Weten wat de status in een land, voor je vlucht of je reis is omtrent het Coronavirus, lees dan hier verder.

Tallinn

Tallinn, de hoofdstad van Estland, heeft verrassend veel te bieden. Tallinn heeft het best bewaarde middeleeuwse stadscentrum van Noord Europa. Al lopend door de oude stad Van Talinn waan je jezelf in dit verre verleden. Grote torens en de hoge stadsmuur, kronkelende steegjes, kinderkopjes, oude kerken en mooi in stijl opgeknapte gebouwen dragen allemaal bij aan de middeleeuwse sfeer. 

De stad is vanaf het begin altijd bedreigd geweest door verschillende nabij gelegen landen. Om te voorkomen dat de stad werd ingenomen, werd al in de 13e eeuw een systeem van hoge muren en gevechtstorens gebouwd om de stad te beschermen. Door de eeuwen heen werden deze muren en gevechtstorens steeds verder uitgebreid tot een indrukwekkend verdedigingswerk.

Mede hierdoor heeft de stad een rijke geschiedenis en hebben de Estlander ’s hun taal en identiteit altijd weten te behouden, ondanks eeuwenlange bezettingen door andere volkeren (waaronder de Denen, Zweden en de Russen).

Bezienswaardigheden Tallinn

Er is genoeg te zien en doen in Tallinn, alleen de oude stad bekijken is al zeer de moeite waard. Bijzonder is dat in deze middeleeuwse stad alles echt authentiek is gebleven. Geen grote winkelpanden achter de oude gevels en nauwelijks auto's en openbaar vervoer. Het middeleeuwse stadscentrum bestaat uit twee delen, het hoger gelegen Toompea en het lage gedeelte met de oude binnenstad. De hele oude stad was omringd door een muur, waarvan nu nog 1,9 kilometer te bezichtigen is. Van de oorspronkelijk 46 torens staat nu nog ongeveer de helft. Al deze torens hebben een naam, soms beschrijvend en soms erg vreemd. Veel van de torens zijn nu nog steeds te bezichtigen, zodat je een mooi uitzicht hebt over de stad.

Bezienswaardigheden oude centrum Tallinn

Het oude centrum van Tallinn is het mooiste gedeelte van de stad en hier staan de meeste bezienswaardigheden.

Raekoja plats - Stadhuisplein

Het centrale plein in Tallinn is het Raekoja Plats. Aan dit middeleeuwse plein vind je nog veel mooie oude gebouwen waarvan het Raekoja, het stadhuis uit 1404, het meest imposant is. Op dit gezellige plein is altijd wel wat te doen. Er zijn markten en concerten en in de winter is er de kerstmarkt, die dagelijks open is. Veel straten in de oude stad leiden naar dit plein. De vele restaurantjes aan het plein nodigen uit om te gaan zitten, voor lunch, diner of gewoon een drankje met uitzicht over het plein.

Tallinn Town Hall - Stadhuis

Het stadhuis en de bijbehorende toren zijn in de zomermaanden te bezoeken. Het is het enige nog intacte gothische stadhuis in Noord-Europa. Vooral de bovenverdieping is indrukwekkend. Beiden zijn gratis te bezoeken met de Tallinn Card.

Kiek in de Kök & Bastion tunnels

Kiek in de Kök of wel 'kijk in de keuken' is een van de torens die je nog kunt bezichtigen. Deze 38 meter hoge toren heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zo hoog was en daardoor letterlijk een kijkje in de keukens van verschillende huishoudens gaf. De toren is in 1470 gebouwd maar werd al snel uitgebreid en verstevigd met muren tot wel 4 meter dik. Nu is de toren een modern museum waar je de wapens die gebruikt zijn om de stad te beschermen kunt bezichtigen en  waar je de martelwerktuigen ziet waarmee in de middeleeuwen criminaliteit bestraft werd.

Naast de toren biedt Kiek in de Kök ook toegang tot de 17e-eeuwse ondergrondse Bastion tunnels onder de stad. Je kan met een tour van één uur de tunnels in, die zijn opgedeeld in tijdvakken waar je uitleg krijgt hoe de tunnels vanaf het begin tot nu gebruikt zijn. Prijs voor de Bastion tunnels is apart van de Kiek in de Kök toren. De toren is vrij te bezichtigen, voor de tunnels moet je van tevoren bij de kassa reserveren. Beiden zijn gratis te bezoeken met de Tallinn Card.

Linnamüür – Stadsmuur

Tallinn heeft een van de best bewaarde middeleeuwse verdedigingswerken. Grote delen van de stadsmuur, die de Nunna, Souna en Kuldjala torens met elkaar verbinden, zijn na al die eeuwen nog steeds te bezichtigen. Naast inzicht in hoe het was om vanaf hier de stad te bewaken, heb je ook een mooi uitzicht over de stad vanuit de torens.

Epping toren

Ook deze 15e eeuwse toren kun je beklimmen. Naast een mooi uitzicht over het noordelijke deel van de oude stad, kun je hier ook allerlei middeleeuwse spullen uitproberen en bekijken. Er is daarnaast veel informatie te vinden over de geschiedenis van de verdedigingswerken en deze toren. 

Püha Vaimu Kirik – Kerk van de Heilige Geest

Deze kerk is gebouwd in de 14e eeuw en daarmee een van de oudste gebouwen van Tallinn. Wanneer je de binnenstad bezoekt zal je verschillende keren langs deze kerk lopen die vooral te herkennen is aan de bijzondere geverfde klok bij de ingang. De klok is het oudste publieke uurwerk van Tallinn. 

Toomkiriku - Kerk van de Heilige Maagd Maria

Deze kerk ligt in het hoge deel van de oude stad, Toompea. Het is een van de weinige overgebleven middeleeuwse kerken en daardoor heel bijzonder. Het is een kleine kerk, met aan de wanden heel veel wapenschilden van edelen uit het verleden. In de zomer kun je de toren van deze kerk beklimmen, waarmee je een mooi uitzicht krijgt over de stad. De kerk zelf is gratis te bezichtigen, voor het beklimmen van de toren moet entree betaald worden. 

Eesti Ajaloomuuseum - Estlands Museum van Nationale Historie

In het gebouw van het Grote Gildehuis zit tegenwoordig dit moderne museum over de geschiedenis van Estland. Je vindt er informatie en voorwerpen van de prehistorie tot nu met veel informatie, in het Engels. Het gebouw zelf is ook de moeite waard. Het Gildehuis heeft door de jaren heen veel verschillende functies gehad, bijvoorbeeld voor feestjes, bruiloften en bioscoopvoorstellingen. In de kelder vind je informatie over de geschiedenis van het Gildehuis zelf.

Alexander Nevsky Kathedraal

In Toompea ligt ook deze opvallende kathedraal. Dit is duidelijk een Russisch Orthodoxe kerk, met de karakteristieke gedraaide torentjes. Eind 9e eeuw is hij  gebouwd door de Russen en de kathedraal is nog actief in gebruik. De kathedraal is mooi van buiten, maar je kunt deze ook gratis van binnen bekijken.

Dominiiklaste Kloostri - Dominicaanse Klooster Kerkers

Het gebouw dat hier ooit stond is al lang verdwenen maar bekijk de kelders waar de vroegere monniken woonden. Er zijn slaapzalen te zien maar ook een oude bibliotheek. 

Eesti Loodusmuuseum – Estonian Museum of Natural History

Bijna elk beest dat in de natuur van Estland te vinden is kun je in dit museum bekijken. Veel van de (opgezette) dieren kun je in een nagemaakte leefomgeving bekijken. Trots van het museum is een 2.9 meter lange steur. Dit is de grootste vis ooit gevangen in  de Baltische zee. Informatie over de dieren is helaas niet in het Engels bij de tentoonstelling toegevoegd, al zal je de meeste dieren zelf wel herkennen. .

Eesti Meremuuseum – Estlands Maritiem Museum

Dit museum van vier verdiepingen zit in de Fat Margaret kanon toren. Vanaf het dak van deze toren heb je een erg mooi uitzicht over de haven en de oude stad. Het museum heeft een uitgebreide collectie van alles wat maar met de Estlandse maritieme geschiedenis te maken heeft. Waaronder ook een replica van de in 1994 gezonken veerboot  'Estonia' die tussen Estland en Finland voer en waarbij 850 mensen om het leven zijn gekomen. Naast replica’s van schepen kun je ook de eerste duikpakken, allerlei visgerei en zelfs de stuurhut van een vissersboot uit de periode 1950 bekijken.

Raevangla Fotomuuseum - Stadsgevangenis Museum van Fotografie

In deze voormalige gevangenis zit tegenwoordig het museum van fotografie. Het is een klein museum maar voor de liefhebber erg leuk om doorheen te lopen. Er staat bijvoorbeeld een gigantisch 'fototoestel' van toen de fotografie nog in de kinderschoenen stond. De tentoonstelling is in de oude cellen. 

Okupatsinooni ja Vabadusvõitluse Muuseum – Bezettingsmuseum

In dit kleine, moderne museum hangt een bijzondere sfeer. Het museum belicht de periode van 1939 tot en met 1991 dat het land bezet was door de Duitsers en door de Sovjets. Op de bovenverdieping laat men aan de hand van foto’s zien hoe de gewone mensen zich tijdens deze bezette periode van dag tot dag door deze periode sleepten. Naast erg veel attributen uit deze tijd wordt er door middel van beeld en geluid uitleg gegeven. Maak ook zeker even gebruik van het toilet op de benedenverdieping waar gigantische beelden staan van Stalin en Lenin.

bezienswaardigheden buiten het oude centrum

Veel toeristen komen in Tallinn niet verder dan het pittoreske, oude centrum, maar ook de andere wijken hebben veel mooie bezienswaardigheden. Ontdek bijvoorbeeld de rijke geschiedenis van de mooie grote houten huizen en de paleizen in Kadriorg of houten vissershuizen en industriële architectuur in Kalamaja.

Kalamaja

Kalamaja is een rustige wijk vlak naast het oude centrum en daarom erg gemakkelijk te bezoeken als je meer wil zien dan alleen het oude centrum van Tallinn. Zeker dankzij de in 2011 opgerichte Cultuurkilometer. Dit is een wandel- en fietspad (2 à 3 km) dat je vanaf de haven nabij het oude centrum langs wat oude industrie naar de belangrijkste musea in Kalamaja brengt. 

Patarei Prison – Patarei gevangenis

Het eerste museum dat je tegenkomt aan de Cultuurkilometer is de Patarei gevangenis. Prikkeldraad, executiekamers en afgebladerde muren. Dat is wat je kunt vinden in de gevangenis. Veel van de spullen zoals bedden, stoelen en boeken zijn achtergelaten, wat bijdraagt aan de grimmige sfeer tijdens een bezoek. Het is zeker voor fotografen een geweldige plek om te bezoeken. 

De door de Sovjets gerunde gevangenis is in gebruik geweest van 1919 tot en met 2004. Deze gevangenis heeft sinds kort de deuren geopend voor bezoekers. Je kan zelf rondlopen, maar als je graag meer wil leren over de geschiedenis van de gevangenis, is een tour aan te raden. Er zijn verschillende tours beschikbaar: een tour van een uur die een overzicht geeft van de mythes van de gevangenis. daarnaast kan je een “Prison Adventure” doen van drie uur waarbij je opgenomen wordt de gevangenis als crimineel met alles wat daar bij komt kijken. Je vingerafdrukken worden genomen, een foto gemaakt en je zal ervaren hoe het is om gevangen te zitten. Er is verder ook een drie uur durende KGB-tour, die vanaf de oude stad begint in het KGB-museum en waarbij KGB gebouwen bekeken worden. De tour eindigt in de Patarei gevangenis.

Alleen te bezoeken van mei tot en met september. Af en toe zijn er speciale tours buiten deze maanden.

Lennusedam - Seaplane Harbour

Een aantal vliegtuighangars zijn omgebouwd tot het Lennusedam Museum dat in 2011 werd geopend. Het museum heeft zowel binnen als buiten diverse schepen waaronder een ijsbreker en het oudste houten schip dat in Estland gevonden is. 

De onderzeeboot Lembit is de grootste publiekstrekker. Je kunt binnen in de onderzeeër en hier kan je je een voorstelling maken van het zware leven in een duikboot. Het museum zelf is ook architectonisch erg interessant. Er wordt gebruikt gemaakt van optimale verlichting en geluidseffecten om alles perfect uit te laten komen. Kinderen komen helemaal aan hun trekken met speciale maritieme kostuums die ze aan kunnen trekken, waterschietbanen en nog meer speciale activiteiten.

Kadriorg

Kadriorg was vroeger de wijk waar de rijken woonden en nog steeds een van de populairste wijken van de stad. Naast enkele mooie oude gebouwen kan je hier Estlands beste kunstmusea vinden. Vrijwel alle musea  bevinden zich in of aan Kadriorg park. Dit is een goed verzorgd park met mooie oude bomen en wandel- en fietspaden. 

Kardiorg is vanuit het oude centrum met de fiets goed bereikbaar. De fiets heeft als voordeel dat je ook de oude huizen in de omgeving kunt bekijken.  Een andere opties is om met een van de vele buslijnen of de tram naar de ingang van het park af te reizen. 

Kumu Museum

Het Kumu Art Museum is het grootste kunstmuseum van de Baltische staten en is in 2006 geopend. Het Kumu museum geeft een overzicht van drie eeuwen kunst uit Estland, waaronder het socialistisch realisme en de non-conformistische Sovjetkunst. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen in het museum, die verschillende onderwerpen onder de aandacht brengen. Naast de kunst is ook het vier verdiepingen hoge gebouw bijzonder en gebouwd in de moderne bouwstijl. Het museum ligt een stukje van het oude centrum af. Je kunt het bereiken door middel van een stop van de Tallinn Sightseeing bus of met tramlijn nummer 1 of 3.

Kadrioru Museum – Kadriorg Palace

Dit paleis is gebouwd in de 18e eeuw door Peter de Grote voor zijn vrouw Catherine I en is een indrukwekkend gebouw in de barokstijl. In het paleis kun je wisselende tentoonstellingen bekijken. Het paleis zelf is ook de moeite waard om te bekijken. De vertrekken zijn mooi en er staan ook nog een aantal meubels uit die tijd.

Het museum ligt vlakbij het Peter de Grote en Kumu Museum. Net als de andere twee musea kun je er komen met tramlijn 1 of 3 of met de Tallinn Sightseeing bus.

Peeter 1 Majamuuseum – Peter de Grote  Museum

Dit landhuis(je) van Peter de Grote is omgebouwd tot museum. Hij verbleef hier voordat het nabijgelegen Kadriorg Palace af was. Voor een museum is het vrij klein, maar het geeft je een beeld hoe Peter de Grote geleefd moet hebben. Een paar van Peter de Grote’s persoonlijke bezittingen zijn nog in het museum te vinden.

Mikkel Museum

Tegenover het Kadriorg paleis is een klein museum. In dit museum is op de begaande grond een tentoonstelling gericht op kunst die door dieren is geïnspireerd. Dit kunnen zowel schilderijen als beeldhouwwerken zijn. Op de bovenverdieping vind je klassieke schilderen waaronder enkele werken van Nederlandse en Belgische schilders. 

Miia-Milla-Manda kindermuseum

Het Miia-Milla-Manda museum met mooie speeltuin is erg leuke voor ouders met kinderen. Het hele museum is namelijk gericht op kinderen vooral in de leeftijdsgroep 3 tot en met 11 jaar. 

pirita

Pirita, vijf tot tien kilometer buiten het oude centrum van Tallinn, was vroeger een oud vissersdorpje. Tegenwoordig heb je in het gebied dat bekend staat als Pirita het populairste strand van Tallinn, mogelijkheden voor sportieve activiteiten en veel groen, bijvoorbeeld in de botanische tuinen. Pirita ademt een heel andere sfeer uit dan de andere wijken: Er zijn clusters van huizen en winkels maar je zit toch midden tussen het groen. Er hangt hier de frisse geur van zee en dennenbomen. 

Pirita is het makkelijkste te bereiken met de groene route van de Tallinn City Tour bussen. Of maak gebruik van de diverse reguliere bussen die deze kant uit gaan zoals 34A, 1A en 38. 

Talinn Tv Toren

De Tallinn TV toren is het beste uitkijkpunt over de stad. Na een uitgebreide renovatie ging de toren in 2012 weer open voor het publiek. Op de 21e verdieping (170m) is een glazen 360 graden panorama dek. Er is gebruik gemaakt van een futuristische uitstraling en vele technologische snufjes zoals beeldschermen die reageren op beweging. Dankzij deze beeldschermen weet je precies waar je naar kijkt.

Nog een verdieping hoger, op 175 meter, is een café-restaurant. Je kunt hier ook naar buiten. Je voelt hier de kou en heftige wind. Dankzij het rasterwerk voel je je toch veilig en de dekens die worden aangeboden tegen de kou zijn een fijne service. De echte waaghalzen kunnen ook nog een skywalk boeken.

Botanische tuinen

De botanische tuinen zijn een prettige attractie voor iedereen die van natuur houdt en/of gewoon aan een beetje rust toe is. De tuinen zijn een van de grootste natuurgebieden in Tallinn en er zijn wandelpaden genoeg om je een paar uur mee te vermaken. De ligging aan de Pirita rivier op een stuk grond met heuveltjes is mooi.  Vlakbij de ingang is ook een grote kas vol met tropische planten.

Pirita Strand

Het strand van Pirita start bij de jachthaven en is twee kilometer lang. Over het algemeen geldt: hoe verder van Tallinn hoe rustiger het wordt. Het  strand is een geliefde plek om te zonnen en je hebt altijd een paar bikkels die de naar onze maatstaven frisse zee in gaan. Vanaf het strand heb je een mooi uitzicht op de skyline van Tallinn en de grote cruise- en ferry schepen die af en aan varen. 

Gelijk tegen het strand aan begint het naaldbos. Je hebt hier dus een mooie combinatie van bos, zand en zee waardoor niet alleen strandliefhebbers maar ook wandelaars en fietsers worden aangetrokken. Je kunt eventueel  terecht in het Pirita Adventure Park voor een tocht over touwbruggen tussen de bomen.

Er staat vaak een stevige wind en dat maakt het strand ook populair bij wind- en kite surfers. Er worden hier ook regelmatig internationale wedstrijden gehouden. Faciliteiten aan het strand heb je in de vorm van omkleedhokjes en toiletgebouwen. Richting de jachthavens zijn ook tentjes die o.a. ijs en hamburgers verkopen. 

Pirita kloostri  - St Bridget klooster ruines

De fotogenieke resten van wat ooit Pirita Klooster was, zijn een kijkje waard. Het klooster werd in 1412 gebouwd maar nu staan alleen nog de muren. Ook zijn er wat fundamenten te zien van bijvoorbeeld de keukens. Naast het klooster is een begraafplaats. 

Varen op de Pirita rivier

Naast het klooster stroomt de Pirita rivier de zee in. Hier is ook een bootverhuur waar je terecht kunt voor roeiboten, kano's of waterfietsen. Verken hiermee stroomopwaarts de Pirita rivier en je zit gelijk in de groene natuur.

Maarjamäe Palace - Estland geschiedenis Museum 

Wil jij weten hoe het land Estland ontstaan is dan moet je zeker een kijkje nemen in dit museum. Er is een tentoonstelling over hoe Estland een onafhankelijk land was in 1918. Daarna gaat het over de tijd van de Duitse en Russische bezetting en hoe het weer een zelfstandig land  werd in 1992. Naast de vaste tentoonstelling heeft het museum vaak tijdelijke collecties. 

Pririta Promenade

De Pirita Promenade is een fiets- en wandelpad dat langs de kust loopt. Vooral het gedeelte vanaf het Maarjamae Palace terug richting Kardriorg is prettig wandelen. Je hebt een mooi uitzicht over de skyline van Tallinn en er zijn diverse monumenten langs de route. 

dagtrip vanuit tallinn: lahemaa national park

Vanuit Tallinn kan je ook makkelijk een aantal dagtrips maken, waarvan een dagtrip naar het Laheema National Park een van de leukste mogelijkheden is.

Het National Park Lahemaa in Estland is zeer geschikt om in te fietsen. Op de fiets geniet je van de rust en de natuur, maar je kunt genoeg kilometers afleggen om een aantal verschillende bezienswaardigheden te bekijken. Bovendien is Estland net als Nederland behoorlijk plat, dus je hoeft niet heel sportief te zijn om hier lekker te kunnen fietsen.

tallinn in de winter

Belangrijk om rekening mee te houden, is dat in de winter niet alle bezienswaardigheden open zijn. Ondanks dat is er ook in de winter meer dan genoeg te doen om jezelf enkele dagen bezig te houden. Door het hele jaar heen worden er allerlei activiteiten georganiseerd waardoor het museumbezoek altijd wel afgewisseld kan worden met andere activiteiten, bijvoorbeeld:

 • Tallinn Music Week
  Concerten van verschillende bekende en opkomende bands die hun muzikale talent tijdens dit evenement ten gehore zullen brengen. (Ieder jaar in maart)
 • Old Town Days
  Het oude centrum wordt overspoelt met muzikanten, middeleeuwse figuren, markten en evenementen in de straten. Als onderdeel van Old Town Days in Tallinn geeft het Estonial Youth and Puppet theater door de hele stad voorstellingen die te bezichtigen zijn. (Ieder jaar in juni)
 • Medieval Days
  Het middeleeuwen wordt weer tot leven gebracht in de ouder stad. Personen verkleed uit die tijd verkopen hun spulletjes in de straten van de stad.(Ieder jaar in juli)
 • Kerstmarkt
  Van november tot en met januari staat er een gezellige kerstmarkt op het Town Hall Square met leuke kraampjes waar traditionele spulletjes, eten en drinken verkocht worden.

Naast deze activiteiten kun je er ook prima shoppen in een van de vele souvenirwinkels in de oude stad of de shopping malls daar net buiten.

Tallinn Card

Wil je op een betaalbare manier veel van Tallinn zien, dan kun je het beste een Tallinn Card aan te schaffen. Deze kaart geeft je gratis toegang tot heel veel verschillende bezienswaardigheden. Daarnaast krijg je korting op eten in restaurants en bij winkels. Ook is het openbaar vervoer inbegrepen evenals een stadstour. Daarnaast is er een aantal activiteiten waar je gratis aan mee kunt doen. Afhankelijk van welke Tallinn Card je koopt kun je voor 24 uur, 48 uur of 72 uur gebruik maken van de voordelen die deze kaart biedt. 

De inbegrepen attracties en overige kortingen van de Tallinn Card  zijn erg uitgebreid. Vrijwel alle belangrijke musea zijn opgenomen in deze kaart. Wanneer je een bezoek brengt aan de bekende en duurdere musea, heb je de kosten voor deze kaart er al uit.  Bijvoorbeeld door de vijf populaire trekpleisters te bezoeken: Kiek in Kok & Bastion tunnels, Kuma kunstmuseum, het stadshuis en de Kathedraal & toren). Wanneer je rustig aan wilt doen of vooral interesse hebt in de wat kleinere bezienswaardigheden, is losse kaartjes kopen wellicht een betere optie. Op de website van Tallinn Card is ook een calculator om te bereken of de kaart voor jou voordelig is. Dit is ook praktisch als je uit wilt rekenen voor hoeveel dagen je een kaart wilt kopen.

Naast gratis toegang tot veel bezienswaardigheden kan je kiezen uit één van de drie volgende tours: Tallinn Official Sightseeing Tour, Tallinn City Tour of CitySightseeing Tallinn - Open Top Tour. De eerste optie is een  stadswandeling van ongeveer twee uur en de andere opties zijn bustours. Alhoewel je maar één van de drie opties mag kiezen, kun je daar dan zo vaak gebruik van maken als je wilt tijdens de geldigheidsduur van je Tallinn Card. 

Ook zijn er gratis leuke activiteiten zoals drie uur fietshuur, één uur een roeiboot huren in het park of in de winter een uur lang schaatshuur. Deze dingen kun je nu gratis uit proberen. Iets wat je anders misschien niet zou doen.

Tot slot kan je met de Tallinn Card ook nog gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. In de trams en bussen moet je de card wel scannen bij de daarvoor bestemde scanners die je in het voertuig kunt vinden. 

Bij de Tallinn Card zit een handig overzichtsboekje met informatie over alle bezienswaardigheden, openingstijden en op welke manier je ze kunt bezoeken (bus, tram etc., inclusief welke lijn en halte je moet hebben) dus ook om deze reden is de Tallinn Card erg handig.

Waar koop je de Tallinn Card?

Je kunt de Tallinn Card kopen op bijvoorbeeld het vliegveld, trein of busstation of bij diverse verkooppunten in de oude stad. Daarnaast kan je de kaart ook online kopen. De geldigheidsduur gaat in bij de eerste keer dat je hem gebruikt.

Eten en drinken in tallinn 

Voor een maaltijd in Tallinn kun je terecht bij een restauran (restaurant), kohvic (cafe), pubi (pub),  kõrts (herberg) of bij kraampjes op straat. Vaak worden er traditionele gerechten geserveerd waarbij het soms spannend kan zijn wat voor gerecht je precies besteld hebt. Typische traditionele Estlandse gerechten zijn bijvoorbeeld bloedworst met een stoofpot van zuurkool en zult. Daarnaast staat er veel ander vlees op de kaart dan wij wellicht gewend zijn zoals hertenvlees, eend, wild zwijn of zelfs berenvlees. Ook visgerechten zoals forel en zalm staan vaak op de kaart.  Naast deze gerechten, die trouwens erg lekker kunnen zijn, worden er ook een aantal “westerse” gerechten aangeboden zoals biefstuk en kip. Maar zoals je misschien al hebt ontdekt is het voornamelijk vlees dat op de kaart staat. Voor vegetariërs is de keuze een stuk beperkter, al zijn er wel gerechten te krijgen zonder vlees in sommige restaurants.

Een typische lokale drank in Tallinn is de Vana Tallinn. Deze zoete likeur is uitgevonden in de jaren '60. Het wordt meestal toegevoegd aan de koffie of los gedronken. In de wintermaanden kun je op de kerstmarkt 'Glogg' krijgen. Dit is een verwarmde wijn waar je rozijnen, kaneel en gember aan toevoegt voordat je het drinkt.

In Tallinn zijn zoveel leuke restaurantjes te vinden dat er voor iedereen wel wat tussen zit. Tijdens drukke periodes en bij populaire restaurants kan het nog wel eens wenselijk zijn om vooraf te reserveren omdat je anders geen plaats hebt. De restaurants in de oude binnenstad zijn vrijwel allemaal zeer sfeervol en zitten in mooie panden. Bij een aantal kun je zelfs helemaal in de middeleeuwse stijl lunchen of dineren, bij kaarslicht. Alleen dat maakt een etentje al bijzonder.

Kaerajaan

Kaerajaan is een sfeervol restaurant met o.a. typisch Estse gerechten op de kaart. Prijs is gelijk aan andere restaurants die aan het Town Hall square liggen. Vooral de bovenverdieping van het restaurant heeft een mooi uitzicht over het plein. Ook de lunch is aan te raden en is scherper geprijsd dan andere restaurants.

Reval Cafe

Dit is een heel gezellig café waar je even binnen kunt gaat zitten voor een bakje thee of koffie. Naast dranken heeft Reval Cafe ook lekkere gebakjes, pannenkoeken en lunchgerechten.

Rataskaevu16

Dit restaurant ligt nog steeds in de oude stad maar iets verder vanaf het centrale plein. Dit betekend een wat chiquere uitstraling en geen Estse gerechten maar een internationale keuken. 

Olde Hansa

Het restaurant Olde Hansa is een restaurant dat niet onvermeld mag blijven. Hoewel erg op toeristen gericht, is het toch iets dat je gezien moet hebben. Het restaurant is enkel met kaarslicht verlicht en het gehele restaurant inclusief de bediening is in middeleeuwse sfeer. Tot aan het toilet aan toe! Eten en drinken wordt geserveerd in aardewerken servies en op de menukaart staan voornamelijk typische Estlandse gerechten. Mocht een middeleeuws feestmaal met veel vlees niet jouw ding zijn dan kun je om toch wat van de sfeer te proeven ook een van de aparte biertjes proberen of koffie met likeur.

Vervoer in  Tallinn

Het oude centrum van Tallinn is prima te voet te verkennen. Maar voor de overige wijken zoals Pirita, Kalamaja of Kadriorg is het wel handig om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Transport vanaf het vliegveld

Het vliegveld van Tallinn ligt ongeveer 20 minuten rijden vanaf het busstation. Het busstation is ongeveer 15 minuten lopen vanaf het oude centrum. De bus vertrekt niet vanaf het ondergrondse busstation maar bij de halte voor het busstation. Bus 2 gaat van en naar het vliegveld. De bussen rijden doordeweeks van ongeveer half 7 tot half 12 's nachts drie keer per uur. In het weekend rijden er ongeveer twee bussen per uur. Buiten deze tijden ben je aangewezen op een taxi.

Reguliere bus

Tallinn heeft een uitgebreid netwerk van normale bussen en van trolley bussen. Veel bussen vertrekken vanaf het ondergrondse busstation of vanaf de haltes voor het busstation. Tallinn heeft een goede Engelstalige site waarop je routes en vertrektijden kunt opzoeken. 

Losse kaartjes kan je bij de buschauffeur kopen. Met de Tallinn Card kan je gratis rondreizen met het openbaar vervoer. Heb je geen Tallinn card overweeg dan een smartcard. Deze is te koop bij het busstation en bij diverse kiosken in de stad. Voor de kaart zelf betaal je een paar euro Je kunt saldo op de kaart zetten, en betaalt iets minder per ritje dan als je losse kaartjes koopt.  Je kunt met de smartkaart ook kiezen voor 24 uur vrij reizen of 72 uur vrij reizen.

De 24 uurs kaart is dus al snel goedkoper dan losse tickets wanneer je de wat verdere gelegen wijken wilt verkennen.  

City tours

Behalve de reguliere bussen zijn er in Tallinn ook nog een aantal city tours. Ook wel bekend als zogenaamde hop-off hop-on bussen. Deze bussen maken een paar keer per dag een standaard route waarbij ze stoppen bij toeristische attracties. Je kunt blijven zitten of uitstappen bij de attractie en dan met een latere bus weer verder gaan. In de bus krijg je door middel van koptelefoons informatie over de bezienswaardigheden waar je langs komt.  Er zijn twee aanbieders van deze bussen. Met je Tallinn Card kan je gratis gebruik maken van een van de twee aanbieders. 

De ene aanbieder Tallinn City Tour heeft drie verschillende routes. De zogenaamde rode route rondom het centrum, een groene route richting Pirita en een blauwe route richting Rocca al Mara. 

De andere aanbieder Open top sightseeing tours heeft een route die behalve naar het oude centrum ook naar Pirita gaat. Deze bussen hebben een open dak waardoor je met mooi weer in de zon kunt zitten

Tram

Tallinn heeft ook een beperkt tramnetwerk. Er zijn vier verschillende tramroutes. De route die voor toeristen handig is, is vooral die langs het oude centrum naar Kadriorg.

Fietsen

Tallinn is ook prima met de fiets te verkennen. Er zijn geen heuvels in de stad en de afstanden zijn prima fietsbaar. Met je Tallinn card kan je drie uur lang gratis een fiets huren bij Citybikes. Tallinn kent niet echt veel fietspaden en in drukke delen van de stad rijden fietsers op de stoep. Gelukkig zijn de stoepen zo breed dat hier ook gemakkelijk plek voor is. 

accommodatie in Tallinn

Tallinn heeft veel verschillende soorten accommodatie waaronder hotels, guesthouses, hostels, gastappartementen, bed & breakfasts en campingplaatsen. Voor iedereen is er dus wel wat te vinden. 

Wil je een comfortabel hotel dicht bij het oude centrum en lekker centraal voor het openbaar vervoer, dan is het Nordic Hotel Forum een aanrader. Dit vier sterren hotel heeft nette kamers en ligt maar 15 minuten van het vliegveld vandaan.

Geschreven door Erik van Erp op 29 Feb 2020 13:06.

vliegtickets

 • Voor slechts €196.00 naar Tallinn Nu boeken