Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Regensburg, een stad van keizers en koningen, ligt op ongeveer een uurtje reizen van München. De oude binnenstad, met het stadsdeel Stadtamhof, is prachtig en is niet voor niets aangewezen door UNESCO als Werelderfgoed. Regensburg is tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gespaard gebleven en weet zich al bijna tweeduizend jaar staande te houden. De stad heeft een rijke geschiedenis en dat zie je wanneer je door de stad loopt langs de mooie gebouwen en door sfeervolle slingerende straatjes. Wanneer je een blik op een plattegrond van de stad werpt kun je een typische middeleeuwse stadsopzet herkennen. Een groot plein, kronkelende straatjes en een vestigingsmuur om het centrum.

Al vanaf de middeleeuwen is Regensburg een belangrijk knooppunt geweest voor handelsroutes. Zo liepen handelsroutes uit Italië, de Bohemen, Rusland en de Zijderoute voorbij Regensburg of was het ’t eindpunt. Deze gunstige ligging heeft Regensburg door de eeuwen heen gevormd tot wat het nu is en heeft voor lange tijd veel economische bedrijvigheid gezorgd. Ook de stenenbrug, een van de iconen van Regensburg, is een belangrijke stap geweest voor de welvaart van de stad.

Ook nu nog heeft de stenenbrug een duidelijke functie en is wereldwijd bekend. We bedoelen hier niet het verbinden van het oude centrum met het aan de andere kant gelegen Amhof. Mocht je ooit een foto van Regensburg hebben gezien dan is het waarschijnlijk het aanzicht van Steinerne Brück met op de achtergrond de Dom kathedraal. Toeristen zijn er dol op en maken dan ook veelvuldig foto’s die voor vele een herkenbaar beeld voor Regensburg vormen.

Bezienswaardigheden

Regensburg is een compacte sfeervolle stad waarbij het stadje zelf één van de belangrijkste bezienswaardigheden is. De vele terrasjes op de pleintjes en de mooie oude gebouwen zijn erg geschikt om het relaxen op een terrasje af te wisselen met het slenteren door de stad. In oude binnenstad worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd waarbij wijn, bier, bratwurst en andere Duitse tradities bijna altijd wel een belangrijke rol spelen.

De oude binnenstad

Sinds 1945 is Regensburg de enige middeleeuwse stad in Duitsland welke nog volledig intact is gebleven. Het is gelukkig tijdens de oorlog gespaard gebleven. Daarnaast heeft de stad zich al eeuwen lang goed aan weten te passen aan de wensen van de steeds veranderende maatschappij. Gelukkig is daarbij veel van het oude karakter van de stad altijd behouden gebleven. De verschillende winkels, oude kerken en woonhuizen in de binnenstad vormen een grote mengelmoes en geeft Regensburg het typische karakter wat in veel andere Duitse steden verloren is gegaan.

Stadtamhof

Stadtamhof is een kleine vestiging aan de andere kant van de brug. Oorspronkelijk hoorde dit deel ook bij Regensburg, maar Regensburg scheidde halverwege de 13e eeuw zich af van het Beierse hertogdom. Stadtamhof, dat aan de andere kant van de Donau ligt op Beiersgrond gebied bleef wel geregeerd door de hertog van Beieren. Hierdoor werd de stad nu opeens in twee delen gescheiden. Ondanks dat Stadtamhof gescheiden was van Regensburg bleef het vaak niet gespaard tijdens conflicten die anderen met Regensburg hadden. De strategische ligging en de brug maakte Stadtamhof regelmatig slachtoffer en onderdeel van de gewapende conflicten. Hierdoor is Stadtamhof ook regelmatig vernietigd geweest en weer opnieuw opgebouwd tot het volgende conflict zich voordeed. Het Stadtamhof zoals je dit nu kunt bekijken is een wederopbouw van na de Napoleon oorlog in 1809.

De Brug

Hoewel op moment van schrijven de brug wordt opgeknapt is de brug en het uitzicht vanaf Stadtamhof een van de meest herkenbare plekken van Regensburg. Gebouwd tussen 1135 en 1146 maakt de brug een knap staaltje techniek voor een bouwwerk uit de middeleeuwen. Los van het feit dat de brug erg knap gebouwd is voor die tijd, zorgde de brug er voor dat Regenburg een belangrijke strategische plek voor handel en transport werd. Het was immers een van de weinige plekken waar men de rivier kon oversteken. Voor lange tijd was de brug de enige verbinding waar men de Donau kon oversteken naar Wenen.

Sint Peters Kathedraal

Eén van de meest opvallende iconen van Regensburg is de Sint Peters Kathedraal. Deze kathedraal, aan de Domplatz, steekt met twee hoge torens trots boven alle andere gebouwen uit en is van ver te zien. Mocht je een foto van Regensburg onder ogen krijgen dan is de kans vrij groot dat deze kathedraal er op staat. Maar dat is niet de enige reden waarom de Regensburg kathedraal zo bekend is. Ook de indrukwekkende middeleeuwse glas-in-loodramen, het jongenskoor en dat het feit het de enige gotische kathedraal in Beieren is heeft de kerk tot een populaire bezienswaardigheid gemaakt.

Bier

Hoewel niet bezocht is het bijna ondenkbaar om in een Beierse plaats te verblijven zonder ook naar een brouwerij te gaan. In en rond Regensburg worden dan ook verschillende bierbrouwerijtours van een uur aangeboden. Ook je eigen bierbrouwen of bierproeven behoort tot de mogelijkheden in deze Beierse stad.

Daarnaast is Regensburg een populaire stad om te verblijven tijdens Oktoberfest. Hotelkamers hier zijn een stuk goedkoper en omdat het Oktoberfest toch veelal overdag plaatsvind kiezen veel mensen er voor om hier te verblijven. In mei en augustus / september hebben ze ook hun eigen mini Oktoberfest festivals.

BMW

De BMW 3 serie wordt exclusief verbouwd in Regensburg. Iets dat dus ook niet onvermeld mag blijven. In de fabriek waar iedere dag 1.000 nieuwe BMW’s van productieband afrollen kun je een twee uur durende tour volgen.

Eten en drinken

Dat bratwurst, net als bier, in Beieren erg belangrijk is zal je niet ontgaan zodra je deze Duitse streek bezoekt. Zo zijn er tal van bezienswaardigheden om er meer over te weten te komen. Een andere mogelijkheid is gewoon een leuk café of restaurant binnen te stappen.

Een populaire plek om even wat goed te eten of te drinken is Wurstkuchl. Die Historische Wurstkuchl is het oudste bratwursten café ter wereld en maakt heerlijke traditionele worsten. Natuurlijk worden deze geserveerd met bier uit Beieren.

Vervoer

Regensburg is gemakkelijk te bereiken via de weg, per vliegtuig of per trein. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn in München (85km), Nurenberg (110km) en Frankfurt (335km). Vanuit München reis je in ongeveer 1,5 uur per trein van de luchthaven in München naar Regensburg Hauptbahnhof. Beste neem je bus 635 naar Freising Bahnhof om vervolgens de (regionale) trein richting Nurenberg te nemen.

Reis je per ICE dan zijn er treinverbindingen vanuit Berlijn, Dresden, Hamburg, Hannover, Dortmund, Keulen, Frankfurt, Karlsruhe, Stuttgart, Warschau, Praag en München.

Per auto kun je Regensburg bereiken vanaf snelweg A3 (Keulen, Frankfurt, Nurenberg, Regensburg), A93 (München, Regensburg).

Meer informatie over Regensburg kun je vinden op Germany.travel of Regensburg.de.