Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Kotka ligt in het zuiden van Finland. Het is een stad waar de havenindustrie centraal staat. Naast enkele bezienswaardigheden in het centrum, is de archipelago van Kotka de moeite waard om te verkennen.

Bezienswaardigheden in Kotka

Maretarium Aquarium

Dit is een zee aquarium met diverse bassins. Eén van de bassins bootst het leven in de Baltische Zee na, inclusief de seizoensinvloeden. Zo kun je ook zien wanneer het paartijd is. Het museum kost €12,50.

Haukkavuori Lookout Tower

Vanaf deze toren heb je uitzicht vanaf 72 meter boven zeeniveau over Kotka en de omliggende zee. In de Tweede Wereldoorlog werd deze toren gebruikt als observatietoren. Er zijn dikwijls expositites te zien. Het is ook mogelijk op de toren te lunchen of te dineren bij een Italiaans restaurant La Majacca. Reserveren is aanbevolen. De entree voor de toren bedraagt €5,00.

Sapokka Meripuisto

Kotka staat bekend om de vele parken. Sapokka Meripuisto is wel de mooiste. Dit park ligt bij de haven. Een prachtige waterval is het middelpunt van het park. Je kunt er heerlijk wandelen. Er zijn diverse rotsformaties, maar ook is er een rozentuin.

Langinkoski

Langinkoski ligt 7 kilometer van het centrum van Kotka af. Dit natuurreservaat is 28 hectare groot en met name bekend vanwege het feit dat je hier kunt (vliegv)vissen. Er worden door verschillende aanbieders ook diverse vistrips georganiseerd. Daarnaast zijn er diverse wandelroutes. In het bos staat een oude lodge, die in 1889 gebouwd is voor Tsaar Alexander III. Hij kwam vaak in dit natuurgebied om te vissen. De entree voor het natuurreservaat is gratis, maar voor het bezoeken van de lodge dien je 6 euro te betalen. Het museum is in de winter gesloten.

Kotkan Maripaivat

Er is jaarlijks een maritiem festival in juli "Kotkan Meripäivät", met bootraces, shows met oude houten zeilschepen, muziek en markten.

Trials

In Kotka is er een aantal trails; dit zijn zogeheten natuurpaden. Ze leiden je door mooie natuur. Eén van deze trails is Catherines path. Deze trail begint in de haven Sapokka en gaat via Meriniemi naar Katarinna en weer terug via het sportcentrum. Je komt ook langs het Ruotsinsalmi fort. Een routebeschrijving kun je ophalen bij de toeristeninformatie aan de Keskuskatu 6.

Per fiets kan je ook deze trails doen. De enige fietsverhuur in de stad is bij Toriterassi (Kauppakatu 3)

Archipelago

Vanaf de haven Sapokanlahti gaan er van half mei t/m half augustus diverse boten naar de eilanden van de archipelago van Kotka. Een eigen boot is dus niet noodzakelijk om deze eilanden te verkennen. De boten vertrekken vanaf Sapokka, de haven. Er gaan boten onder meer naar Varissaari, Haapasaari, Kaunissaari en Lehmasaari. Kijk op de website van Visit Kotka voor informatie over vertrektijden van de boten uit Kotka.

Varissaari & Fort Elizabeth

Varissaari is het eiland waar Fort Elizabeth te vinden is. Hier heeft in 1790 een veldslag op het water plaats gevonden tussen de Russen en de Zweden tijdens de Russische-Zweedse oorlog. De Finnen noemen deze veldslag Ruotsinsalmi. Er zijn resten te vinden van het fort maar ook zijn er kanonnen te bekijken. Varissaari is een plek waar veel Finnen komen om te zwemmen, te barbecuen en te genieten van de zon. Het is dan ook een prima eiland om even te relaxen. Het ligt op 10 minuten varen van Kotka en er vertrekt elk uur een boot gedurende de zomermaanden. Een ticket kost €7,00.

Kaunissaari

Kaunissaari is een eiland waar men graag heen gaat voor een dagje weg. Het eiland wordt nog bewoond; er is een klein levendig vissersdorpje. Er zijn verschillende recreatie mogelijkheden en het heeft een klein museum.  Daarnaast is er ook een restaurant. Het eiland ligt op een uur varen van Kotka. Er vertrekt 2 tot 3 keer per dag een boot gedurende de zomermaanden. Een ticket kost €10,00.

Vervoer naar en in Kotka

Kotka heeft een eigen treinstation. Er zijn geen rechtstreekse treinen van en naar Helsinki. Er dient altijd overgestapt te worden in Kouvola. De reis duur zo'n 2 tot 2,5 uur. Er gaan ongeveer zes treinen per dag tussen Kotka en Kouvola. Ook is het mogelijk om tussen Helsinki en Kotka met de bus te reizen met de maatschappij Matkahuolto. Een enkele reis kost 30 euro en duurt 2,5 uur. Vanaf het vliegveld Helsinki-Vantaa moet je altijd overstappen.

Kotka ligt vlakbij de Russische grens. Er gaan bussen vanuit Kotka naar Sint Petersburg. Je hebt voor een bezoek aan Rusland een visum nodig. Zomaar even naar Rusland kan dus niet.  

De plaatselijke busmaatschappij heet Pohjolan Liikenne. Met deze bussen kun je onder andere naar Langinkoski. Lees meer over vervoer in Finland.