Tips voor thuisblijvers

Ilse Govers Geschreven door IlseGovers. Foto door: IlseGovers

Je lief gaat een aantal maanden naar het buitenland om te backpacken, vrijwilligerswerk te doen of om stage te lopen en jij blijft thuis. Dat is niet gemakkelijk. Noa was zo'n thuisblijver en zag er tegenop dat haar vriend vertrok. Inmiddels is haar vriend terug. De reis heeft hun relatie veranderd. Noa vertelde ons hoe het verliep en deelt tips voor thuisblijvers.

Noa, je vriend verbleef drie maanden in Ecuador. Vooraf maakte je je zorgen. Je zou hem ontzettend gaan missen. Wat ging je vriend in Ecuador doen?

In december behaalde mijn vriend zijn bachelor-diploma. Hij was niet van plan om meteen aan zijn master te beginnen en nam een half jaar vrij. Hij reisde drie maanden door Ecuador. Op de Galapagos-eilanden heeft hij vijf weken vrijwilligerswerk gedaan. Vervolgens heeft hij twee weken op het vaste land gereisd en tot slot deed hij vijf weken vrijwilligerswerk in de jungle.

Op welke manier en hoe vaak hadden jullie contact toen hij in Ecuador was? 

Voordat mijn vriend vertrok hebben we een aantal afspraken gemaakt, zoals minstens een keer per week skypen. In Ecuador en met name op de Galapagos-eilanden zijn telefoonbereik en internet niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Mijn vriend had op de plekken waar hij vrijwilligerswerk deed geen bereik en geen internet. Eens per week ging hij naar een hostel waar wifi was, zodat we konden skypen. Deze verbinding was echter niet heel goed en viel vaak weg of er was geen beeld.

Tijdens de twee weken die hij van stad naar stad reisde, had hij dagelijks even internet waardoor we veel contact hadden via whatsapp, wat erg fijn was! Aan onze wekelijkse skypedate ging altijd wat planwerk vooraf vanwege de zeven uur tijdsverschil.

Zou je het op dezelfde manier aanpakken als een van jullie nu een tijdje naar het buitenland zou gaan?

Wij hadden natuurlijk niet veel keus in hoe we de communicatie voor deze drie maanden aanpakten omdat mijn vriend afhankelijk was van het vrijwilligerswerk en daarom maar een keer per week een plek met bereik of internet kon opzoeken. Ik denk dat wij het onder de omstandigheden goed hebben aangepakt, maar als een van ons in de toekomst weer voor een tijd naar het buitenland gaat, hoop ik dat dit een plek is waar vaker internet beschikbaar is.

Welk moment was voor jou het moeilijkst? 

De momenten waarop ik alleen was, vond ik het moeilijkst. Dit waren vaak de momenten waarop wij normaal gesproken zouden afspreken. Ik heb tijdens de drie maanden geprobeerd zoveel mogelijk met vrienden af te spreken en om veel tijd in mijn studie te stoppen. Als ik met deze dingen bezig was voelde ik me prima, maar toch was het onvermijdelijk om momenten te hebben waarop ik alleen was. Normaal gesproken heb ik niet veel moeite met alleen zijn maar toen mijn vriend in Ecuador was, was ik me er op die momenten erg bewust van het feit dat hij er niet was en dat we geen contact konden hebben.

Hoe was het voor je vriend om jou te missen? 

Ik weet dat het voor hem niet fijn was om mij te moeten missen, maar dat hij ondanks dat alles uit zijn reis gehaald heeft wat hij eruit wilde halen. Ik ben blij de afstand en radiostilte tussen ons geen invloed hadden op zijn tijd in Ecuador, want dat was ook zeker niet mijn bedoeling. Uiteindelijk vond hij het fijn om weer thuis te komen én heeft hij daar een geweldige tijd gehad.

Viel het gemis mee of tegen?

In het begin viel het gemis heel erg tegen. Ik dacht de eerste twee weken dat ik me echt niet beter ging voelen. Uiteindelijk gebeurde dat toch wel en lukte het me om er positief tegenaan te kijken en verder te gaan met de dingen die ik altijd deed. Uiteindelijk ging de tijd best snel, achteraf gezien.

Wat was het fijnste moment toen hij terug was?

Het fijnste moment toen hij terug was, was na ongeveer een week. Dat was het moment dat we weer aan elkaar gewend waren en alles weer was zoals het was, maar dan nog zoveel beter. Tijdens zijn reis waren we veel bezig met plannen maken en dingen bedenken die we samen konden doen, maar uiteindelijk waren die gewone dingen die we samen konden doen, zoals koken, wel weer het fijnst.

Zou je zelf alleen een paar maanden naar het buitenland gaan?

Op dit moment zijn we allebei van mening dat we liever niet weer zo lang zonder elkaar zijn en dat als er plannen zijn om voor langere tijd weg te gaan, dat we dat samen gaan doen. We zijn bijvoorbeeld wel van plan om samen nog een aantal maanden weg te gaan.

Is jullie relatie veranderd sinds zijn reis?

Onze relatie is zeker veranderd sinds hij terug is; het is alleen maar beter geworden. Ik kan niet precies vertellen waarom of op wat voor manier het beter is, maar het voelt allemaal zoveel fijner nu. Ik denk wel dat onze relatie serieuzer is geworden omdat we tijdens zijn reis veel praatten over onze relatie en wat we allemaal miste van elkaar. Misschien is dat ook wel de rede dat het nu beter voelt, omdat we elkaar beter begrijpen.

Wat is je ultieme tip voor thuisblijvers?

Ik heb twee tips voor de thuisblijvers. Allereerst: vertrouw elkaar honderd procent. Als je dit niet doet word je gek en ga je overal dingen van denken. Voor de ander is het ook niet fijn om gewantrouwd te worden. Als iemand op reis is maakt hij of zij allemaal nieuwe dingen mee en vaak zijn dit ook hele leuke dingen, maar dit betekent niet dat deze persoon jou vergeet of minder van jou houdt. Maak daarnaast vooraf goede afspraken over hoe en hoe vaak jullie contact houden. Dit voorkomt dat de ander onrealistische verwachtingen heeft of dat er ruzie ontstaat. Zo weten jullie allebei waar je aan toe bent en kan degene die weg gaat rekening houden met jou in het drukke reisschema.