Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Het vrij onbekende Bamberg, een levendige kunst- en cultuurstad, mag niet zomaar overgeslagen worden wanneer je de deelstaat Beieren bezoekt. Dit pittoreske middeleeuwse stadje in Duitsland heeft zich al duizenden jaren staande weten te houden ondanks oorlogen en heeft de tand des tijds goed doorstaan. Daarnaast brouwen ze er heel veel ambachtelijk bier. Dit zijn dan ook precies de redenen waarom Bamberg erg leuk is om te bezoeken.

Bamberg is een van de grootste intact gebleven Middeleeuwse steden van Europa. Lopend door de smalle straatjes langs de mooie gebouwen en gezellige cafés waan je jezelf dan ook helemaal in deze tijd. De 2.400 gebouwen die op de monumentenlijst zijn opgenomen vormen samen een historische stad waarmee het plaatsje zo uit een film lijkt te komen. Dat laatste gebeurt dan ook nog regelmatig, want filmmakers komen maar wat graag naar Bamberg om hier hun film op te nemen en de stad als decor te gebruiken.

Bezienswaardigheden

De 70.000 inwoners van de stad zijn zich maar al te bewust van het historische juweeltje waarin ze wonen. Moderne technieken worden dan ook op zo’n manier toegepast, dat dit geen afbreuk doet aan de stad als geheel. De universiteit brengt veel jongeren van omliggende dorpen naar Bamberg. Dit maakt dat er veel leuke eettentjes en uitgaansgelegenheden zijn en dat er altijd mensen op straat zijn. Sommige (oudere) bewoners vinden dat al deze studenten soms iets te veel leven in de brouwerij brengen, maar zijn maar wat trots op hun stad en de universiteit.
Dit alles maakt het niet verwonderlijk dat Bamberg op de lijst van UNESCO-werelderfgoed staat.

De stad heeft zich door de jaren heen mede gevormd door de (nu) soms wat vreemde regelgeving van de stad. Zo bedacht ooit een bisschop dat je minder belasting hoefde te betalen wanneer je huis "katholieke" elementen bevatte. Daarom zorgde iedere slimme inwoner van Bamberg er voor dat er wel ergens een katholiek beeldje of een kitscherig ornament met engel aan de gevel hing. Een andere bisschop vond dat je een belastingverlaging kon krijgen wanneer je grote ramen in je huis liet plaatsen. Al deze elementen vind je nog steeds terug in de stad en zijn al deze tijd bewaard gebleven. 

Altes Rathaus

Het Altes Rathaus is een van de bekendste iconen van Bamberg. Het gemeentehuis werd in 1467 gebouwd in de rivier Regnitz. De reden dat dit gebouw midden in de rivier staat, zou zijn dat de bisschop van Bamberg niet bereid was om een stukje land af te staan aan de burgers om op te bouwen. Dit conflict tussen de burgers en de bisschop liep hoog op. Als een reactie daarop bouwden de inwoners van de stad het gemeentehuis in het midden van de rivier Regnitz op een eigen stukje gecreëerd land. De plek van het Altes Rathaus geeft aan waar het land van de bisschop eindigde en het land van de burgers begon. Hiermee kun je het gebouw dus ook zien als ambitieus project van de burgers om meer zeggenschap te krijgen.

De muurschilderingen en de barokke bouwstijl van het gebouw zijn erg bijzonder en er valt steeds wel weer wat nieuws in te ontdekken.  

Dom van Bamberg

De Dom van Bamberg is een van de meest prominente bezienswaardigheden van Bamberg en ligt midden in de stad. De vier torens boven op de kathedraal zijn een imposant gezicht, net als de rest van de kathedraal. Bijzonder aan de Bamberger Dom is dat er aan beide kanten van de kerk een altaar is, de ene voor de priester en de andere voor de paus. Ook vind je tal van bijzondere beelden met elk een eigen verhaal. Het meest bijzondere verhaal gaat over het beeld van het paard en de ruiter. Hierover doen tal van verhalen en mythes de ronde, waarover we alleen al een heel verslag zouden kunnen schrijven. Wanneer je dus meer over de Dom van Bamberg en de beelden wilt weten, is het aan te raden een gids te nemen. In ongeveer 30 minuten word je rond geleid in de kerk en krijg je achtergrondinformatie over tal van details aan de binnen- én buitenkant van de Dom.

De Rozentuin

De rozentuin is tegenover de oude rechtbank van Bamberg en is een heel mooi rustig plekje om even wat te drinken. Vanaf de rozentuin heb je een mooi uitzicht op de St. Michael’s Monastery.

St Michael’s klooster

Het St Michael’s klooster is nog zo’n bezienswaardigheid waaraan je Bamberg direct herkent. Dit klooster is al duizenden jaren oud. Door de eeuwen heen is de kerk door tal van bisschoppen uitgebouwd tot wat deze nu is. Met de steeds wisselende bouwstijlen en bouwplannen, met ieder hun eigen aanvullende constructies, werd er destijds geen rekening gehouden met hoeveel het fundament en de rest van de constructie eigenlijk aan gewicht konden dragen. Het gevolg is dat het St Michael’s klooster op dit moment op instorten staat. Het klooster is daarom aan de binnenkant niet te bekijken, omdat het te gevaarlijk is. Gelukkig zijn ze al wel druk bezig met de restauratie van het gebouw en het verstevigen van de constructie. Het gaat nog wel enkele jaren duren voordat toeristen weer naar binnen mogen. Vanaf de Rozentuin heb je in ieder geval een mooi uitzicht op het klooster en ook de top van de berg waarop het klooster ligt is erg de moeite waard. Vanaf hier kijk je uit over Bamberg en kun je het klooster ook van wat dichterbij bekijken.

Bamberg bier

 

Geen bezienswaardigheid maar wél een goede reden om naar Bamberg te reizen: bier! Onder de bierkenners is Bamberg erg bekend en geliefd dankzij het hoge aantal (70) kleine ambachtelijke bierbrouwerijen in het gebied. Ieder dorpje brouwt zijn eigen hoge kwaliteit bier, met soms zeer bijzondere biertjes als resultaat. De onderlinge competitie voor het beste biertje is groot en je kunt Bamberg dan ook niet bezocht hebben zonder er een aantal geprobeerd te hebben.

Om er voor te zorgen dat je zoveel mogelijk biertjes van de negen verschillende brouwerijen in de stad kunt proeven is er een Bamberg Brewery Trail. Onder het genot van een biertje krijg je interessante feitjes en weetjes te horen over het gebrouwen bier. Wist je bijvoorbeeld dat in Beieren bier niet als alcoholische drank gezien wordt, maar als vloeibaar brood? Op deze manier valt het ambachtelijke biertje onder eerste levensbehoefte en het kan daarom onder een lager BTW tarief vallen. Briljant en iets wat we in Nederland ook zouden moeten hebben. Je gaat op pad met een lege rugzak en een bierglas om vervolgens naar de oorsprong van het gouden drankje te zoeken en natuurlijk vele lokale biertjes te proeven.

Eten en drinken

Het belangrijkste wat je uitgeprobeerd moet hebben in Bamberg is het bier. Het meest speciale bier is het Rauchbier. Bier dat met gerookte mout wordt gemaakt. Vroeger was Rauchbeer vrij gemakkelijk verkrijgbaar, tegenwoordig is het bijna helemaal verdwenen, behalve in Bamberg. De smaak van Rauchbier is heel apart en lijkt gek genoeg heel erg op gerookte ham. Dat alleen al maakt het de moeite waard om het eens te proberen. Er zijn maar twee cafés in Bamberg waar je dit biertje kunt uitproberen. Eén daarvan is Schenkerla.
Naast het Rauchbier brouwen ze in Bamberg ook een biertje met 9% alcohol. Dit is het hoogste percentage alcohol dat op natuurlijke wijze in een biertje kan zitten. Het staat bekend onder de naam Bambergator. De samenvoeging van Bamberg + Terminator, dat zegt genoeg over het biertje lijkt me!   

Ook kun je op tal van plaatsen goed (lokaal) en goedkoop eten in Bamberg. Voor een goed Duits hoofdgerecht ben je ongeveer tussen de 6 en 15 euro kwijt. Tel daar nog wat biertjes bij op en je blijft gemakkelijk onder de €30,- voor een complete maaltijd. 

Vervoer

Bamberg ligt op ongeveer 45 minuten reizen van Neurenberg. Neurenberg is dan ook de gemakkelijkste plek om naar toe te reizen om vervolgens verder door te gaan naar Bamberg. Lees even onze vervoersopties in het artikel over Neurenberg om te kijken wat het beste aansluit bij je reisplannen. 

Wil je per trein van Arnhem naar Bamberg reizen, dan doe je hier ongeveer 6.5 uur over. Het treinstation ligt ongeveer 15-20 minuten wandelen van het centrum. Vanaf het treinstation kun je twee keer per uur met de trein tussen Bamberg en Neurenberg reizen. (ICE en lokale trein).

Met de auto doe je er ongeveer 6 uur over vanaf Utrecht. 

Meer informatie over Bamberg kun je vinden op www.bamberg.info of voor leuke sfeerimpressies www.germany.travel/tradities.