Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Maike

  • Voor slechts € 31.45 naar Stockholm Nu boeken

Stockholm is de hoofdstad en meteen ook de grootste stad van Zweden. De stad is gebouwd op veertien eilanden aan de oostkust van Zweden. Net buiten Stockholm is dan ook een mooie scherenkust te vinden. Er bestaat een mooie vuistregel voor de stad: een derde water, een derde bebouwd terrein en een derde groen. 

Bezienswaardigheden

Stockholm Pass

Vanaf 2016 is de bekende Stockholm Card niet meer verkrijgbaar. Ter vervanging is er een Stockholm Pass beschikbaar, deze geeft gratis entree tot meer dan 60 bezienswaardigheden, gratis toegang tot de Hop On Hop Off bus en een boottocht.

Gemiddeld betaal je voor het bezoeken van één attractie 150 SEK, maar van een aantal bekende bezienswaardigheden ligt de prijs al hoger. Zo ben je 240 SEK kwijt voor het bekijken van alle onderdelen van het Koninklijke Paleis. Indien je tenminste 3 tot 4 bezienswaardigheden wilt bekijken en met het openbaar vervoer gaat reizen, dan is de aanschaf van een Stockholm Pass het overwegen waard.

In tegenstelling tot de oude Stockholmcard is het openbaar vervoer niet inbegrepen in de Stockholm Pass, wel bieden ze een extra kaart waarmee je onbeperkt van metro, bus en tram gebruikt kunt maken.
De Stockholm Pass is er voor 1, 2,3 of 5 dagen en kost respectievelijk 595, 795, 995 of 1295 SEK. Voor gratis openbaar vervoer is er een toeslag van 115 SEK per dag mogelijk. De kaart wordt goedkoper naarmate je meer dan afneemt, maar het blijft een flink bedrag wat je er alleen uit haalt als je veel naar musea gaat en regelmatig het openbaar vervoer neemt.

Kijk voor meer informatie op de website van de Stockholm Pass

Gamla Stan

Gamla Stan is het oudste gedeelte van de stad en is omstreeks 1250 gesticht. Het is het best onderhouden en grootste Middeleeuws centrum van Europa. Je kunt hier heerlijk door diverse steegjes slenteren.

Koninklijk paleis 

Het koninklijk paleis is in de 18e eeuw gebouwd in de Italiaanse barokstijl. Je kunt vier delen van het paleis bekijken: het kasteel zelf waaronder de troonzaal, de kroonjuwelen en de schatten, de kapel en de wapenuitrustingen. De laatste dien je aparte toegang voor te betalen en kost 90 SEK. De overige ruimten zijn in één ticket inbegrepen en dit ticket kost 150 SEK. het paleis is een mooie binnenplaats met verschillende kleuren gebouwen, nog in oude stijl.


Elke dag kun je gratis de wisseling van de wacht mee te maken. De wisseling van de wacht is de moeite waard, maar ook een druk bezocht evenement. Met name in het weekend en in het hoogseizoen. Je doet er dan ook goed aan om op tijd aanwezig te zijn. De wisseling van de wacht begint elke dag om 12:00. Behalve op zondag, dan is deze om 13:00. Kijk voor meer informatie op de website van het Koninklijk paleis.

Storkyrkan

De oudste kerk van Stockholm. Deze is gebouwd in gotische stijl. In deze kerk worden de Koninklijke huwelijken gesloten en vindt de kroning van een nieuwe Koning of Koningin plaats. Na jarenlange gratis entree, wordt er nu 40 SEK gevraagd.

Djurgården

Djurgården is het groene eiland van Stockholm. Hier vind je het merendeel van de hoogtepunten. Je kunt vanaf Gamla Stan langs het water via Strandvagen naar dit eiland wandelen. Een andere leuke optie is tram 7N. Deze rijdt, net als de gewone tram 7, vanf Nybroplan naar Djurgården. Het verschil is alleen dat dit een ouderwetse tram is inclusief conducteurs die nog je kaartje komt knippen. Deze tram rijdt alleen in het hoogseizoen dagelijks en vanaf april tot half juni en september tot half december in het weekend en op feestdagen. Het is een museum op wielen. 

Vasamuseum

Het oorlogsschip Vasa dat op dit eiland te zien is zonk in 1628 in de haven van Stockholm, vlak nadat het te water ging. In 1961 is het volledige schip omhoog gehaald en gerestaureerd, nadat het ruim 333 jaar onder water heeft gelegen. Hieromheen is het Vasamuseum gebouwd. In het museum kan je helemaal om het schip heenlopen en leer je over de geschiedenis rondom de Vasa. Je leert er ook over de geschiedenis van Zweden, waar de Nederlanders een groot aandeel hadden. Zo werden de ontwerpers van schepen vaak uit Nederland aangetrokken. De entreeprijs bedraagt 130 SEK. Het Vasamuseum is een populair museum dus je zult waarschijnlijk even moeten wachten eer je naar binnen kan. Het is een uniek museum want nergens ter wereld vind je een soort gelijke tentoonstelling.

Abba Museum

De naam zegt het al: een museum gewijd aan de meeste bekende band van Zweden: Abba. In het museum zijn onder andere dingen te bekijken als de piano van Benny Andersson, verschillende gouden platen en de mix tafel uit de Polar studio, waar Abba veel van hun muziek heeft opgenomen. Het leuke aan dit museum is dat ze geprobeerd hebben om jouw te laten ervaren hoe het zou zijn om een lid van de band te zijn, met onder andere de mogelijkheid om zelf te zingen in de Polar studio of tussen de hologrammen van de andere leden te staan. Dit museum ligt op het eiland Djurgården en is een echte aanrader! De entreeprijs is 195 SEK.

Skansen

Skansen is het eerste openlucht museum te wereld. Het is opgericht eind 19e eeuw. Er zijn meer dan 150 gebouwen uit de 18e en 19e eeuw te vinden, die vanuit heel Zweden zijn getransporteerd. Daarnaast is het ook een dierentuin met dieren zoals leeuwen, rendieren en wolfen. Het is onwijs groot dus je kan hier zeker met mooi weer een paar uur doorbrengen. Het ligt op een heuvel dus je zult steile stukken tegenkomen. Naast historische houten gebouwen, worden ook diverse historische ambachten uitgebeeld. Het park is het gehele jaar te bezoeken. In de zomermaanden is Skansen tot 20:00 geopend maar dan zul je alleen door het park kunnen wandelen en de dieren kunnen zien. Het historisch dorp sluit rond 17:00 en ook de historische personages zijn daarna niet meer aanwezig. In de winter sluit het park om 16:00. De entreeprijs wisselt tussen de zomer- en wintermaanden. 's Winters betaal je 100 SEK en 's zomers 180 SEK. 

Gröna Lund 

Dit amusementspark opende in 1883 de deuren.  Je vindt hier attracties voor de allerkleinsten maar ook voor volwassenen. Het park bevat een aantal spectaculaire achterbanen. De entree voor het park bedraagt 110SEK. In de avonduren gelden soms speciale tarieven als er bijzondere evenementen zijn of juist korting als er niet is. De attracties moet je per stuk betalen en kost 25 SEK per bon. Er zijn veel attracties van 1 tot 2 bonnen. De achtbanen zijn 3 bonnen. Er is één attractie van 4 bonnen: De hoogste zweefmolen ter wereld. Er zijn passen te koop voor 320 SEK, waarbij je de hele dag toegang hebt tot alle attracties. Ook zonder in attracties te gaan, is het leuk om er even door heen te wandelen. Het park is geopend van eind april t/tm half september. De openingstijden wisselen maar meestal is het park tot 22:00 geopend.

Junibacken

Een klein museum dat met name op kinderen is gericht, maar leuk is voor alle leeftijden. De verhalen van Astrid Lindgren komen in dit museum tot leven. Het huis van Pippi Langkous is op kinderformaat nagebouwd. Er is een treintje waarmee je langs verhalen zoals de gebroeders Leeuwenhart en Ronja de Roversdochter rijdt. Een Nederlandse stem vertelt je de verhalen wanneer je er langs rijdt. De entreeprijs bedraagt 159 SEK voor volwassenen en 139 SEK voor kinderen onder de 15 jaar.

Spiritmuseum

Dit museum vertelt je alles over de historie van sterke drank in Zweden en er is een speciale kunstcollectie van Absolut Vodka. Je kan ook diverse wodkasmaken ruiken. Entreeprijs 100 SEK. Het museum ligt voorbij het Vasa museum.

Ladugardsgardet

Kaknastornet

Ladugardsgardet is een groot park. In dit park staat de toren Kaknastornet. Deze voormalige televisietoren is 155 meter hoog en op heldere dagen kun je 60 kilometer ver kijken over Stockholm en de archipelago. Het is ook mogelijk in het restaurant te lunchen of te dineren (reserveren is wenselijk) of een kopje koffie te drinken in het café. De prijs van de koffie en thee verschilt nauwelijks van een kopje in de stad: 25 SEK.  Bus 69 en 69K brengen je vanaf het centrum naar de toren Kaknastornet. De entreeprijs is 50 SEK.


Als je meer wilt weten over de diverse bezienswaardigheden in Stockholm, neem dan een kijkje op de website van het Stockholm Visitors Board.

De archipel

Deze eilandengroep voor de kust van Stockholm bestaat volgens de laatste telling uit minstens 30.000 eilanden en rotspartijen. Op vele grotere eilanden zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden, maar wildkamperen is hier ook erg makkelijk.

Vervoer tussen de eilanden onderling en het vaste land gaat via veerboten die de meeste eilanden een aantal keer per dag aandoen. Deze prachtige tochten kosten tussen de 10 en 16 euro voor een enkele reis, wat voor Zweedse begrippen erg goedkoop is.

Aan één van de kades waar de veerboten vertrekken zijn informatiecentra van de twee maatschappijen die vervoer door de archipel aanbieden. Waxholmsbolaget is de aanbieder van openbaar vervoer over het water, ze varen het hele jaar door en bieden de goedkoopste tickets. Strömma vaart alleen in de zomermaanden en biedt duurdere rondvaarten, dagtochten of ´dinner cruises´.
Populaire en makkelijke dagtrips met Waxholmsbolaget zijn Vaxholm (150 SEK), Grinda (180 SEK) of Finnhamn (260 SEK).

Sightseeing tours

Er zijn verschillende manieren om de stad van een andere kant te bekijken. Je kunt een tripje met een luchtballon boeken, een aantal daken zijn te beklimmen en je kunt je als het koninklijke paar begeven in een paard met wagen. Ook zijn er rondleidingen te vinden gestoeld op de boeken van Stieg Larsson en andere thrillerschrijvers.

Stromma biedt ook hop on hop off boten en hop on hop off bussen aan.

In de stad zijn ook fietsen te huur. Deze kun je op bepaalde punten huren en weer terugbrengen. Een leuke manier om de stad op een andere manier te bekijken. Er zijn overal mooi fietspaden aangelegd. Het huren van een fiets kan o.a. via City Bikes (www.citybikes.se). Een pas voor drie dagen kost 165 SEK. 

Eten en drinken

Een eerste aanrader is 'Espressohouse'. Goedkoper en lekkerder dan de Starbucks. In elke stad, ook in de kleinere steden, zit er een. Vraag de weg aan een willekeurige Zweed, iedereen kan je vertellen waar Espressohouse zit.

In het centrum van Stockholm zijn verschillende fastfoodrestaurants te vinden. Natuurlijk zijn de overbekende friettenten te vinden, maar ook leuke, kleinere, fastfoodrestaurantjes zijn er volop. Zo is er veel sushi, wok to go en Arabisch eten. Vooral dat laatste is goedkoop, voedzaam en nog redelijk gezond te verkrijgen. Een leuk restaurant is de Mongolian Barbecue aan de Vasagatan 8 tegenover het centraal station. Hier kun je voor 189 SEK genieten van een buffet en vlees met groenten laten bereiden op een barbecue. Andere goede opties is Fridays, de amerikaanse keten. Voor de lunch kun je bij veel kiosken voor 25 SEK al een hotdog krijgen of rond 60 SEK een menu met friet en drinken erbij. Ook de bekende Zweedse balletjes zijn hier te koop. Je vindt deze kiosken langs het water, zoals bijvoorbeeld op de Strandvägen.

Andere aanraders zijn de tapasbarren en de Ierse pubs. Beiden met goed eten en drinken. Bij Ierse pubs is er vaak een liveband aanwezig. Als je op tijd bent, hoef je geen entree te betalen, bijvoorbeeld als je er eerst een hapje eet.

Tip: De lunch is goedkoper dan het diner. Tijdens de lunch, de zogenaamde Smörgåsbordkun je onbeperkt  diverse warme gerechten en salades nemen. Zo bespaar je op je budget. Na een uur of 9 's avonds wordt er wel entree gevraagd en die is behoorlijk. Wil je bij een bepaald restaurantje eten, overweeg dan om vooraf te reserveren aangezien er veel buiten de deur wordt gegeten in Stockholm.

Let op bij alcohol, het is schreeuwend duur. De overheid zet flink belasting op alcohol, dus dit kan uitlopen op de rekening. Ciders zijn dan weer relatief goedkoop en in veel verschillende smaken te verkrijgen. Een andere aanrader is om een Zweeds biertje te bestellen met 3,5% alcohol. Het scheelt je ongeveer de helft in kosten en het is net zo lekker! 

Er zit een Coop supermarkt op de begane grond in het centraal station. Hier kan je o.a. salades halen maar ook je dagelijkse brood, beleg en drinken. In vergelijking met de supermarkten op metrostations, is deze supermarkt 'goedkoop'. Een halve liter drinken kost 15 SEK.
Ook op andere plekken in het centrum zijn kleine supermarkten te vinden. 

Overnachten

In Stockholm zijn er veel hostels. Opvallend is dat veel hostels vooral goedkope dorms hebben met meer dan 12 bedden. Een bed kost dan gemiddeld 20 tot 22 euro. Toch kun je voor 25 euro al een bed vinden in een 6 persoonsdorm of zelfs kleiner. Hotels zijn een stuk duurder. Reken voor een bekende keten al snel op 150 euro per nacht. Gemiddeld kost een hotelkamer 130 euro in het hoogseizoen, of rond de 90 euro voor een kamer met gedeeld sanitair.

Vervoer in en naar Stockholm

Het hoofdvliegveld van Stockholm is Arlanda Airport. Het ligt 42 kilometer van het de stad af. Je vliegt onder meer met KLM, Sas en Norwegian vanaf Amsterdam naar Stockholm. De treinverbinding Arlanda Express van het vliegveld brengt je in 20 minuten naar het centrum. Deze trein haalt een snelheid van 225 km/u. Er hangt dan ook een duur prijskaartje aan. Een enkele reis kost 280 SEK en een retour 540 SEK. Er zijn regelmatig kortingsacties en er is een jongerentarief voor onder de 26 jaar. Een ticket kun je van te voren online boeken met je creditcard of koop je ter plaatse. Vooraf boeken, is goedkoper dan het kopen van een kaartje in de trein.
Een voordeliger en net zo makkelijke optie is een bus  van Flygbuss. Deze gaan naar Cityterminalen, het busstation achter het centraal station. Een busticket kost 99 SEK per enkele reis en de bus doet er 40 minuten over om het centrum te bereiken.

Het is ook mogelijk om Stockholm per boot te bereiken. Er gaan boten van Vikingline vanaf Finland (Turku) maar ook bijvoorbeeld vanaf Tallin (Estland). Er zijn meerdere aanlegplaatsen in Stockholm dus bekijk van te voren goed waar je boot aan zal meren of vandaan zal vertrekken.

Het openbaar vervoer in de stad bestaat uit de metro, trams en bussen. De metro is de belangrijkste vorm van openbaar vervoer in de stad. Deze Tunnelbana herken je aan een grote blauwe T. Meer dan de helft van de stations werden bewerkt door verschillende kunstenaars. Zodoende heeft de metro van Stockholm de naam ''s werelds langste kunstgalerie" gekregen. Daarnaast rijdt er regelmatig een tram (Sparvagn en herkenbaar aan de S). Bij het Stockholm Tourist Center aan de Vasagatan 14 (tegenover het centraal station) kun je een handzame kaart krijgen met alle mogelijke verbindingen. Alhoewel een groot deel van de bezienswaardigheden op loopafstand liggen, zul je zo nu en dan de de tram of metro nodig hebben. Let op: Je moet voordat je instapt een kaartje hebben gekocht. Deze zijn niet te koop in de tram, metro of bus zelf.

Het openbaar vervoer is erg duur in Stockholm. Een enkele reis (zone A) kost 36 SEK. Een 24 of 72 uurskaart (115 of 230 SEK) is een goedkopere oplossing dan het kopen van losse kaartjes. Meer informatie over het openbaar vervoer is te vinden op www.sl.se.