. December, januari en februari zijn de duurste maanden. Reis je low-budget ga dan in het voor- of najaar. Doe je boodschappen bij de Pack 'n Save ipv duurdere supermarkten. Koop groenten en fruit bij de boer langs de weg. Reis je in het voor- of najaar met 2 personen in een (wicked)camper, kampeer je af en toe wild, doe je een aantal tourtjes reken dan op 35-40 euro per persoon per dag.
Werken
Nieuw-Zeeland is een prima plek voor een backpacker om te werken. Het land is er zelfs een deel van afhankelijk van voor het seizoenswerk. Dus lukt het je om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn dan moet het vinden van werk geen probleem zijn. Een goede site om werk te vinden is backpackerboard.co.nz. Vooral voor fruitplukkers, hulp op de boerderij en mensen in de horeca zijn veel vacatures. Fruit plukken vind vooral plaats in de Bay of Plenty (Opotiki / Te Puke) en Warkworth. Wil je vooral op een boerderij werken dan kun je overal wel terecht net als werken in de horeca in Nieuw Zeeland. De meeste kans heb je op toeristische plekken. Russel, Auckland Queenstown en Nelson bijvoorbeeld. Om te mogen werken heb je wel een Working Holiday Visa nodig, een IRD nummer en een Nieuw Zeelandse bankrekening.
IRD Number
Om te mogen werken in Nieuw Zeeland heb je een IRD nummer nodig. Deze kun je aanvragen bij elke PostShop, het postkantoor van Nieuw Zeeland. De PostShop is in de meeste dorpen en steden te vinden in het land en aanvraag formulieren voor een IRD nummer hangen vaak aan de muur. In de kleinere PostShops kun je het IRD formulier bij de balie ophalen. Het ingevulde aanvraagformulier, een kopie van je paspoort en je visum lever je in bij de balie. Na drie weken kun je telefonisch je IRD nummer opvragen. Zorg dat je jouw persoonlijke informatie bij de hand hebt want ze controleren of het nummer aan de juist persoon wordt afgegeven. Het is daarom niet mogelijk om een nummer voor iemand anders op te vragen.
Het is niet verplicht om het IRD nummer op papier te hebben, en er wordt door werkgevers weinig naar gevraagd. Lastiger is een verblijfadres als een IRD nummer aanvraagd, want deze heb je namelijk waarschijnlijk als rondreizende backpacker niet. Als je langere tijd op één plek verblijft kun je een Proof of Address opvragen en kun je dat adres op bij het aanvraag formulier invullen.
Elk goed hostel weet wat ze moeten doen om je aan een Proof of Adress te helpen. Middels een formulier kunnen ze aangeven dat jij tijdelijk op het adres van het hostel verblijft welke ondertekend en gestempeld wordt door het hostel. Een andere optie is om een Counter Delivery op te geven. Dit is een adres van een PostShop. Zij houden dan de post voor je vast en op vertoon van je paspoort kun je dan de post ophalen in het kantoor. Op die manier kun je dus je IRD nummer naar een bepaalde plek laten versturen. Haal je jouw post niet op binnen zes weken dan zijn PostShops (wettelijk) verplicht je post te vernietigen. Op die manier zal jouw post niet al te lang rond blijven dwalen of op een postkantoor liggen.
Niekie 04 Sep 2018 21:33
Besparen op toeristen attracties in Nieuw Zeeland. Ik vond deze app in de Android store. Bookme, gratis te downloaden. Goede kortingen en super makkelijk in gebruik.
Ik vond zelfs attracties waar ik zelf nooit aan gedacht had!
Dus ga je naar Nieuw Zeeland download deze app!
[verwijderd]