Gevaarlijkste bergen wereldwijd

Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Altijd gedacht dat de K2 de gevaarlijkste berg was? Niet correct. Wat zijn dan wel de gevaarlijkste bergen voor bergbeklimmers ter wereld?

Annapurna
Sinds de eerste beklimming in 1950 is de Annapurna door 130 mensen beklommen, maar er kwamen 53 mensen om het leven bij hun poging. De Annapurna mag dan wel maar de 10e hoogste berg ter wereld zijn hiermee heeft het wel de slechtste klimmers/doden verhouding.

Als backpacker kan je van een afstandje genieten van de berg door het lopen van het Annapurna circuit.

K2
De K2 staat bekend als een van de technisch moeilijkste beklimmingen op de hele wereld. Zelfs op de meest simpele route moet je nog ingewikkelde gletsjers over en steile ijspilaren beklimmen die elk moment kunnen instorten.

Nanga Parbat
Net zo moelijk als de K2 maar wel iets lager hierdoor zijn is de doden/succevolle beklimmingen ratio net iets lager dan de k 2 (beide ongeveer 1 op 4) Deze berg heeft de grootste stijle wand waar dan ook op aarde. De Rupal Face.

Kangchenjunga
Beklimmen van deze berg is zeer weersafhankelijk. De laatste jaren waren geen succes meer dan 1 op de 5 klimmers is de afgelopen jaren om het leven gekomen, een hoger aantal dan voor 2000.

De Eiger
De beroemdste Europese berg voor klimmers. Technisch moeilijk en gevaarlijk vanwege neerstortende stenen.

De Matterhorn
Nog een beroemde europese berg in de Alpen. Deze berg heeft niet helaas haar hoge sterfte cijfers niet alleen aan natuurlijke factoren te danken maar ook aan een overschot aan klimmers waardoor klimroutes in het hoogseizoen overvol raken.

Mt vinson
De hoogste berg van Antartica is vooral vanwege het weer en de geïsoleerde ligging een uitdaging.

Baintha Brakk (ook bekend als de Ogre)
Pas in 2001 werd de top van deze berg in het Karakoram gebergte bereikt. De eerste succesvolle beklimming werd beroemd omdat de klimmer op de terugweg beide benen brak en al kruipend zijn teammaten moest bereiken.

Mount Everest
Er zijn al meer dan 1500 mensen in geslaagd om deze berg te beklimmen. Maar de hoogte en de plotselingen weersveranderingen maken dat de berg gevaarlijk blijft. De afgelopen jaren was de verhouding ongeveer 1 op 10. Wat betekend dat voor elke 10 mensen die succesvol de top halen er een dode is.

Denali (ook bekend als Mount mvKinley)
De hoogste berg van noord-Amerika. Maar 50% van de mensen die aan de beklimming begint haalt de top. De hoogte, het weer en de temperatuurverschillen  maken de berg ondanks de relatief beperkte hoogte van 6194 meter gevaarlijk.