Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

 • Voor slechts € 83.48 naar Tallinn Nu boeken

Er is genoeg te zien en doen in Tallinn, alleen de oude stad bekijken is al zeer de moeite waard. Bijzonder is dat in deze middeleeuwse stad alles echt authentiek is gebleven. Geen grote winkelpanden achter de oude gevels en nauwelijks auto's en openbaar vervoer. Het middeleeuwse stadscentrum bestaat uit twee delen, het hoger gelegen Toompea en het lage gedeelte met de oude binnenstad. De gehele oude stad was omringd door een muur, waarvan nu nog 1,9 kilometer te bezichtigen is. Van de oorspronkelijk 46 torens staat nu nog ongeveer de helft. Al deze torens hebben een naam, soms beschrijvend en soms erg vreemd. Veel van de torens zijn nu nog steeds te bezichtigen, zodat je een mooi uitzicht hebt over de stad.

Tallinn Card

Wil je op een goedkope manier veel van Tallinn zien, dan kun je overwegen een Tallinn Card aan te schaffen. Deze kaart geeft je gratis toegang tot verschillende bezienswaardigheden, korting op eten in restaurants en bij winkels. Voor meer informatie lees ons artikel over de Tallinn Card. 

Bezienswaardigheden oude centrum Tallinn

Raekoja plats - Stadhuisplein

Het centrale plein in Tallinn is het Raekoja Plats. Aan dit middeleeuwse plein vind je nog veel mooie oude gebouwen, waarvan het Raekoja, het Stadhuis uit 1404, het meest imposant is. Op dit gezellige plein is altijd wel wat te doen. Er zijn markten en concerten en in de winter is er de kerstmarkt, die dagelijks open is. Veel straten in de oude stad leiden naar dit plein. De vele restaurantjes aan het plein nodigen uit om te gaan zitten, voor lunch, diner of gewoon een drankje met uitzicht over het plein.

Tallinn Town Hall - Stadhuis

Het stadhuis en de bijbehorende toren zijn in de zomermaanden te bezoeken. Het is de enige intacte Gothische stadhuis in Noord-Europa. Vooral de bovenverdieping is indrukwekkend.

Prijs per persoon Raekoja:: €4,00
Prijs per persoon Raekoja Torn:  €3,00
Beiden zijn gratis te bezoeken met de Tallinn Card.
Voor meer informatie bezoek de Raekoja website.

Kiek in de Kök & Bastion tunnels

Kiek in de Kök of wel 'kijk in de keuken' is een van de torens die je nog kunt bezichtigen. Deze 38 meter hoge toren heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij zo hoog was en daardoor letterlijk een kijkje in de keukens van verschillende huishoudens gaf. De toren is in 1470 gebouwd maar werd al snel uitgebreid en verstevigd met muren tot wel 4 meter dik. Nu is de toren een modern museum waar je de wapens die gebruikt zijn om de stad te beschermen kunt bezichtigen en  waar je de martelwerktuigen zien waarmee in de middeleeuwen criminaliteit bestraft werd.

Naast de toren biedt Kiek in de Kök ook toegang tot de 17e eeuwse ondergrondse Bastion tunnels onder de stad. Voorafgaand aan de tour krijg je een leuk filmpje te zien over de geschiedenis van de stad en hoe het verdedigingswerk is ontstaan. Vervolgens ga je met een tour van één uur de tunnels in, die zijn opgedeeld in tijdvakken waar je uitleg krijgt hoe de tunnels vanaf het begin tot nu gebruikt zijn. Prijs voor de Bastion tunnels is apart van de Kiek in de Kök toren. De toren is vrij te bezichtigen, voor de tunnels moet je van tevoren bij de kassa reserveren.

Prijs per persoon Kiek in de Kök:: €4,50 
Prijs per persoon Bastion tunnels: €5,80 
Beiden zijn gratis te bezoeken met de Tallinn Card.
Voor meer informatie bekijk de Linna Muuseum website.

Linnamüür – Stadsmuur

Tallinn heeft een van de best bewaarde middeleeuwse verdedigingswerken. Grote delen van de stadsmuur, die de Nunna, Souna en Kuldjala torens met elkaar verbinden, zijn na al die eeuwen nog steeds te bezichtigen. Naast inzicht in hoe het was om vanaf hier de stad te bewaken, heb je ook een mooi uitzicht over de stad vanuit de torens.

Prijs per persoon: €1,50
Gratis met de Tallinn Card

Epping toren

Ook deze 15e eeuwse toren kun je beklimmen. Naast een mooi uitzicht over het noordelijke deel van de oude stad, kun je hier ook allerlei middeleeuwse spullen uitproberen en bekijken.Er is daarnaast veel informatie te vinden over de geschiedenis van de verdedigingswerken en deze toren. 

Prijs per persoon: €4,00
Gratis met de Tallinn Card

Püha Vaimu Kirik – Kerk van de Heilige Geest

Gebouwd in de 14e eeuw en daarmee een van de oudste gebouwen van Tallinn. Wanneer je de binnenstad bezoekt zal je verschillende keren langs deze kerk lopen die vooral te herkennen is aan de bijzondere geverfde klok bij de ingang. De klok is het oudste publieke uurwerk van Tallinn. Door een dienst hebben wij de binnenkant van de kerk niet gezien, maar als de binnenkant net zo mooi is als de buitenkant dan is deze zeker de moeite waard.

Prijs per persoon: €1,00
Gratis met de Tallinn Card

Voor meer informatie bekijk de Püha Vaimu Kirik website.

Toomkiriku - Kerk van de Heilige Maagd Maria

Deze kerk ligt in het hoge deel van de oude stad, Toompea. Het is één van de weinige overgebleven middeleeuwse kerken en daardoor heel bijzonder. Het is een kleine kerk, met aan de wanden heel veel wapenschilden van edelen uit het verleden. In de zomer kun je de toren van deze kerk beklimmen, waarmee je een mooi uitzicht krijgt over de stad.

De kerk zelf is gratis te bezichtigen.
Prijs voor het beklimmen van de toren per persoon €5,00
Gratis met de Tallinn Card

Eesti Ajaloomuuseum - Estlands Museum van Nationale Historie

In het gebouw van het Grote Gildehuis zit tegenwoordig dit moderne museum over de geschiedenis van Estland. Je vindt er informatie en voorwerpen van de prehistorie tot nu met veel informatie, in het Engels. Het gebouw zelf is ook de moeite waard. Het Gildehuis heeft door de jaren heen veel verschillende functies gehad, bijvoorbeeld voor feestjes, bruiloften en bioscoopvoorstellingen. In de kelder vind je informatie over de geschiedenis van het Gildehuis zelf.

Prijs per persoon €5,00
Gratis met de Tallinn Card

Voor meer informatie bekijk de website van het Estlands Museum van Nationale Historie.

Alexander Nevsky Kathedraal

In Toompea ligt ook deze opvallende kathedraal. Dit is duidelijk een Russisch Orthodoxe kerk, met de karakteristieke gedraaide torentjes. Eind 9e eeuw is deze kerk gebouwd door de Russen en is nog actief in gebruik. De kerk is mooi van buiten, maar je kunt deze ook van binnen bekijken.

De kerk is gratis te bezichtigen.

Dominiiklaste Kloostri - Dominicaanse Klooster Kerkers

Het gebouw dat hier ooit stond is al lang verdwenen maar bekijk de kelders waar de vroegere monniken woonden. Er zijn slaapzalen te zien maar ook een oude bibliotheek. 

Prijs per persoon €8,00 (van half mei tot eind september.
Gratis met de Tallinn Card

Eesti Loodusmuuseum – Estonian Museum of Natural History

Bijna elk beest dat in de natuur van Estland te vinden is kun je hier bekijken. Veel van de (opgezette) dieren kun je in een nagemaakte leefomgeving bekijken. Trots van het museum is een 2.9 meter lange steur. Dit is de grootste vis ooit gevangen in  de Baltische zee. Informatie over de dieren is helaas niet in het Engels bij de tentoonstelling toegevoegd, al zal je de meeste dieren zelf wel herkennen. Het museum is niet erg groot waardoor je zonder uitleg hier waarschijnlijk niet lang zult verblijven.

Prijs per persoon €2,00
Gratis met de Tallinn Card

Voor meer informatie bekijk de Eesti Loodusmuuseum website.

Eesti Meremuuseum – Estlands Maritiem Museum

Dit museum van vier verdiepingen zit in de Fat Margaret kanon toren. Vanaf het dak van deze toren heb je een erg mooi uitzicht over de haven en de oude stad. Het museum heeft een uitgebreide collectie van alles wat maar met de Estlandse maritieme geschiedenis te maken heeft. Waaronder ook een replica van de 1994 gezonken veerboot  'Estonia' die tussen Estland en Finland voer en waarbij 850 mensen om het leven zijn gekomen. Naast replica’s van schepen kun je ook de eerste duikpakken, allerlei visgerei en zelfs de stuurhut van een vissersboot uit de periode 1950 bekijken.

Prijs per persoon €4,00
Gratis met de Tallinn Card

Voor meer informatie bekijk de Eesti Meremuuseum website.

Raevangla Fotomuuseum - Stadsgevangenis Museum van Fotografie

In deze voormalige gevangenis zit tegenwoordig het museum van fotografie. Het is een klein museum maar voor de liefhebber erg leuk om doorheen te lopen. Er staat bijvoorbeeld een gigantisch 'fototoestel' van toen de fotografie nog in de kinderschoenen stond. De tentoonstelling is in de oude cellen. Echter, behalve de poepdoos vind je hier niet veel meer van terug.

Prijs per persoon €2,00
Gratis met de Tallinn Card

Okupatsinooni ja Vabadusvõitluse Muuseum – Bezettingsmuseum

In dit kleine, moderne museum hangt een bijzondere (Russische / Duitse) sfeer. Het museum belicht de periode van 1939 tot en met 1991 dat het land bezet was door de Duitsers en door de Sovjets. Op de bovenverdieping laat men aan de hand van foto’s zien hoe de gewone mensen zich tijdens deze bezette periode van dag tot dag door deze periode sleepte. Naast erg veel attributen uit deze tijd wordt er door middel van beeld en geluid uitleg gegeven. Maak ook zeker even gebruik van het toilet op de beneden verdieping waar gigantische beelden staan van Stalin en Lenin.

Prijs per persoon €2,00
Gratis met de Tallinn Card

Voor meer informatie bekijk de Occupation Museum website.

Algemene tips

Meer bekijken van Tallinn? Bezoek dan ook de bezienswaardigheden buiten het oude centrum. Bijvoorbeeld in de wijk Kalamaja waar je oude gevangenis hebt en een modern museum met diverse boten. Of bezoek de vele musea in de wijk Kadriorg. (bezienswaardigheden Kalamaja en Kadriorg) Ook de iets verder gelegen omgeving van Pirita heeft veel te bieden. Voor die liefhebbers is er ook nog de dierentuin en openlucht museum in Rocca del Mare. 

Belangrijk om rekening mee te houden, is dat in de winter niet alle bezienswaardigheden open zijn. Ondanks dat is er ook in de winter meer dan genoeg te doen om jezelf enkele dagen bezig te houden. Door het hele jaar heen worden er allerlei activiteiten georganiseerd waardoor het museumbezoek altijd wel afgewisseld kan worden met andere activiteiten. De meest opvallende activiteiten staan hieronder op een rij:

 • Tallinn Music Week
  Concerten van verschillende bekende en opkomende bands die hun muzikale talent tijdens dit evenement ten gehore zullen brengen. (Ieder jaar in maart)
 • Old Town Days
  Het oude centrum wordt overspoelt met muzikanten, middeleeuwse figuren, markten en evenementen in de straten. Als onderdeel van Old Town Days in Tallinn geeft het Estonial Youth and Puppet theater door de hele stad voorstellingen die te bezichtigen zijn. (Ieder jaar in juni)
 • Medieval Days
  Het middeleeuwen wordt weer tot leven gebracht in de ouder stad. Personen verkleed uit die tijd verkopen hun spulletjes in de straten van de stad.(Ieder jaar in juli)
 • Kerst markt
  Van november tot en met januari staat er een gezellige kerstmarkt op het Town Hall Square met leuke kraampjes waar traditionele spulletjes, eten en drinken verkocht worden.

Naast deze activiteiten kun je er ook prima shoppen in een van de vele souvenirwinkels in de oude stad of de shopping malls daar net buiten.