Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Karavaan naar de woestijnduinen tour voor € 94.00 Nu boeken

Wil je vanuit Marrakech meer van Marokko zien zoals de Sahara boek dan een georganiseerde tour. Onderweg stop je in een aantal plaatsen waaronder Ait Ben Haddou, Ouarzazate, the Valley of Roses, de Dades Gorges en uiteindelijk de Sahara.

Waar boeken en de kosten

Er zijn diverse hostels die deze en andere 2 of 3 daagse tours aanbieden. Ook kan je terecht bij diverse bureautje voornamelijk rondom het Djeem el-Fna plein. Voor een 2-daagse tour betaal je rond de 650 dirham (€60) en voor de 3-daagse tour rond de 950 dirham (€85). Dit is inclusief vervoer, alle maaltijden en overnachtingen. Tijdens de 2 daagse tour ga je vaak naar de Sahara in Zagora, bij de drieedaagse tocht ga je meestal naar Merzouga en bovendien naar de Dades Gorges. Je kunt deze plekken ook bezoeken met eigen vervoer of met het openbaar vervoer maar dan zul je er meer tijd voor uit moeten trekken. Voordeel is dan wel dat je alles op het gemak kunt doen en vaker kunt stoppen maar wanneer je krap in de tijd zit of zelf rijden wat betreft kosten/rijvaardigheden niet ziet zitten is de georganiseerde tour een prima optie.

Verslag van een driedaagse tour

’s ochtends vroeg op om 7 uur wordt ik verwacht voor de start van de drie daagse tour die ik via mijn hostel heb geboekt. Er staan diverse busjes klaar en ik kom uiteindelijk in een busje met 7 verschillende mensen die uit verschillende hostel komen en ook allemaal wat anders betaald hebben. Gelukkig hebben we allemaal wel het zelfde programma opgekregen. Het is een behoorlijk eind rijden voordat we bij onze eerste bestemmingen aankomen Ait Ben Haddou, een bijzonder dorp (lees voor uitgebreide info onze reisinformatie Ait Ben Haddou). We hebben gelukkig tijd zat om rond te kijken en gaan daarna lunchen. De volgende stop is Ouarzazate waar we een uur rond kunnen kijken. Het busje waarmee we onderweg zijn is prima en iedereen heeft voldoende zitruimte, het landschap buiten wordt ook steeds leger en mooier. Wanneer de zon al onder begint te gaan komen we aan in de Dades Gorges. In de Dades Gorges zijn verschillende hotels en in een hiervan slapen we, de tijd in de Dades Gorge zelf is redelijk kort je kunt alleen het begin bekijken.

De 2e dag van de tocht vertrek je weer vroeg en zit je voornamelijk in de auto. De natuur is hier weer heel anders met veel roodkleurige aarde en bergen. Onderweg zijn er diverse dorpjes en bij een van deze stoppen we voor de lunch en om een kijkje te nemen bij een weverij en op de plantages. Aan het einde van de dag komen we in Merzouga aan waar we door middel van een tocht van ongeveer een uur op kamelen naar het tentenkamp in de woestijn gaan. Hier is er eten, drinken en muziek. Slapen kan je buiten doen of in een van de tenten. Buiten is wel heel bijzonder vooral dankzij de heldere lucht en vele vallende sterren.

De laatste ochtend weer heel vroeg om eerst bij zonsopkomst weer het stuk op de kameel door de woestijn te rijden. Daarna een ontbijt en vervolgens weer terug in het busje. Het is nog een lange dag rijden over dezelfde weg als de heenweg helemaal terug naar Marrakech, we stoppen alleen nog een keer langs de weg voor lunch.