Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 265.76 naar Kuopio Nu boeken

Aan het meer Kallavesi, ligt Kuopio. Midden in het merengebied van Finland, is dit een goede uitvalsbasis om te genieten van natuur en water. De stad zelf heeft ongeveer 90.000 inwoners.

Bezienswaardigheden

Marktplein (Kauppatori)

Het hart van het centrum van Kuopio is het marktplein Kauppatori. Hier vind je het raadhuis en bushalte waar een aantal bussen stoppen. Door de weeks is hier een markt te vinden. Ten zuiden van de Kauppatori staat de Kauppahalli. In deze overdekte markthal kun je voornamelijk eten en drinken kopen, zoals de lokale specialiteit kalakukko, een brood gevuld met witvis.

Pikku-Pietarin Torikuja

In de maanden juni tot en met augustus kun je naar de Pikku-Pietarin Torikuja. Dit is een smalle steeg met van traditionele houten huisjes. In deze huisjes ziten nu allemaal kleine winkels. Zo kun je er souveniers kopen maar ook keukengerei of sieraden. Je kan ook een traditionele boekweitpap proeven of bij het enige café in de straat wat drinken. Er lopen ook mensen in traditionele klederdracht.

Puijo

Puijo is een heuvel ten noorden van het centrum van Kuopio. Op deze heuvel staat het symbool van Kuopio: Puijon Torni. Deze toren geeft een prachtig uitzicht vanaf 75 meter. Je ziet de omliggende bossen en het meer Kallavesi. De toren is in 1963 gebouwd en heeft sindsdien een aantal metarmorfoses ondergaan. Zo was de allereerste toren een houten constructie. De toren is dagelijks te bezichtigen. Vanaf september tot en met mei zijn de openingstijden minder ruim dan in de zomermaanden. Entree bedraagt 6 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen. Je kunt zowel achter glas als op een uitkijkplatform van het uitzicht genieten. Het waait hier wel ontzettend hard.

Op de bovenste etage is een restaurant gevestigd. Dit restaurant is dagelijks geopend vanaf 11:00 en gaat een half uur voordat de toren dicht gaat, ook dicht. Dit restaurant draait rond. Dat betekent dat terwijl je aan het eten bent, ook de omgeving kan bekijken zonder dat je zelf hoeft te verplaatsen. Het restaurant biedt van maandag tot en met vrijdag een lunchmenu aan voor €24,50. Je krijgt dan drie gangen voorgeschoteld. Beneden bij de kassa kun je bekijken wat het menu van de week is. Je kan ook van het à la carte menu bestellen, maar dit is een stuk duurder. Als je in het restaurant gaat eten, krijg je korting op je entreebewijs. Deze moet je dan inleveren. De korting halen ze van je totale rekening van het restaurant af.

Puijo is ook een prima plek om te wandelen. Door de bossen gaan verschillende trails.

Er gaat een bus vanaf het centrum (halte Kuopio Tullinkulma 1 nabij het marktplein Kauppatori) naar de halte Lepola. Dit ligt aan de voet van de heuvel. Vanaf daar kun je richting de toren wandelen. Dit is een pittige klim.

Meer Kallavesi

Kuopio ligt aan het meer Kallavesi. In de zomermaanden kun je diverse cruises over het meer maken. De cruises zijn alleen beschikbaar vanaf begin juni tot ongeveer half augustus. Rondom midzomernacht zijn er geen cruises te boeken.  Er vertrekken verschillende boten vanaf de kade bij de haven. Een aanrader is de M/S Koski. Dit is een stoomschip. Een cruise van 1,5 uur door de archipelago kost €15 euro. Er zijn meerdere boten die een soort gelijke cruise aanbieden voor dezelfde prijs. Daarnaast zijn er ook lunch- of dinnercruises mogelijk. Sommige boten varen ook in de avond.  Kijk voor meer informatie op de website over cruises in Kuopio.

Overnachten en eten & drinken

In Kuopio is er een aantal hotels. Zo is er het Scandic Hotel nabij de haven. Bij de Puijo Torni ligt het hotel Puiojon Maja, dat diverse kamers aanbiedt tegen een schappelijke prijs. Ook heeft de bekende Best Western keten  twee dependances, zoals hotel Atlas in het centrum en hotel Savonia nabij Puijo. Voor de budgetreizigers zijn er twee hostels: Hostel Hermanni en Hostel Matkustajaktoi. Hostel Hermanni ligt bij het water, zo'n 15 minuten wandelen van het centrum af. Hostel Matkustajaktoi bevindt zich in het stationsgebouw van het centraal station.

Qua eten en drinken dien je op tijd aan tafel te zitten. De meeste restaurants sluiten rond 20:00/21:00 uur. Nabij de Kauppatori vind je bijvoorbeeld Viking Restaurant Harald.

Vervoer naar en in Kuopio

Kuopio beschikt over een eigen vliegveld. Dit ligt zo'n 16 kilometer van het centrum af. Hier gaan maar 2 vluchten per dag van en naar Helsinki. De vluchten zijn relatief prijzig. Je kan dan ook beter met een ander vervoersmiddel gaan indien je naar Kuopio wilt. Er is zowel een trein- als busstation met verbindingen naar Helsinki. Met een eigen (huur)auto is de reistijd van en naar Helsinki 4,5 uur. Bussen gaan ook naar Jyvaskula en Savonlinna. Van en naar Savonlinna gaat ook een boot. Deze tocht duurt zo'n 10 tot 11 uur maar schijnt adembenemend te zijn. De boot gaat alleen in de zomermaanden.

In Kuopio zijn de meeste bezienswaardigheden in het centrum of bij de haven. Als je een hotel of hostel in het centrum hebt, is dit te belopen. Voor Puijo zul je een bus moeten nemen. Ook als je vanaf het treinstation een hotel hebt dat wat verder weg ligt, kan de bus handig zijn. Er is een redelijk goed busnetwerk in Kuopio.  Je kan je route handig samenstellen via http://kuopio.matkahuolto.info. De meeste bussen vertrekken rondom Kauppatori. Er zijn single tickets voor €2,90. Ook zijn er dagtickets. Op zondag is de bus duurder dan de rest van de week.