Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Het Lahemaa National Park is het oudste park van Estland. Het is gesticht in de tijd dat het tot de Sovjet-Unie behoorde, namelijk in 1971. Het is ook het grootste nationale park van Estland. Op iets meer dan een uur rijden vanaf Tallinn is het voor reizigers bovendien makkelijk te combineren met een stedentrip. Het park bestaat voor twee derde uit bos, waaronder veel naaldbomen. Het park grenst echter ook aan de zee en er zijn enkele riviertjes, meren en moerasland. Er is een grote variteit aan planten waaronder bloemen zoals orchideen.

Esten komen in de zomer en herfstmaanden graag naar het park om eetbare planten zoals bessen en paddestoelen te plukken. In het park leven vele dieren waaronder roofdieren zoals de lynx, beer en de wolf. Je hebt echter meer kans om een eland of bever tegen te komen. Ook zijn er vele vogelsoorten. Een bijzonder geologisch verschijnsel in het landschap is de aanwezigheid van vele stenen uit de ijstijd. Er zijn er honderden van ongeveer een meter maar ook nog grotere tot de grootte van een compleet huis.

Het Lahemaa National Park heeft een aantal verschillende wandelpaden. Het park is ook erg interessant om met de fiets te verkennen of als je weinig tijd hebt met de auto. Het park is het beste te bezoeken in onze zomermaanden, ongeveer van mei tot eind september. Buiten deze maanden is het vaak te koud en zijn de meeste campings alsmede de landhuizen gesloten. Meer informatie kun je krijgen in de twee bezoekerscentra in het park. Er is er een in Oandu, de andere in Palmse wordt momenteel gerenoveerd maar zal in 2014 weer open zijn.

Bezienswaardigheden Lahemaa NP

Behalve de natuur zijn er in het park ook enkel bijzonder geografische formaties en enkele door de mens gemaakte bezienswaardigheden.

(Vissers)dorpjes

Käsmu was van oorsprong een vissersdorpje. Er werd hier echter veel bijverdiend met de smokkel van wodka naar Finland. Daanaast hadden de kapiteins in het dorp ook de filosofie dat geld dat verdiend werd niet naar de bank gebracht werd maar terug werd gestopt in het bedrijf (bijvoorbeeld betere boten) of in hun huis. De traditionele huizen zijn hier voor die tijd dan ook erg luxe. Veel huizen hebben aan beide kanten een zogenaamde zomeraanbouw. Hier kon de familie in zonnige periodes zitten. In het dorpje is verder ook een maritiem museum waar vondsten uit de zee worden tentoongesteld. Ook is er een replica van een vikingssloep. Je kunt deze zelfs huren voor een boottocht. Kasmu is ook de plek waar je de grootste concentratie van ijstijdstenen kunt vinden in het park. Verder start hier het 4,2 kilometer lange Käsmu Nature and Culture Trail.

Altja is ook echt visserdorp en je kunt aan de bouw van de huizen zien dat de vissers hier een stuk minder geld hadden dan in bijvoorbeeld Kasmu. De oorspronkelijke houten huizen zijn hier een stuk kleiner.

Ook Viinistu is een oud vissersdorp. Hier heb je bovendien nog het Vinnistu kunstmuseum met werk van Estse artiesten. 

De andere dorpen in het park zijn recenter gebouwd. Zo heb je Võsu dat in de 19e eeuw werd gebouwd als zomer resort stadje. Het is een goede strandbestemming doordat het aan een baai ligt waardoor de watertemperatuur hier een paar graden hoger is dan in de zee zelf. Veel huisjes worden verhuurd en er is ook een supermarkt. Omdat het in Estland redelijk gewoon is om je houten huis uit elkaar te halen en ergens anders weer op te bouwen kan je ook in de recentere steden traditionele gebouwen zien.

Heilige boom

Deze boom is een van de weinige overgebleven bomen in Lahemaa National Park die heilig was voor de oude Esten. Ook nu nog komen hier om wensen te doen. Zo wensen pasgetrouwden hier om een baby. Het is gebruikelijk om dan samen een touw of lint in de boom te hangen. 

Landhuizen

In het park zijn vier oude landhuizen. Deze werden vroeger gebouwd door de zogenaamde Baltendeutscher (Baltische Duitsers) die grote landerijen bezatten. Drie van deze landhuizen die in Palmse, Sagadi and Vihula zijn gerestaureerd.

In de oude stallen van het Sagadi Landhuis is het bosmuseum gevestigd. In andere stallen zit tegenwoordig een hotel en restaurant. De oude tuinen van het landhuis zijn mooi om te wandelen en er is hier o.a. nog een badhuis. Ook kan je een roeiboot huren om op te plas te varen.

Ook het landhuis in Palmse is tegenwoordig een museum. Je kunt hier zien hoe het huis in vroeger tijden ingericht was en werd bewoond. Je kunt meer hierover lezen in ons artikel fietstour door Lahemaa National Park). Het in verval geraakte Kolga landhuis is interessant om te fotograferen.

De Jägala waterval

Niet in het park zelf maar wel op de route tussen het park en Tallinn is dit een vaak gemaakte tussenstop en terecht. In de winter is de waterval ook erg fotogeniek wanneer deze veranderd in een muur van ijs. 

 

Vervoer in Lahemaa NP

Door het Lahemaa National Park lopen een aantal geasfalteerde wegen. Het is dan ook mogelijk om het park met (eigen) auto te verkennen. Ook een georganiseerde tourbus is een optie. Maar je geniet  pas optimaal van de natuur en de omgeving wanneer je het park in ieder geval (deels) te voet of vanaf de fiets bekijkt.

Er zijn in het park diverse wandelpaden. Er zijn korte tochten zoals de 1 kilometer lange bevertrail. Hierbij loop je langs de Altja rivier en de burchten van bevers en kan je met geluk een bever ontdekken. Een langere tocht die je kan maken is bijvoorbeeld het Majakivi Nature Trail, tijdens deze 7 km lange route kom je langs de op drie na grootste ijstijdsteen van Estland, de zogenaamde House Rock. Een andere populaire route is het Viru Bog trail, een houten wandelpad door het moeras. Trekkers kunnen met rugzak en tent via de diverse wandelpaden en campings meerdere dagen door het park trekken.

Een aantal wandelroutes zijn ook fietsbaar of je kunt met de fiets gebruik maken van de doorgaande wegen. Omdat sommige bezienswaardigheden een eind uit elkaar liggen, is de fiets de perfecte manier om veel te zien maar toch in contact te blijven met de natuur. Je kunt in een fietstocht van te voren boeken in Talinn maar ook prima in het park zelf. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om alleen een fiets te huren zonder georganiseerde tour. Lees voor meer informatie ons artikel fietstour door Lahemaa NP.

Vervoer naar Lahemaa NP

Je hebt verschillende opties om het Lahemaa National Park te bezoeken. Vanuit Tallinn worden door diverse organisaties dagtrips georganiseerd. Je kan ook een fietstour boeken inclusief vervoer per auto of minibus naar het park. Met de eigen of met een huurauto is natuurlijk ook mogelijk. Tenslotte kan je gebruik maken van het openbaar vervoer. Er gaan bussen naar de diverse plaatsen in het park. Zo gaat bus 151 van Tallinn via Loksa naar Viinustu.  Deze bussen gaan echter niet vaak zo vaak; bus 151 gaat bijvoorbeeld maar een keer per dag. Wat je wel kunt doen is een van de regelmatige bussen nemen richting Rakvere of Narva en dan uitstappen bij de Loobu stop. Dit plaatsje ligt tegen het park aan. Je kunt afspreken om hier je huur fietsen op te halen om de rest van het park te bekijken of vanaf hier een taxi nemen naar de start van een wandelroute.

Overnachten in Lahemaa NP

Kamperen of  een huisje

Er zijn in Lahemaa National park twee soorten campings. De zogenaamde RMK publieke campings en prive campings. Er zijn in totaal 7 publieke campings. Wat je hier kunt verwachten is een simpele kampeerplek, ruimte voor een kampvuur en barbecue en een eco-toilet. Er is geen stromend water aanwezig maar soms wel een meertje. Kamperen op een RMK camping is gratis.

Privecampings hebben meer faciliteiten. Heb je zelf geen tent bij je, dan kan je ook een op sommige campings ook een huisje huren. Een voorbeeld van een privecamping is Haaviku Holiday Home.

Deze camping bevindt zich vlakbij Oandu visitors centrum. Het is kleinschalig en heerlijk rustig midden in het bos. De camping heeft drie huisjes te huur met ruimte voor 4 personen en ruimte voor enkele tenten. Er is een gezamelijke keuken aanwezig maar je kunt ook gebruik maken van de barbecue. Behalve wc’s en douches (met stromend water) is er ook een sauna! Hoewel dit een perfecte plek is om tot rust te komen hoef je het het contact met de rest van de wereld niet te verliezen: er is namelijk ook gratis WiFi.

Hotels, Hostels en Guesthouses

Er zijn in het Lahemaa National Park ook diverse hotels en guesthouses. Een hotel bevindt zich in de voormalige paardenstallen van het Sagadi landhuis en op het terrein is ook een hostel. Het Sagadi Manor heeft zowel twee- als driesterren kamers en daarnaast een goed restaurant. Je zit hier naast een van de mooiste landhuizen in het park en bij de start van enkele wandelpaden.