Naz Taha Geschreven door NazTaha. Foto door: bolletjeom

Ten noorden van Christchurch ligt het kustplaatsje Kaikoura. In Nieuw Zeeland is Kaikoura vooral populair vanwege de vele doflijn- en walvistours en het ruime aanbod van rivierkreeft in restaurants. Kaikoura is volgens de Maori de plaats waar Maui (halfgod) in zijn kano aan het vissen was. Mau zou de kaak van zijn oma gebruikt hebben als haak. Hiermee haalde ving hij flinke vissen.

Kaikoura wordt gezien als een van de beste plekken ter wereld om grote walvissen, dolfijnen en orka’s te spotten. Behalve dolfijnen en walvissen vind je in dit fotogenieke kustplaatsje ook overal zeehonden. In de buurt van de mooie Ohau Waterfalls kun je zelfs gratis babyzeehonden spotten. Ontzettend schattig om te zien hoe deze diertjes met elkaar spelen, zonder zich ook maar iets aan te trekken van de kijkende toeristen. Probeer wel een redelijk afstand te houden: de moeders van de dieren zijn erg beschermend. Niet zelden zijn in het verleden toeristen aangevallen door zeehonden omdat ze te dicht mij de kroost kwamen.

Let bij het boeken van een walvistour wel op: er is geen garantie dat je bijzondere dieren ziet, maar de kans is groot dat je walvissen, verschillende soorten dolfijnen en blauwe pinguïns zult zien. Ook zitten er zeehonden op de rotsen in de zee. De potvissen worden het hele jaar door gezien en orka’s worden vooral tussen december en maart gezien. Vooral van december tot maart is het verstandig om deze trips op tijd te boeken vanwege de drukte in het hoogseizoen.

De Kaikoura Peninsula heeft ook mooie wandelroutes voor degenen die liever met hun voeten op het droge blijven. Er zijn twee wandelingen die starten bij een zeehondenkolonie, één die loopt langs de kust en één die daarboven loopt, langs een klif boven het strand. Je kunt een rondje maken, dat kost je ongeveer 2,5 uur maar is zeker de moeite waard. Onderweg kom je veel schapen tegen, die zitten werkelijk overal in Nieuw Zeeland! Zelfs aan het strand dus. Naast schapen zijn er ook heel veel zeehondenkolonies langs het strand. Allemaal rotsen vol met zeehonden die liggen te luieren in het zonnetje. Echt een mooi gezicht! Zo kun je dus ook zeehonden zien, maar dan helemaal gratis en zo lang als je zelf wil.

Dan is er de driedaagse track van 40 kilometer, de Kaikoura Coastal Track. De wandeling gaat over landbouwterrein en langs de de prachtige kust. De accommodatie is in knusse cabins op boerderienj en bagage kan voor u worden vervoerd. De wandeling klimt tot een hoogte van ongeveer 600 meter en biedt een schitterend uitzicht op de bergen, de zee en afgelegen landbouwgrond. De route is duidelijk aangegeven.

De Kaikoura Wilderness Walkway is gewoonlijk ook een meerdaagse hike. Je doorkruist de ongerepte wildernis van de ‘Seaward Kaikoura Mountain’. Deze wandeling kan je alleen begeleid maken. Accommodatie is in iets luxere huisjes dan gebruikelijk bij hikes. 

Voor mensen die dit nog allemaal te saai vinden heeft Kaikoura nog een attractie: duiken tussen de haaien! Je zit hierbij in een kooi onder water zodat je niks kan gebeuren, maar het is toch niet niks! 

Een eindje buiten Kaikoura  is weer een andere manier om de groene heuvels en de mooie kust van Nieuw Zeeland te ontdekken, namelijk per quad!

Voor degenen die niet weten wat een quad is, een quad is een soort crossbrommer maar dan op vier wielen, met 4-wheeldrive. Je kunt er dus lekker mee scheuren! Om quad te rijden heb je geen ervaring nodig. Een rijbewijs is handig omdat je dan weet hoe het zit met schakelen (het is geen automaat), maar ook zonder red je het prima. Het eerste half uur ga je sowieso oefenen met het besturen van de quad. Je krijgt een regenpak aan en een helm op zodat je niet helemaal onder de modder zit, en daarna is het oefenen op een heuveltje bij de eigenaar. Die eigenaar is een heel aardige man die veel geduld heeft, en het is duidelijk dat hij dit vooral voor de lol doet, niet omdat hij er zo rijk van wordt. Als iedereen de quad doorheeft ga je het land van de eigenaar op. Dat bestaat uit een uitgestrekt gebied van prachtige groene heuvels met uitzicht op gebergten en de zee. Als je niet oplet, rijd je zo van het klif af de zee in! Maar als je gewoon de eigenaar volgt kan er niks gebeuren en kun je genieten van het uitzicht en de schaapjes die er ook nog rondlopen.Er zitten een paar stops in de route om een hek open te doen of om van het uitzicht te genieten. Onderaan het land van de eigenaar aan de kust zitten twee enorme zeehondenkolonies, met echt heel veel dieren. Die kun je dus alleen zien als je hier quad komt rijden, verder ziet niemand ze! Ook stop je bij een soort buitenhuisje van de eigenaar, waar hij met een koekje en wat drinken verteld over zijn leventje hier. Leuk! Maar het gaat natuurlijk vooral om het quad rijden, en dat doe je dan ook lekker lang. Zo’n drie uur zelfs. Daarbij ga je over groene heuvels, door modderige geulen, en zelfs dwars door een rivier! Niet iets voor mensen die niet vies willen worden dus, maar voor de rest is het helemaal gaaf! Echt de moeite waard, en de aardige eigenaar maakt het helemaal af.

Buiten heb je ook een zeehonden kolonie. Daar een stukje terug (je rijdt er in principe langs als je naar de zeehonden kolonie rijdt) heb je een boerderij en twee keer per dag geeft de boer daar een kleine show weg met schapen scheren. Het kost maar ongeveer $ 5,00. En het is klein en erg knus. Erg leuk om te zien. Het is vlakbij de Fyffe House in Kaikoura. De farm heet "The Point Farm". Ze hebben ook een eigen website, namelijk: www.pointbnb.co.nz

In Kaikoura kun je ook niet om de rivierkreeft heen. Je struikelt nog net niet over de verschillende eettentjes waar je deze plaatselijke lekkernij kunt krijgen. Wil je geen vis, maar een lekker ontbijtje, vergeet dan niet bij de Pot Belly - de bakkerij langs te gaan voor een van hun lekkere broodjes - of bij het Craypot Cafe. Beide aan de winkelstraat in Kaikoura.

Accommodatie

In Kaikoura vind je verschillende motels en hostels, maar een  aanrader is Dusky Lodge & Backpacker, op tien minuten lopen van de kust en met zeer schone faciliteiten. Het hostel is niet te groot en kent een erg gezellige keuken, waardoor contact leggen met andere backpackers erg makkelijk is.

Meer informatie

Kaikoura Visitor Centre
Tel: 03-3195641
info@kaikoura.co.nz 

Whale Watch Kaikoura
Tel : 03-3196767 of 0800 655121
www.whalewatch.co.nz

Dolphin Encounter (zwemmen met dolfijnen)
58 West End, Kaikoura
Tel: 03-3196777 of 0800 733365
www.dolphin.co.nz

Seal Swim Kaikoura (november tot april)
Tel: 03-3196182

Shark Dive Kaikoura (november tot april)
Tel: 03-3196888 of 0800 225297