Naz Taha Geschreven door NazTaha. Foto door: bolletjeom

  • Voor slechts € 890.92 naar Rotorua Nu boeken

Rotorua is een gebied en stad op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Het gebied dankt haar populariteit aan de vulkanische activiteit en de vele sporen van de Maori-cultuur. Rotorua is ook rijk aan borrelende modderpoelen en geisers, met soms een sterke zwavelgeur. Toch weerhoudt deze penetrante geur de echte reizigers niet van een bezoek aan de stad; het Rotorua-gebied is een van de populairste spots van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. 

Te Whakarewarewa.

Aantrekkelijk aan Rotorua zijn de vele warmwaterbronnen. Het grootste thermale reservaat in Rotorua is Te Whakarewarewa. Dit reservaat is eigenlijk een groot vulkanisch gebied. Er zijn veel modderpoelen en overal stoom en het ruikt er heel sterk naar rotte eieren De Pohutu geiser is de grootste attractie van Te Whakarewarewa. Deze geiser spuit ongeveer tien tot twintig keer per dag, ongeveer twintig meter hoog. De gemiddelde uitbarsting duur zo’n tien minuten maar de langste uitbarsting ooit duurde wel vijftien uur! 

Maori-cultuur

Rotorua trekt reizigers ook aan vanwege de aanwezigheid van de cultuur van de inheemse bewoners van het land: de Maori. In Rotorua stuit je op veel authentieke elementen van de bijzondere Maori-cultuur. Er is een heus nagemaakt Maori-dorp compleet met kunstgalerie. In dit bijzondere Whakarewarewa Thermal Village worden rondleidingen gegeven door lokale Maori-gidsen. Zij vertellen bezoekers over de schoonheid en geschiedenis van het New Zealand Maori Arts & Crafts Institute, dat jonge Maori-studenten de technieken van de houtsnijkunst bijbrengt, om zo de kunsthistorische geschiedenis voort te zetten. Het duurt maar liefst drie jaar voordat de jonge Maori hun houtsnijkunst-opleiding hebben voltooid.

Dagelijks zijn er in Rotorua ook interactieve Maori-concerten. Als bezoeker word je dan traditiegetrouw door een Maori-vrouw opgehaald. Deze dame wijst ook een vertegenwoordiger aan voor de groep. Na een ceremonie met mythische elementen en Maori-krijgers, mogen bezoekers genieten van de zang en dans. Toegegeven: de Maori-ceremonie is een beetje toeristisch. Toch is het ook een toegankelijke manier om wat te proeven van de inheemse cultuur van Nieuw-Zeeland..

Kiwihuis 

Buiten de Maori Arts & Crafts Institute zijn er ook ander bezienswaardigheden in Rotorua. Zo is er een Kiwihuis, vernoemd naar de zeldzame loopvogel die van nature alleen voorkomt in Nieuw-Zeeland. Deze Kiwi kreeg zijn naam van de Maori's en komt ook in Nieuw-Zeeland bijna nergens meer voor. Wil je een exemplaar rond zien slenteren,, dan moet je 's nachts op pad, tenzij je een bezoek brengt aan het Kiwihuis. Saillant detail: de Kiwi is een van de nationale symbolen van Niieuw-Zeeland en een bijnaam die inwoners van het land met trots dragen.

Pohutu geiser Rotorua

Eén van de grootste geisers van Rotorua is de Pohutu. Deze geiser spuit ongeveer tien tot twintig keer per dag, tot een hoogte van wel twintig meter. De Pohutu is een complexe bron die water op cyclische wijze afvoert. 

Beste Reistijd Rotorua

Rotorua is het mooist in november. Het gebied is dan relatief rustig en wat temperatuur betreft het prettigst. Verblijven kan o.a. in het Base Hostel, met een heerlijk verwarmd zwembad en vriendelijk personeel is ontzettend. 

Buried village

Zo'n 15 minuten rijden van Rotorua en op ongeveer op 2,5 km van Lake Tarawera, liggen de resten van het dorp Te Wairoa, dat door de eruptie van Mount Tarawera in 1886 werd verwoest. Een wandeling voert de bezoekers naar verschillende opgravingen en een museum geeft informatie over het drama. En boswandeling leidt naar de Te Wairoa-watervallen, waar men grote regenboogforellen kan voeren. Meer informatie vind je op de website van Buried village.