Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 168.56 naar Turku Nu boeken

Turku ligt in het zuid-westen van Finland, aan de zee. Het is een havenstad. In de 19e eeuw was er een grote brand waardoor het merendeel van het oude centrum van Turku verwoest is. Turku heeft diverse musea en ook de archipelago is de moeite waard te verkennen.

Bezienswaardigheden in Turku

Kasteel

Het kasteel is gebouwd in de jaren 1280 en is te vinden nabij de haven aan de Aurajoki rivier. Het kasteel is heden ten dage een museum waarin je meer leert over de geschiedenis van Turku. Ook zijn er diverse kamers te zien, ingericht in de oorspronkelijke stijlen van de verschillende periodes zoals de middeleeuwen maar ook de Renessaince. Het is in de zomer mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding met een Engelssprekende gids. Daarnaast kun je van te voren via de website http://www.turunmuseokeskus.fi/ een tour in de vorm van een mp3 bestand downloaden zodat je deze ter plekke kan luisteren.  De entree bedraagt €8,00. Bus 1 stopt voor het kasteel.

Kathedraal

De kathedraal in Turku is één van de belangrijkste in Finland. Het was de kathedraal van de eerste Bisschop in Finland, St Henry. De kathedraal is oorspronkelijk in 1300 gebouwd, maar diverse keren verwoest en weer opgebouwd. Er zijn diverse graftombes in de kathedraal te vinden, de bekendste is die van Catherine Mansdotter; zij was in de 17e eeuw de Koningin van Zweden. Bij de kathedraal is ook een klein museum. Hier leer je meer over de historie van de kathedraal en zijn diverse standbeelden en kunstwerken te vinden. De entree voor het museum is €2,00. Tijdens diensten is de kathedraal niet toegankelijk. 

Forum marinum

Dit museum gaat over de martieme geschiedenis van Turku. Naast een tentoonstelling, zijn er ook een aantal echte schepen te bekijken.  Deze schepen zijn voor het merendeel in Turku zelf gebouwd. Voor het museum en de museumschepen betaal je €12,00. Het is ook mogelijk losse tickets te kopen. Je bereikt het museum door lijn 1 te nemen richting de haven. Het museum ligt voorbij het kasteel.

Luostarinmäki

Luostarinmäki is het openlucht museum van Turku. De gebouwen dateren van de 18e en 19e eeuw. In 1827 is het grote deel van Turku in vlammen opgegaan door een grote brand.  Maar dit deel van Turku is bespaard gebleven. Sindsdien zijn deze huizen bewaard gebleven in de oorspronkelijke staat. Je maakt kennis met het leven in die tijd in Turku. De museum is op loopafstand van het marktplein (kauppatori) aan de Vartiovuorenkatu 2. Je gaat richting Vartiovuori Park. Bus 12 en bus 18 stoppen vlakbij. De entree bedraagt €6,00.

Stoombootcruises Ukkopekka

Ukkopekka is een ouderwets stoomschip. Overdag kun je in de zomermaanden een cruise maken richting Naantali. Een retour kost €27,00. Ook is het mogelijk om in deze periode met deze boot een avondcruise te maken waarbij je gaat dineren op het eiland Loistokari. Kijk voor meer informatie op de website van Ukkopekka.

Middeleeuwse markt 

Elk jaar is er eind juni een middeleeuwse markt: Keskiaikaiset markkinat. Het oude marktplein is dan vol met middeleeuwse activiteiten zoals muziek, maar ook gevechten ter paard en allerlei soorten eten en drinken.

Kortingskaarten

In Turku kun je een Turku card aanschaffen. Met deze kaart krijg je gratis entree of korting op de hier boven genoemde bezienswaardigheden. Daarnaast zijn er ook kortingen bij restaurants. Ook is gratis vervoer inbegrepen. De Turku card is te krijgen voor 24 of 48 uur en kost respectievelijk €21,00 en €28,00. Met een kaart van Hostelling International krijg je sowieso korting bij de HI Hostels in Turku. Daarnaast geeft deze kaart ook korting bij diverse bezienswaardigheden en enkele restaurants. 

Overnachten en eten & drinken

In Turku zijn twee hostels van de HI-keten: Hostel Turku en Hostel Borea. Hostel Borea is een hostel op een boot. Beide hostels liggen aan de weg van de haven. Hostel Turku ligt het dichtste bij het centrum. Met een HI Card krijg je korting op je overnachting.

De meeste eetgelegenheden vind je rondom de Kauppatori of aan de Linnankatu. Aan de Linnankatu 17 vind je Pizzaria Dennis. Deze is aan te raden. Pizza en pasta tussen de 10-15 euro en het is heerlijk.

Vervoer naar en in Turku

Turku heeft een eigen vliegveld, maar er gaan geen rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam naar Turku. Met Finnair kun je vanaf Amsterdam via een overstap in Helsinki naar Turku. Vanaf Düsseldorf vlieg je met SAS richting Kopenhagen en vanaf daar met Finnair naar Turku. De vraag is of het op deze wijze altijd loont om de reis volledig met het vliegtuig te maken. Vanaf het vliegveld Helsinki Vaanta gaat er namelijk een bus met overstap naar Turku. Je stapt bij de Ikea van Espoo over op een andere bus, maar de bussen wachten op elkaar. De reis duur 2 uur en 40 minuten. Vanaf Helsinki zelf gaat er vanaf het busstation een rechtstreekse bus naar Turku en de reis duurt net zo lang. Een enkele reis bedraagt zo'n €30,00. Er rijden ook regelmatig treinen tussen Helsinki en Turku. Deze doen er 2 uur over en de prijs is ongeveer gelijk aan de bus.

Turku ligt aan de zee. Er gaat twee keer per dag een boot van Vikingline naar Stockholm. Zowel overdag als 's nachts. De reis duurt zo'n 10 tot 11 uur. De overtocht tussen Turku en Stockholm kost overdag als voetpassagiers zonder cabin maar 13 euro. Dit maakt het interessant om Finland met Stockholm te combineren. Onderweg stopt de boot ook in Aland.  Ook Siljaline biedt dezelfde route twee maal per dag aan.

In Turku rijden er diverse bussen. De belangrijkste bus is bus 1. Deze rijdt tussen de Kauppatori (marktplein) en het vliegveld, maar ook tussen de kauppatori en de haven. Je komt met deze bus langs diverse bezienswaardigheden zoals het kasteel. De bus gaat zeer regelmatig. Een dagkaart kost €5,50.