Naz Taha Geschreven door NazTaha. Foto door: bolletjeom

  • Voor slechts € 63.08 naar Christchurch Nu boeken

Christchurch is de grootste stad op het Zuidereiland en de belangrijkste toegangspoort tot het landschap van de streek. Veel gebouwen en monument, parken en tuinen herinneren nog aan het koloniale verleden. Toch is er sinds de aardbeving van 2011 ook een hoop veranderd. Een deel centrum werd vernield, waaronder de Christchurch Cathedral. Het gevolg was dat veel mensen de stad verlieten, maar de laatste jaren komen er steeds meer mensen bij. Niet gek, want hoewel Christchurch sinds de aardbeving geen goed imago heeft, is er tegenwoordig juist een hoop te doen en te zien.

Bezienswaardigheden Christchurch

Re:START: Als tijdelijke oplossing opende de gemeente van Christchurch in 2011 een winkelcentrum met winkels gehuisd in zeecontainers. Daarbij kwamen in dit zogenoemde Re:START ook een hoop foodtrucks: van Italiaans, Libanees en Thaise foodtrucks, tot karren met sushi, IJs en Griekse souvlaki.

De kleurrijke 'container mall' is een van de hoogtepunten van creatief Christchurch. Na een beetje geshopt te hebben in de schattige containerwinkels kan je smullen van heel gevarieerd eten bij een van de streetfoodkarren Het eetgedeelte van winkelcentrum Re:START doet een beetje aan een festival denken. Overal staan kleurrijke bankjes en tafels omringd door foodtrucks en kraampjes met noten en andere lekkernij.

Cardboard Cathedral

In de plaats voor de oude kathedraal kent Christchurch nu een bijzondere kathedraal, ontworpen door Japanse architect Shigeru Ban en deels gemaakt van karton. Beslist de moeite waard om een kijkje te nemen als je in de stad bent. 

Christchurch Gondela

Je kunt ook een ritje maken met Christchurch's gondel, waarbij je een spectaculair uitzicht hebt op de stad, de haven en de Nieuw-Zeelandse Alpen.

Akaroa

Wil je even weg uit de stad, dan vind je ongeveer anderhalfuur rijden (ten zuidoosten) van Christchurch het schattige havenstadje Akaroa. De stad is in 1840 gesticht door een kleine groep Franse kolonisten en is daarom rijk aan Franse winkels en restaurants. Er gaan bussen naar Akaroa, maar zoals in heel het land, is ook liften van Christchurch naar Akaroa erg makkelijk.

Cafés en uitgaan in Christchurch

Christchurch is rijk aan een eclectische café- en barscene Een voorbeeld is de hippe lunchzaak Black Betty, waar de brunch voortreffelijk is en de barista-koffie altijd van hoge kwaliteit is. Niet voor niets is de rij voor een tafel rond lunchtijd soms aan de lange kant.

C1 is een ander karakteristiek café, met een uitgebreid ontbijt en lunchmenu, een gezellig terras en een schitterende ambiance. Leuk detail: bestel je een zogenoemde slider, dan wordt deze via een buis bij je tafel bezorgd!

Christchurch kent een rijk uitgaansleven. Zo is er de bekende steeg Strangers Lane, een combinatie an cafés en restaurants met allen een terras in dezelfde steeg. In het weekend lijkt de verlichte steeg op een groot straatfeest omdat alle bars zich samenvoegen.
Victoria Street is een andere uitgaans- en restaurantstraat van Christchurch. Wie dol is op Ierse Pubs moet bij de bruisende pub The Bog wezen, met op donderdag een gezellige pubquiz en op zaterdag altijd livemuziek.

Iets verderop in Victoria Street is er Tequila Mockingbird, een restaurant meets bar met Caribische en Zuid Amerikaanse invloeden. Wie wil kan daarna door struinen naar de grote Christchurch Casino.

Dan is er ook nog genoeg groen in Christchurch. Het grote Hagley Park ligt in het hart van Christchurch en doet dienst als de groene longen van de stad. Daarbinnen vind je een golfbaan, sportvelden, wandel en fietspaden, vijvers en de Botanic Garden.

Openbaar vervoer

Tram 

De Christchurch Tramway is een goede manier om de ontwikkelingen rondom te stad te zien en te begrijpen. De rit duurt vijftig minuten en de historische tram rijdt langs alle hoogtepunten van de stad.