Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Kamperen is een mooie en goedkope manier om Finland op zijn best te zien. De Finnen zelf zijn er ook dol op en laten geen gelegenheid onbenut om ergens op een mooi plekje de tent op te zetten.

Het aantal nationale parken is schrikbarend klein voor een land met zoveel bossen. Finland bestaat voor uit 77% bos waarvan slechts 12 % beschermd wordt. De meeste bosgebieden zijn echter privé-eigendom. Gelukkig hoeft dat geen belemmering te zijn om te kunnen kamperen.

Wildkamperen

Wildkamperen in Finland is erg gebruikelijk. Sterker nog veel parken zijn er ook goed op ingesteld. Zo heb je overal handige voorzieningen zoals houtvuur of gezamenlijke barbecue plaatsen waar iedereen (kosteloos) gebruik van mag maken. Ook kun je naar hartenlust bessen, paddenstoelen of noten plukken. Mits je verder zo zorgvuldig mogelijk met de natuur omspringt. Dit betekent dat je

  • maar een paar dagen mag wildkamperen
  • je al je spullen weer netjes opruimt
  • je het bos of de natuur niet beschadigd
  • je dieren met rust laat
  • geen openvuur maakt
  • van andermans spullen afblijft.

In veel bosgebieden staan houten trekhutten die gratis of voor een kleine vergoeding te huur zijn. Vaak hebben ze ook een sauna. Sauna’s zijn erg belangrijk voor de Finnen dus zelfs op de plekken waar je ze niet verwacht kun je ze tegenkomen.

Hiken

Finland is een ideaal land voor mensen die van wandelen houden. Er zijn bij tal van lokale VVV’s goede kaarten te verkrijgen, zodat je zelf je eigen route kunt uitstippelen. Op deze site staan ook tal van wandelroutes aangegeven. Wat handig kan zijn tijdens het plannen. Ook de Finnen zelf zijn er dol op. De routes die vaak ook goed door middel van bewegwijzering aangegeven worden zijn niet alleen goed georganiseerd maar ook is er veel te zien onderweg. De natuur is in de zomermaanden door de hoge lichtintensiteit erg kleurrijk. Bijkomend voordeel is dat het tot erg laat licht is en je dus voldoende tijd hebt om bij licht je tentje op te zetten. In de bosgebieden aan de Russische grens komen bovendien relatief veel beren, wolven, lynxen, dassen en elanden voor.

Kajakken

Niet alleen wandelen is schitterend door Finland ook kajakken is een van de activiteiten die je zeker moet ondernemen. Met je kampeerspullen voorin je kajak een goede kaart en hulp van enkele lokale touraanbieders kun je geheel naar eigen wens langs de vele duizenden eilandjes varen. Tegen de avond kies je het mooiste eilandje uit om daar te verblijven. Ook hier zijn vaak voorzieningen aanwezig wat het kamperen weer wat aangenamer maakt. Zelfs sauna’s!

Ook in de winter worden er verschillende tochten gelopen, maar goede voorbereiding is daarbij wel essentieel.

Allemansrecht

Het allemansrecht geeft iedereen de gelegenheid om van de natuur te genieten zonder al te veel beperkingen. Voor toeristen biedt het ook de mogelijkheid om zonder al te hoge kosten van het land en de natuur te genieten. Door de regels na te leven zorgen we er met z’n allen voor dat ook in de toekomst mensen gebruik kunnen blijven maken van dit recht.

Wil je puntsgewijs zien wat wel en niet is toegestaan dan staat hier een goed overzicht. Op deze pagina staat de uitgebreide versie.