Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

De Finnen zijn dol op natuur en koesteren ieder stukje dat het land rijk is. Dit doen ze onder andere door de 37 Finse nationale parken, 19 natuurreservaten, 7 nationale wandelpaden en 500 andere natuurgebieden goed te beschermen en te onderhouden. Nuuksio National Park is een van de schitterende parken in het zuidwesten van Finland en een ideale plek om de stad Helsinki te ontvluchten en van de natuur te genieten. In Nuuksio National Park kun je een of meerdaagse trips maken en gebruik maken van het 'Allemansrecht'. Hoewel dit geen officiele wet is houdt dit recht in dat je overal je tentje op mag zetten en kunt genieten van de natuur. Een prachtige regel waar je ook als bezoeker aan het land dankbaar gebruik van zou moeten maken, net zoals de Finnen dat zelf ook doen.

Nuuksio National Park staat bekend om haar diverse natuur op nog geen 25 kilometer van Helsinki. Het ongerepte natuurgebied is rijk aan valleien, kloven, diepe afgronden, oude bossen, meren en waterplassen. Allerlei natuurverschijnselen die je makkelijk op dezelfde dag kunt bewonderen net als tal van wilde dieren die zich in de bossen verschuilen. Het park is een leuke en actieve afwisseling van je (steden)trip aan Finland en heeft tal van goed gemarkeerde wandelroutes die je rondom Haukkalampi kunt bewandelen. Vanuit Haltia loop je in een paar minuten (2Km) naar de start van een van de verschillende gemarkeerde wandelroutes en kun je vervolgens de routes naar eigen wens combineren:

  • Nahkiaispolku                 2 Km
  • Kaarniaispolku               2,7 Km
  • Päivättärenpolku            1,4 Km

Via de verschillende verbindingsroutes kunnen ook grotere afstanden worden afgelegd, maar het is zeker aan te raden om de wandelingen af te wisselen met een verfrissende duik in een van de vele meren. Of om gebruik te maken van een van de vele barbecue voorzieningen die je door het hele park kunt vinden. Op verschillende plekken in het park kun je gratis houtblokken meenemen en gebruiken voor de barbecue om een heerlijke lunch te bereiden. Open vuur mag wel alleen maar op deze plekken gemaakt worden in verband met het brandgevaar. 

In de bossen van het park kun je in de zomer ook wilde paddenstoelen en bessen vinden die je mag plukken en eten. Ook vissen voor eigen gebruik en met de juiste vergunning is toegestaan. 

Wil je langer blijven dan kun je naast de vele (gratis) kampeerplekken ook verblijven in enkele cabins die verhuurd worden. Deze moeten vooraf gereserveerd worden en zijn erg populair, dus reserveer zodra je weet wanneer je er wilt verblijven.  Een verblijf in een cabin voor vijf personen kost ongeveer €60,- per nacht (inclusief sauna), wat de cabin zeker bij een aantal personen zeer betaalbaar maakt. Slaapzakken e.d. moet je zelf verzorgen. 

Ben je op zoek naar wat meer avontuur, dan kun je de Kaariniaisploku Trail lopen. Deze begint bij Soidentaantie Road in Veikkola. De wandelroutes hier zijn tussen de 2 en 7 kilometer lang en hebben een aantal uitdagende stukken op de route. Wanneer je langere hiking routes wilt afleggen of wanneer je van de gebaande paden afgaat is het aan te raden een goede kaart te kopen en een kompas mee te nemen. Deze zijn verkrijgbaar in het Haltia Nature Center.

Haltia Nature Center

In het Haltia Nature Center kom je meer te weten over de verschillende natuurgebieden en flora en fauna in Finland en je kunt meer informatie inwinnen over de mogelijkheden van een verblijf in het park. Ook zijn hier goede kaarten van het park te krijgen, zodat je gemakkelijker je eigen plan en route kunt maken.

Naast dat je goede informatie bij het Halita Nature Center kunt krijgen is het ook een museum waar je op spelende wijs een goed beeld krijgt van de natuur in Finland. Naast de verschillende exposities is het gebouw ook zeker zo bijzonder. Haltia is gebouwd met de natuur in het achterhoofd en zelfs aan het kleinste detail is gedacht. Ondanks dat Haltia van alle gemakken is voorzien, is het gebouw bijna helemaal klimaat neutraal. Warmte van de zomer wordt onder de grond opgeslagen voor de winter en (bijna) het hele gebouw is gemaakt van natuurlijk materiaal.  

Hoe te bereiken?

In de zomer, van mei tot en met september, is er een directe busverbinding tussen Helsinki en Haltia. De bus (Mannerheiminaukio 2) vertrekt vanaf het centrum. Met de commuter treinen S, E en U kun je het hele jaar door van Helsinki naar Espoo reizen. Met bus 85 en 85K kun je de reis vervolgen naar Haltia. Met het openbaar vervoer doe je er ongeveer één uur over, met eigen vervoer 45 minuten. Haltia is het hele jaar door geopend. Adres: Nuuksiontie 84 02820 Espoo (Solvalla).