Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Neurenberg is een levendige Duitse stad in Beieren. Je vindt er naast de oude stadsmuren en een kasteel ook ambachtelijk bier, Playmobil en natuurlijk de Nürnburger Bratwürst. De stad is compact en de bezienswaardigheden liggen lekker dicht bij elkaar. In de buurt van de stad bevinden zich ook nog enkele leuke bezienswaardigheden die je niet mag missen. In november en december is de stad het toneel van één van de meest populaire kerstmarkten van Duitsland, die je ook zeker een keer bezocht moet hebben.

Bezienswaardigheden

Het is verbazingwekkend dat de meeste mensen Neurenberg alleen kennen van de kerstmarkt, terwijl er in de zomer zeker zo veel te zien en doen is. Het is een leuke, betaalbare stad waar je gemakkelijk leuke aanbiedingen naartoe kunt vinden. Dit komt doordat het ook een echte conferentiestad is. Door de vele conferenties zitten de hotels op weekdagen behoorlijk vol, maar staan er veel kamers leeg in het weekend. Ideaal voor de citytripper! Er zijn genoeg leuke bezienswaardigheden om jezelf enkele dagen in de stad te vermaken, maar mocht dat niet genoeg zijn dan is er rondom de stad ook nog voldoende te verkennen.  

Imperial Castle of Nuremberg

Het kasteel van Neurenberg, de Kaiserburg, is een must om te bezoeken. Het imposante bouwwerk ligt op een flinke heuvel en is bijna vanuit heel de stad te zien. Door de hele stad vind je de dikke muren die de stad vroeger beschermden tegen indringers. Tegenwoordig is de Kaiserburg een imposant aanzicht en het geeft de stad een unieke sfeer. Vanaf het kasteel heb je een aantal plekken waar je kunt uitkijken over de stad. Ook de binnenplaats met de HeidenturmKaiserkapelle en Tiefer Brunnen mag je beslist niet overslaan.
De Kaiserburg wordt gezien een van de meest effectieve middeleeuwse fortificaties in Europa in z'n tijd. Een wandeling langs de muren van het kasteel is leuke manier om de stad te verkennen en een mooie manier om te zien hoe groots het gehele fort is. Onderweg kom je op tal van gezellige plekjes in de stad terecht, waar je wat kunt drinken en kunt rusten. Plekjes die je anders waarschijnlijk niet zo makkelijk zou vinden.

Rondom het Albrecht Dürer Haus, het huis van de beroemde schilder Albrecht Dürer uit de Renaissance, vind je op zomerse avonden tal van jongeren op straat die hier samen komen voor een drankje. Leuk om tussen te gaan zitten en te kijken wat er zich zoal op straat afspeelt.

Bierkelders

De Felsengänge of de bierkelders van Neurenberg zijn een waar doolhof onder de stad, soms wel vier verdiepingen diep. De vele gangen zijn al in 1380 uit de kalksteen gehouwen om het bier koel te bewaren tijdens de hete zomers. Er wordt een uitgebreide tour van 75 minuten gegeven, in het Duits en Engels. Tijdens deze tour krijg je uitleg over de gangenstelsels en het doel van de bierkelders en krijg je inzicht in de slimme foefjes die gebruikt werden om het gebrouwen bier zo lang mogelijk goed te houden. Iedere bierbrouwer in Neurenberg had zijn eigen bierkelder, dus er zijn er verschillende in de stad te vinden. Alleen deze bierkelder is te bezoeken en alleen onder begeleiding van een gids.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de kelders ook gebruikt om in te schuilen voor de bombardementen. Ook dit is in sommige delen van de kelders nog terug te zien. Vergeet niet wat warms mee te nemen aangezien de kelders soms wat fris kunnen zijn.

Stadsrondleiding

Bij de VVV van Neurenberg, aan de Hauptmarkt, kun je een stadsrondleiding boeken. Tijdens deze tour van ongeveer een uur word je door een stadsgids rondgeleid door de stad. Tijdens de tour krijg je achtergrondinformatie over de stad, de verschillende bijzondere gebouwen en de geschiedenis. Het is een interessante tour en je krijgt in een relatief korte tijd veel leuke anekdotes en verhalen  te horen over de geschiedenis van de stad door de jaren heen. Na de tour zul je merken dat je allerlei details opmerkt die je anders gemist zou hebben.     

Andere highlights

Maak ook zeker wat tijd om door de Weißgerbergasse te wandelen. De oude middeleeuwse vakwerkhuizen in deze straat hebben de oorlog overleefd en leveren mooie plaatjes op voor je fotoalbum. Ook de drie kerken Sebalduskirche, Frauenkirche en Lorenzkirche zijn het bezoeken waard.

Het Handwerkerhof mag je niet overslaan. De houten huisjes, die tegenwoordig als winkel of café gebruikt worden, hangen vol met allerlei spulletjes en hebbedingetjes die verkocht worden. Leuk om wat souvenirtjes te kopen voor je weer naar huis gaat. 

Er zijn ook veel bezienswaardigheden die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Zo kun je het Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände of het Memorium Nürnberger Prozesse bezoeken. Alleen al aan het thema van de Tweede Wereldoorlog kun je gemakkelijk enkele dagen besteden. 

Omgeving van Neurenberg

Mochten alle bezienswaardigheden in de stad nog niet genoeg zijn, dan kun je ook rondom Neurenberg een aantal leuke dingen bezoeken. Zo kun je per trein in ongeveer 45-60 minuten naar Bamberg reizen. Een uitgebreid verslag van wat je daar kunt doen vind je in ons artikel over Bamberg. Bamberg is een leuke stad om een dagtripje naar toe te maken vanuit Neurenberg en een leuke afwisseling op Neurenberg.

Neurenberg is ook de plek waar Playmobil is uitgevonden. Een bezoek aan het Playmobil Theme Park mag dan ook eigenlijk ook niet overgeslagen worden. Het ligt op ongeveer 1 uur rijden met de auto van Neurenberg.

Nürnberg Card

Veel van de bezienswaardigheden zijn gratis, maar wanneer je van plan bent enkele musea te bezoeken en met het openbaar vervoer te reizen dan kun je overwegen de Nürnberg Card aan te schaffen. Deze biedt je gratis toegang tot alle musea en attracties in de stad en je kunt hiermee gratis reizen met het OV. Volwassenen betalen €23,- per kaart en kinderen tot 11 jaar €5,-

Eten en drinken

Mocht je jezelf al wat verdiept hebben in Neurenberg, dan weet je dat ook in deze Beierse stad eten en drinken heel belangrijk is. Met name de bratwürst. In Thüringen hebben ze de Thüringer Rostbratwurst en in Neurenberg de Nürenberger Bratwurst. Opvallend aan deze bratwursten is dat ze kleiner zijn dan de andere Duitse braadworsten en niet gebakken maar gekookt worden. Dat ze een stuk kleiner zijn, komt volgens de legende doordat de grote deuren van het kasteel in de middeleeuwen dicht gingen om de slechteriken buiten de stad te houden. Hierdoor konden de slagers natuurlijk geen worsten meer verkopen. Daarom maakten ze de Nurnberger Bratwurst een stuk kleiner, zodat deze nog altijd door het sleutelgat verkocht kon worden. Of het  verhaal waar is valt te betwijfelen, maar een grappig verhaal is het wel. Ga ook op zoek naar de '3 im weckla'. Dit zijn drie Neurenbergse bratwursten in een broodje. 

Bratwurst Häusle

De enige echte Nurnberger Bratwurst is te krijgen bij Bratwurst Häusle tegenover het raadhuis (Rathausplatz 1). Bij goed weer zit het terras voor dit restaurant gezellig vol en kun je een van de vele lokale bratwursten eten, geserveerd door dames in de traditionele 'dirndl's'. Van binnen is het een typisch Duits restaurant, met lange banken en tafels om aan te eten.

Zoals je al leest, aan bradwurst geen tekort!

Hausbrauerei Altstadthof

Ben je helemaal verzot op bier dan is Hausbrauerei Altstadthof een aanrader. Naast de tours die je hier kunt boeken om meer over de bierkelders van Neurenberg te leren, bestaat hier ook de mogelijkheid de lokale biertjes te drinken! Hoewel de bierkelders vooral door toeristen bezocht worden, zijn het restaurant en de bar hier populair bij de locals. Combineer de maaltijd met de mogelijkheid om de biertjes die hier gebrouwen worden uit te proberen en je hebt gegarandeerd een leuke tijd.

Accommodatie

Neurenberg is de perfecte stad voor een leuke en goedkope stedentrip. Het is voornamelijk een stad waar zakenmensen door de week verblijven voor een congres of conference. In het weekend zijn al deze hotels onderbezet en door het grote aanbod is de prijs ook lekker laag. Iets wat wij Nederlanders altijd wel kunnen waarderen. Zo zit je al in een zeer goed hotel midden in het centrum voor €70,- per nacht. Vind je een uitzicht op de Hauptmarkt minder belangrijk, dan kun je al een kamer vinden voor €29,- per nacht en nog steeds dicht bij het centrum.

Wat ons betreft is het Sorat Hotel Saxx Nürnberg een aanrader wanneer je midden in de stad wilt zitten. Het hotel ligt aan de Hauptmarkt waar de hele dag wel wat gebeurt en waar sommige kamers ook op uitkijken.

Van de goedkopere opties is de Jugendherberge Nürenberg een goed alternatief. Dit kasteel is onlangs gerenoveerd en omgebouwd tot hostel. Het is nu van alle gemakken voorzien. Dit hostel ligt dicht bij de Hauptmarkt en heeft zowel 'dorm rooms' als 'private rooms', wat het ook geschikt(er) maakt om als stelletje te verblijven. Hoewel we er niet overnacht hebben, waren de mensen die we gesproken hebben er erg enthousiast over.

Vervoer

Neurenberg is goed bereikbaar per trein, auto, bus en vliegtuig. Dit maakt het tot een ideale bestemming voor zowel een korte weekendtrip als voor een wat langer bezoek. Ook de stad zelf heeft een goed OV-netwerk waardoor je gemakkelijk op tal van plekken kunt komen. Je kunt kaartjes voor het OV kopen bij de kaartjesautomaten of alvast online bestellen op www.vag.de. Al is dat laatste niet perse noodzakelijk.

Vliegen

Door de nauwe samenwerking tussen enkele grote bedrijven in Amsterdam en Neurenberg zijn er veel vluchten tussen de twee steden. KLM vliegt zelfs vier keer per dag rechtstreeks tussen Neurenberg en Amsterdam. Doordat het vooral zakenmensen zijn die op dit traject vliegen, pakt het vaak extra voordelig uit om net voor het weekend naar deze bestemming te vliegen en net erna terug. Wanneer je ruim voldoende vooruit plant, vlieg je voor tussen de €141 en  €229 euro retour. Het kan ook interessant zijn om de opties vanaf Düsseldorf / Weeze te bekijken en te vliegen met de prijsvechters Vueling, Ryanair of Germanwings. Er is een goede OV-verbinding tussen de luchthaven van Neurenberg en de binnenstad. Met de U2-metro reis je in 12 minuten van het vliegveld naar de binnenstad.

Trein

Met een goede treinverbinding tussen Nederland en Neurenberg reis je in ongeveer 6 uur naar de stad vanaf Utrecht / Amsterdam met de ICE vanaf €87,-. Voordeel van reizen met de trein is dat je geen gewichtslimiet hebt op je bagage. Ook zijn de treinen voorzien van alle gemakken om uitgerust op je bestemming aan te komen. Het treinstation (Nürnberg Hauptbahnhof) ligt dicht bij het centrum van de stad en je wandelt gemakkelijk van het treinstation naar het centrum.

Auto

Met de auto rijd je in ongeveer zes uur van Utrecht naar Neurenberg. Dit is als je geen files, wegwerkzaamheden of andere vertragende factoren tegenkomt. Neurenberg ligt aan enkele grote snelwegen waardoor je ook gemakkelijk door kunt reizen naar Wenen, München, Berlijn, Stuttgart of zelfs Praag. Om naar de binnenstad van Neurenberg te mogen rijden heb je wel een milieusticker nodig.

Meer nuttige informatie over Neurenberg is te vinden op de website tourismus.nuernberg.de of voor leuke sfeerimpressies www.germany.travel/tradities.