Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 74.36 naar Helsinki Nu boeken

Helsinki is de hoofdstad van Finland en is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt voor een stedentrip. Dat is zonde, omdat Helsinki met de mooie architectuur en ligging aan de zee een heerlijke plek is om een aantal dagen door te brengen. Daarnaast vlieg je van Amsterdam in twee uur naar Helsinki dus het is ook nog lekker dichtbij. Voor kunstliefhebbers zijn er diverse musea en op steenworp afstand net buiten de stad bevind je jezelf in de prachtige natuur. Je kunt naar het forteiland Suomenlinna of een van de andere eilanden in de archipelago van Helsinki. Al met al genoeg te zien en doen dus tijdens een Helsinki citytrip!

Bezienswaardigheden

Zowel in de zomer als in de winter heeft Helsinki een heleboel te bieden en te zien. Of je nu een stop-over maakt op weg naar Azië of een paar dagen wilt blijven voor een citytrip het gehele jaar door zijn er leuke dingen in en rondom Helsinki te doen. Zo kun je gemakkelijk een dagtrip maken naar Nuuksio om de stad te ontvluchten en de natuur op te zoeken op nog geen uur reizen met het openbaar vervoer. Verblijf je tijdens een stop-over dan zijn er tours van enkele uren tot enkele dagen voordat je weer verder vliegt. 

Senaatsplein (senaatintori)

Het senaatsplein is het hart van Helsinki. Hier vind je het regeringspaleis, waar onder andere de minister-president werkt. Midden op het senaatsplein staat een beeld van Tsaar Alexander II. Achter het standbeeld vind je de bekende lutherse Dom oftewel de Tuomiokirkko. Deze kerk tussen 1832-1852 gebouwd. Vanaf het terras, bovenaan de trappen, heb je een mooi uitzicht over het plein. Vanaf het senaatsplein kun je via de zijstraten zoals de Unioninkatu naar de Esplanade lopen. De esplanade is de belangrijkste winkelstraat van Helsinki en een populaire plek om uit te gaan. De esplanade is vrij chique.

Marktplein (kauppatori)

Aan de haven ligt het marktplein. De markt is altijd gezellig. Er komen zowel toeristen als Finnen wat zorgt voor een bedrijvige mix van nationaliteiten. Je kunt er toeristische dingetjes kopen, maar ook dagelijkse etenswaren en maaltijden. Vooral die maaltijden zijn een aanrader: voor weinig geld kun je toch lekker eten. Dit is populair bij zowel Finnen als toeristen. Bij veel kraampjes met etenswaren zie je een paar stoelen staan voor klanten. Hou je van vis probeer dan muiku. Dit zijn op houtskool gebakken kleine visjes die je in z’n geheel opeet. Aan het marktplein vind je ook de markthallen (kauppatori), die van maandag t/m zaterdag geopend is. In de zomermaanden is er ook een zonsdagsopening. 

Het marktplein is ook de plek waar de veerboten uit onder meer Stockholm en Tallinn aankomen en vanwaar je de archipelago van Helsinki kunt verkennen. Ook vertrekken hier de boten naar Suomenlinna. Veel Finnen drinken op het marktplein een kopje koffie bij een van de vele kraampjes met kleine terrassen. Tegen het einde van de middag worden alle kraampjes en terrassen weer opgeborgen.

Kiasma

Kiasma is het museum voor moderne kunst. Allerlei internationale werken van na 1960 zijn hier te vinden. Ook zijn er vaak enkele tijdelijke thematische tentoonstellingen. Het gebouw waarin het museum is gevestigd is een bijzonder stukje architectuur. Het museum is gevestigd aan de mannerheiminaukio 2 en de entree bedraagt €10,00. Met de Helsinkicard is de entree gratis. 

Ateneum Art Museum

Het Ateneum Art Museum is het populairste museum van heel Finland. Je vindt hier allerlei soorten kunst zowel uit de 18e eeuw als latere periodes. Niet alleen zijn er Finse werken te zien, maar ook internationale. Het museum is gevestigd aan de Kaivokatu 2. De entree bedraagt €12,00. Met de Helsinkicard is de entree gratis. 

Finnair Skywheel 

Een grote stad kan tegenwoordig haast niet meer zonder attracties als een reuzenrad. Sinds 15 mei 2014 vind je aan de Katajanokanlaituri 2 het Finnair Skywheel. In dit reuzenrad heb je uitzicht op het hoogste punt vanaf 40 meter. Een rondje duurt ongeveer 10 tot 12 minuten en kost 12 euro. Met de Helsinkicard krijg je een bescheiden korting. Kijk voor meer informatie op de website van Finnair Skywheel

Canalcruise

In het toeristenseizoen kun je met Helsinki Sightseeing een prachtige boottocht maken langs de kust van Helsinki. Je vaart langs de diverse eilanden, Suomenlinna, het eiland waar de dierentuin op is gevestigd en ook zie je de grote ijsbrekers. Een tocht duurt 1,5 uur en kost €22,00. Met de Helsinkicard heb je de keuze uit de een gratis Canal Cruise of een gratis sightseeingtour met de bus. De canal cruise is een aanrader. Je kunt van te voren een kaartje kopen bij de kiosk naast de aanlegsteiger bij het marktplein. Het maakt niet zoveel uit aan welke kant je van de boot zit. Wil je echter aan het einde een mooie panorama foto maken van de kust van Helsinki, dan kun je het beste aan de rechterkant zitten. 

Suomenlinna

Suomenlinna is het bekende forteiland voor de kust van Helsinki. Het staat op de werelderfgoederenlijst. Suomenlinna bestaat uit een aantal  kleinere eilanden die onderling met bruggen aan elkaar verbonden zijn. In 1748 begonnen de Zweden (die toen de baas waren over dit deel van Scandinavië) met de bouw van een fort op de eilandengroepen onder leiding van Augustin Ehrensvard. De Zweden doopten de locatie om in Sveaborg. Het forteiland diende als bescherming tegen de Russen maar in 1809 zetten de Russen voet aan de grond en veroverden zij het eiland. Het Russische tijdperk was begonnen. Deze duurde tot 1917 toen de eilanden in bezit kwamen van Finland en zij werden omgedoopt tot Suomenlinna. Dit betekent letterlijk ‘de fort van de Finnen’. Ook de Zweedse naam wordt nog steeds gebruikt. Het laatste militaire garnizoen is in 1978 verdwenen. Tegenwoordig wonen op Suomenlinna zo’n 800 mensen en zijn er wat winkels en is er zelfs een basisschool. Ook is er een gevangenis op het eiland gevestigd. Je kunt er ook slapen in een hostel.

Suomenlinna is het gehele jaar door bereikbaar met een veerboot van de maatschappij HSL (duur circa 15 minuten). Een enkele reis kost €5,00. Bij de Helsinkicard is deze ferry inbegrepen. De ferry vertrekt vanaf het marktplein van Helsinki en komt aan aan de noordkant van Suomenlinna. Vanaf hier is het circa 10 minuten lopen naar het Vistorscentre. Je kunt hier een handige folder ophalen met een wandelroute en informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden. Over het gehele eiland staan diverse wegwijzers waardoor je het vrij makkelijk alleen kunt verkennen. In de zomermaanden van juni t/m augustus kun je dagelijks mee doen aan een Engeltalige tour. Je wandelt dan onder leiding van een gids over het eiland en hoort meer over de geschiedenis van het eiland. Zeker als je niet veel tijd hebt, is deze tour een aanrader. De tour start bij het toeristeninformatie centrum en duurt circa 60 minuten. Deelname aan de tour kost 10,00. Met de Helsinkicard is deze tour gratis. Lees meer over de aanvangstijden op de website van Suomenlinna tours. In de winter is deze tour alleen in het weekend in het Engels beschikbaar. Er gaat ook een waterbus in de zomer van de maatschappij JT Line. Deze is duurder en niet inbegrepen in de Helsinki card.

Op Suomenlinna zijn diverse musea. Bij het informatiecentrum vind je het Suomenlinna museum waarin je wordt meegenomen in de historie van het forteiland. Je ziet ook hoe het zich in de tijd ontwikkeld heeft. De entree bedraagt €6,50. Met de Helsinki card is de entree gratis. Vlakbij het informatiecentrum ligt de U boot. Deze is gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt er nu kijken naar hoe zo’n u boot er van binnen uit zag. Het is er vrij krap en zeker als het druk is zul je weinig kunnen zien. Indien je een Helsinkicard hebt is het gratis anders betaal je €5,00. Een forteiland kan niet zonder een militair museum. Deze vind je dan ook op het eerste eiland nabij de aanlegkade van de veerboot. Dit museum gaat over de Finse militaire geschiedenis. Ook het militair museum is inbegrepen in de Helsinkicard. De normale entree bedraagt €5,00 maar in combinatie met de u boot krijg je een kleine korting. De bedenker en bouwer van het fort, Augustin Ehrensvard, heeft uiteraard ook een museum. Dit kleine museum is €3,00 of gratis met de Helsinki card.

Een bezoek aan Suomenlinna kan zo 4,5 uur duren. Je vindt er ook diverse eetgelegenheden. De meeste eetgelegenheden zijn vrij prijzig. Bij de pizzeria Nikolai aan de onderkant van de eilanden kun je voor tussen de 12 en 15 euro een pizza krijgen.

Lonna eiland

Lonna eiland is een bijzonder eiland aangezien het nog maar pas opengesteld is voor het publiek. In het verre verleden werd het eiland door de Russische Marine gebruikt om zeemijnen op te slaan. Na de Tweede Wereldoorlog werd het eiland gebruikt om te voorkomen dat schepen schade opliepen door ze te de-magnetiseren. Nu zijn alle militaire activiteiten verdwenen en is het een mooie plek om te lunchen of om om 's avonds de zonsondergang te bekijken. Vooral voor dit laatste is het eiland erg bekend. In het weekend is het restaurant op het eiland geopend en kun je heerlijk eten. Alle gerechten zijn gemaakt van lokale producten en super vers. In een van de gebouwen is ook een heel klein museum waar je een kijkje kunt nemen.

Je kunt op het eiland komen met de JT-line. Deze kun je vinden op het marktplein bij de Kolera Bay. Bij de JT-line terminal kun je een kaartje kopen voor de Suomenlinna (L service).  De boot vertrek ongeveer één keer per uur en maakt een tussenstop op Lonna op de route naar Suomenlinna.  

Helsinkicard

De bezienswaardigheden in Helsinki zijn niet zo prijzig als de andere Scandinavische hoofdsteden en ook kun je een deel van de stad gratis bekijken. Toch is het overwegen van een Helsinkicard zeer de moeite waard. Zeker als je naar het forteiland Suomenlinna wil of interesse hebt in een boottocht langs de kust van Helsinki. Een dagtocht Suomenlinna inclusief de diverse musea en rondleiding over het eiland kost al snel 30 euro. Een canal cruise langs de kust van Helsinki 22 euro. De Helsinkicard is een kaart die je toegang geeft tot allerlei musea, sightseeingtours en openbaar vervoer. Je krijgt zelf korting op de Finnair bus naar het vliegveld. Verder levert de kaart je korting op bij diverse restaurants en krijg je korting op de Hop-on hop-off bus en de jazz cruise. De Helsinkicard is er voor 24, 48 of 72 uur en kost respectievelijk 39, 51 of 61 euro. Je ziet dat de kaart goedkoper wordt naarmate je hem voor meer dagen aanschaft. De Helinkicard is onder meer te koop op het vliegveld, het Helsinki toeristeninformatiecentrum aan de Pohjoisesplanadi 19 (vlakbij het marktplein),  het centraal station en diverse hotels. Je kan de card ook van te voren online bestellen. Kijk voor meer informatie op de website van de Helsinkicard.

Winter in Helsinki

Helsinki is prachtig in de zomer, maar ook in de winter is de stad een leuke stedentrip bestemming. Tijdens hartje winter kan het behoorlijk koud zijn, dus een goede voorbereiding is dan noodzakelijk. Gemiddeld is de temperatuur van december tot en met maart het laagst en ligt deze rond de -8 graden. Reis je in deze periode, bekijk dan de weersvoorspellingen enkele dagen voor vertrek. De temperatuur kan namelijk in uitzonderlijke gevallen ook dalen tot -30 graden Celsius. Gelukkig kun je jezelf ondanks deze voor ons extreme temperaturen prima op kleden.  

Waar eten in Helsinki?

Eten en drinken is in Helsinki vrij prijzig. Tijdens de lunch kun je het beste opzoek naar een 'lounas' menu. Dit is een lunchmenu waarbij je voor een gunstige prijs kunt eten. Zo kun je in restaurant Viking Haralds aan de Aleksanterinkatu 21 voor nog geen 10 euro met 2 gangen en salade lunchen. Je krijgt goed gevuld bord. Ze hebben elke dag een wisselende standaard lunch menu. Viking Haralds is in de Vikingstijl en je kunt er ook goed avondeten, al zal je dan duurder uit zijn dan met lunchen. Voor een Fins menu betaal je tijdens het diner vaak 20 euro voor een hoofdgerecht. Een suggestie is de Kaarna baari & keitto aan de Mannerheimintie 20. Je hebt beneden een bar gedeelte en boven een restaurant. Hier kun je o.a. rendier eten. Het is een leuk en gezellig restaurant. Als je goedkoper wil eten, ben je dikwijls aangewezen op de Italiaanse of Mexicaanse keuken. Aan de Aleksandertinkatu 21 zijn diverse andere restaurantjes te vinden. 

Finnen houden van een kop koffie. Op het marktplein zul je vele Finnen tussendoor zien neerstrijken voor een kop koffie. Andere tip is een bezoekje aan de koffiebar "Java" (aan de straat Kaivokatu) erg lekker. Java is één van de modernere koffiegelegenheden midden in het centrum, waar je uit verschillende smaken kunt kiezen. 

Het Finse chocolademerk Fazer heeft een koffiegelegenheid (Kluuvikatu oftewel een zijstraat van de Pohjoisesplanadi) die je echt niet mag missen! Koffie met een vleugje Fazer chocolade en mint (net als de snoepjes "Marianne") is echt de lekkerste koffie ooit! Daarnaast heb je diverse soorten gebakjes en is het sowieso een heerlijke plek om koffie te drinken.

Alcohol is erg prijzig in Finland. In populaire tentjes betaal je al snel €7,- voor een (groot) glas bier. Wil je wat goedkoper stappen in Helsinki dan ben je aangewezen op de wat kleinere tentjes. Hier schenken ze vaak ook geen internationale merken, zoals Heineken of Carlsberg, waardoor je een zelfde glas voor rond de €4,- kunt krijgen. Roskapankki (Helsinginkatu 20) is zo'n café. 

Ben je op zoek naar wat hippe eettentjes dan kun je ook terecht op de bovenste verdieping van het Forum warenhuis. Nee, dit is geen typisch warenhuisvoedsel. Sterker nog hier vind je allerlei hippe tentjes met een relaxte sfree met prachtig uitzicht over de stad. Los van het shoppen kun je op tal van plekken in het warenhuis lekker op een van de  louche banken zitten, je mobiel opladen en gebruik maken van het gratis wi-fi dat aangeboden wordt. 

Goedkoop overnachten

Voor budget reizigers zijn er in Helsinki diverse hostels te vinden. Het goedkoopste hostel is CheapSleep Helsinki waar je een bed in een 18-persoonsdorm kunt krijgen voor 21 euro. Je zit dan alleen nog best ver van het centrum. Vlakbij metro station Kamppi is het zomerhostel Hostel Domus Academia. Dit is een goed hostel. Je kunt er voor 28,50 een bed krijgen in een vierpersoonskamer met een badkamer en-suite. Er zijn geen gemengde zalen. Het hostel is normaal gesproken in het schooljaar bedoeld voor studentenhuisvesting. Ze hebben ook twee- of éénpersoonskamers voor een gunstige prijs. Je hebt dan een vrij grote kamer voor jezelf met een eigen keukentje. Om die reden is het hostel vaak de hele zomer volgeboekt dus je kunt het beste van te voren reserveren. Het hostel ligt op 15 minuten lopen van het centraal station. Op het eiland Suomenlinna is ook een hostel gevestigd. Je kunt hier voor circa 38 euro zelfs een tweepersoonskamer krijgen. 

Heb je wat meer te besteden dan zijn er in Helsinki tal van hotels waar je kunt verblijven. Zowel midden in het centrum als iets daarbuiten. Prijzen beginnen rond de €70,- per nacht voor een tweepersoonskamer. Een bijzondere overnachting heb je in het Best Western Premier Hotel Katajanokka. Hier kun je voor €111,- per nacht in een oude gevangenis slapen. Gelukkig zijn alle voorzieningen en de kamers aangepast, dus je hoeft niet wakker te liggen door gebrek aan comfort.  De kamers zijn ruim opgezet, en afgezien van het interieur en de voorzieningen nog in de oude staat en sfeer. Ook in de ontbijtzaal kun je nog steeds oude delen van de gevangenis zien. 

Dit maakt het een hele bijzondere plek om te overnachten. Recht tegenover het hotel zit een tramstation dus je kunt gemakkelijk van en naar het hotel komen, ook al zit het hotel iets wat uit het centrum. Maar aangezien Helsinki lekker compact is, mag de afstand niet echt een probleem genoemd worden. 

Vind je het fijner om echt midden in de stad te zitten op vijf minuten van het centraal station en de meeste bezienswaardigheden dan kun je het Radisson Blu Royal Hotel Helsinki overwegen. De locatie is het grootste pluspunt van dit het hotel. De kamers zijn ruim, maar wel wat gedateerd. Ook de prijs per nacht is aan de stevige kant. Als de locatie minder belangrijk is is het eerder genoemde Best Western hotel of het Clarion Hotel Helsinki een betere keuze. 

Het splinter nieuwe Clarion Hotel Helsinki  ligt niet ver buiten het centrum en is één van de betere hotels waar wij tijdens een bezoek aan Helsinki hebben verbleven. De hotelkamers zijn modern, het hotel heeft een frisse uitstraling en het uitzicht vanuit de wat hoger gelegen kamers zijn met name rond zonsopkomst en zonsondergang erg mooi. Vanuit de Skybar van het hotel heb je een mooi uitzicht over de stad en als je dat nog niet genoeg vindt kun je ook een duik nemen in het zwembad op de bovenste verdieping met opnieuw een prachtige uitzicht over de stad. Een overnachting kost ongeveer €110,- voor een tweepersoonskamer. Met de tram die voor het hotel stopt ben je in een paar minuten in de meest belangrijke gebieden van de stad. 

Vervoer naar en in Helsinki

Helsinki heeft een eigen vliegveld: Helsinki Vantaa vliegveld. Vanaf Amsterdam Schiphol vliegen zowel Finnair als KLM dagelijks meerdere malen naar Helsinki Vantaa. Ook AirBerlin vliegt vanaf Amsterdam naar Helsinki waarbij de vluchten door FinnAir of AirBerlin worden uitgevoerd. De vliegtijd van Nederland naar Helsinki ongeveer bedraagt 2,5 uur. Voor ongeveer €200,- retour vlieg je rechtstreeks van Amsterdam naar Helsinki met Finnair. Ook zijn er regelmatig aantrekkelijke aanbiedingen wanneer je een stopover maakt in Helsinki op reis naar Azië. Mocht je naar Azië reizen, goed om in de gaten te houden. 

Het vliegveld ligt 20 kilometer van het centrum af. Er zijn meerdere manieren om vanaf het vliegveld naar het centrum te gaan. Er rijdt tussen 05:45-01:10 meerdere malen per uur een bus van Finnair. Een enkele reis kost €6,30 en een ticket dien je bij de chauffeur te kopen. Dit is de een van de snelste manieren met het openbaar vervoer om naar het centrum te komen. De busrit duurt ongeveer 30 minuten. Een schema kun je vinden op de website van Finnair. Een goedkopere optie is de stadsbus 615 die vanaf het vliegveld naar het centraal station rijdt. Deze kost €5,00 voor een enkele reis. In de nachtelijke uren wordt deze vervangen door stadsbus 20. Als je geen bus wilt nemen maar een taxi, dan kun je het beste een Yellow Line taxi nemen. Deze kost namelijk voor 1 tot 2 personen 29,50. Ga op het vliegveld naar de Yellow Line service voor het regelen van een taxi. Een reguliere taxi kost ruim 50 euro.

Sinds 2015 is het mogelijk om vanaf het vliegveld met de trein naar het centrum te reizen. Een enkeltje kost €7,- en een ritje duurt ongeveer 30 minuten. Je kunt uitstappen op het centraal station in Helsinki en dit is ook meteen de eindstop van de trein. Kan dus niet missen. Voor vertrektijden kun je op de website van reittiopas.fi kijken.

De luchthaven van Helsinki wordt continue flink uitgebreid en er komen dan ook steeds nieuwe goede restaurants en winkels bij om jezelf te vermaken. Op de luchthaven is gratis Wi-Fi aanwezig maar werkt niet altijd even goed tijdens drukke momenten. De controle op Helsinki Airport is zoals die op iedere andere luchthaven en in de meeste gevallen ben je binnen een half uur door de douane heen. Houdt voor de zekerheid toch altijd een ruime marge aan voor je vlucht. 

In Helsinki heb je een goed tramsysteem. Deze zul je met name gebruiken als je hotel buiten het centrum ligt of als je naar bezienswaardigheden wil die wat verder weg liggen. Veel in het centrum is echter goed te bewandelen. Er is ook een metrosysteem. Bij de toeristeninformatie kun je een kaart krijgen met de lijnen van het openbaar vervoer in Helsinki of gebruik de online routeplanner voor openbaar vervoer in Helsinki. Een enkele reis kost €2,50 en een dagkaart €8,00. Kijk voor meer informatie over prijzen op de website van HSL Helsinki. Wil je veel de tram gebruiken en bezienswaardigheden zien, dan is de Helsinkicard het overwegen waard. 

Tip: Wil je rondreizen in Finland, neem dan eens een kijkje op de website van Onnibus. Deze private busmaatschappij verkoopt tickets voor diverse bestemmingen in Finland vanaf 2 euro. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket. Het idee komt uit Polen, waar Polksibus (de voorloper van Onnibus) al enige tijd dit soort prijzen aanbiedt en zeer goed loopt. Ook per trein kun je gemakkelijk vanuit Helsinki in de andere delen van Finland komen. 

Lees voor meer informatie over rondreizen in Finland het artikel vervoer in Finland.