Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Erik

In Finland kun je goed rondreizen met de trein of de bus naar de meeste plaatsen. Het bus- en treinnetwerk is redelijk. In de lente en zomermaanden kan een eigen huurauto een uitkomst zijn, omdat het openbaar vervoer dan minder rijdt. In de winter is juist het openbaar vervoer aan te raden. Er is weinig daglicht en er valt veel sneeuw waardoor rijden niet altijd een pretje is.

Trein

Je kunt in het heel Finland, met uitzonder van het hoge noorden, met de trein reizen.De Finse spoorwegmaatschappij is Valtion Rautatiet. Er zijn meerdere typen treinen: Pendolino, Intercity, Express en regionale treinen. De Pendolino is het snelste, maar ook het duurste. De regionale treinen zijn het goedkoopste, maar vaak ook langzamer. Op langere trajecten zijn er ook nachttreinen. Het is goedkoper een retour te kopen dan twee keer een enkele reis. Op de website van Valtion Rautatiet zijn soms goede aanbiedingen voor goedkopere treintickets te vinden. In Finland zelf kun je alleen aan het loket een treinkaartje kopen omdat de automaten alleen Finse betaalkaarten accepteren. Als je langere afstanden gaat afleggen, kan een Interrail kaart voor binnen Finland het overwegen waard zijn.

Bus

De bus is het meest gebruikte openbaar vervoersmiddel in Finland omdat deze ook op minder dichtbevolkte plaatsen komt. Tussen de grotere steden gaan door de weeks regelmatig bussen, in het weekend neemt de frequentie af. Ook in de zomer gaan er minder vaak bussen omdat dan de scholen dicht zijn. Op de website van Matkahuolto staan alle beschikbare tijdschema's en zijn ook de prijzen te vinden. Je vindt daar ook de busmaatschappij die de desbetreffende route aanbiedt.

Auto

Een auto huren of met een eigen auto door Finland reizen, is goed te doen. Het wegennet is in goede conditie en erg uitgebreid. Het verkeer op deze wegen is in veel gevallen vrijwel afwezig. Met name het zuiden en centrale deel van Finland heeft een enorm uitgebreid wegennetwerk. Verder naar het noorden wonen veel minder mensen en is het aantal wegen dus ook een stuk minder omvangrijk.

De verkeersregels in Finland komen redelijk overeen met de Nederlandse verkeersregels. Binnen de bebouwde kom is de snelheidslimiet 50 km/h. Buiten de bebouwde kom varieert de snelheid van 80 km/h tot 100 km/h op autowegen en 120 km/h op snelwegen. Onderweg zul je echter regelmatig langzamer rijden omdat de kans bestaat dat er rendieren oversteken. Let dus goed op en matig direct je snelheid als je er een ziet lopen. Onderweg zul je sowieso vaak flitspalen tegenkomen. Meestal staan deze direct achter een bocht of vlak na een waarschuwing dat er geflitst kan worden. Hou je dus ten alle tijde aan de snelheid. Verkeer van rechts heeft in steden altijd voorrang terwijl buiten de bebouwde kom dit niet geldt. Het is verplicht om ten alle tijden het licht aan te hebben.

Het bekendste benzinestation is ABC. Hier zit vaak ook een supermarkt en restaurant bij. In minder bevolkte gebieden zijn minder benzinestations te vinden, zorg dan ook dat je op tijd tankt en loop niet het risico zonder benzine te komen te staan.

Vanaf september begint in Finland sneeuw te vallen. Onderschat de sneeuw in vooral de noordelijke gebieden niet. Ga niet autorijden als je niet veel ervaring hebt met rijden in de sneeuw. Het zicht is door de geringe daglengte in de winter en de hoeveelheid neerslag slecht. Bovendien zijn de af te leggen afstanden groot.

Als je in de steden gaat parkeren, let dan op de verschillende parkeerregimes. Op een grote parkeerplaats kunnen meerdere soorten regimes gelden. Zo heb je plekken waarbij je met de blauwe kaart moet parkeren en plekken waar je zonder blauwe kaart moet parkeren. Soms zit op de ene zes plekken een tijdrestrictie van maximaal 2 uur parkeren terwijl je op andere plekken onbeperkt kan parkeren. Bekijk dus altijd goed de borden op een parkeerplaats.

Je kan met eigen vervoer tot aan Stockholm (Zweden) rijden. Hiervoor ga je drie bruggen over. De eerste brug heeft geen tol, de andere bruggen wel. De eerste tolbrug is de Storebaeltsbrug. Dit is een brug in Denemarken tussen de eilanden Funen (Nyborg) en Seeland (Korsør).Tol is circa €30 (prijspeil 2011). De tweede tolbrug  verbindt Kopenhagen (Denemarken) met Malmö (Zweden): De Øresundsbrug. De tol voor deze brug is circa €40 (prijspeil 2011). Vanaf Malmö rijd je door naar Stockholm vanwaar je de boot naar Turku of Helsinki kan pakken.

Vliegtuig

In Finland hebben de diverse steden zoals Tampere, Turku, Kuopio en Rovaniemi een vliegveld in de buurt. Binnenlandse vluchten zijn het goedkoopste met Blue1, maar deze maatschappij biedt niet naar elke stad een vlucht aan. Finnair heeft wel een dekkend aanbod, maar kan vaak een stuk duurder zijn. 

De snelste manier om vanuit Nederland naar Finland te geraken is met het vliegtuig. Voor wie langer de tijd heeft kan de boot of zelfs eigen auto inclusief boot een optie zijn!

Vanaf Schiphol naar Helsinki Vantaa kun je meerdere malen per dag met zowel KLM als Finnair vliegen. Vliegen naar Finland is vanaf Schiphol vrij prijzig omdat het niet valt onder de goedkopere tarieven van KLM. Soms heeft Lufthansa vanaf Düsseldorf International Airport gunstigere tarieven. Duitsland biedt ook mogelijkheden om naar Tampere te vliegen vanaf Bremen met Ryanair en naar Lappeenraanta vanaf Dusseldorf Weeze met Ryanair.

Boot

Er zijn meerdere bootverbindingen tussen Finland en omringende landen. De kortste boottocht  is tussen Talinn (Estland) en Helsinki. Er gaan meerdere boten per dag en de overtocht met de standaard boot duurt ongeveer 3,5 uur.  De catamaran is sneller en doet er 1,5 uur over. Deze vaart in de wintermaanden als er teveel ijs ligt of de zee te onrustig is niet. Op de gewone boot heb je meer last van personen die veel alcohol drinken dan op de catamaran. Dit komt omdat de catamarans duurder zijn.

Tussen Finland en Stockholm vaart Viking Line. Je kan van en naar Stockholm vanaf zowel Turku als Helsinki. De overtocht tussen Turku en Stockholm kost overdag als voetpassagiers zonder cabin maar 13 euro. Dit maakt het interessant om Finland met Stockholm te combineren. De reis tussen Turku en Stockholm duurt zo'n 11 uur, onderweg stopt deze boot ook in de Åland eilanden.

Andere opties zijn boten tussen Gdynia (Polen) en Helsinki. Deze reis duurt zo'n 12 uur. Boten vanaf Duitse havens doen er al snel 1,5 dag over.