7 nieuwe wereldwonderen, top of flop?

Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

De 7 wereldwonderen zijn in 2007 tijdens een zeer grootschalige internetverkiezing met meer dan 100 miljoen stemmen gekozen. De lijst bestaat uit de Taj Mahal (India), Chitzen Itza (Mexico), De Chinese muur (China), Het Colosseum (Italië), Petra (Jordanië), Het Christusbeeld (Brazilië), Machu Piccu (Peru) en een speciale vermelding voor de Piramide van Cheops de enige van de klassieke wereldwonderen uit de oudheid die nog bestaat.

De verkiezingen werden door veel landen zeer serieus genomen, zo stonden er stemcomputers bij veel bestemmingen. Mexico gaf 40 miljoen US dollar uit aan promotie en Brazilië zou al haar inwoners hebben opgeroepen om te stemmen. En met succes want het Christus beeld is een buitenbeentje in de lijst.  

Na de verkiezingen nam het aantal toeristen voor de sites die wonnen zeker toe, Petra claimde 60% meer bezoekers en Machu Piccu  20% meer dankzij de verkiezing. De populariteit onder backpackers en toeristen is enorm toegenomen. Er zijn tegenwoordig zelfs veel backpackers die hun hele reis rondom de wereldwonderen opbouwen (zie bijvoorbeeld 7wereldwonderen), in de veronderstelling dan de meest bijzondere oude bouwwerken ter wereld te bezoeken, maar is dat wel terecht?

Heel wat van die zogenaamde toppers kunnen toch behoorlijk tegen vallen. Voor een aantal zijn er in de directe omgeving ook prima alternatieven die net zo interessant zijn.

De bezochte wereldwonderen:

Machu Piccu

Score: Matig, Flop voor gebouwen, kosten er te komen, drukte - - -    , Top voor uitzicht + +

Machu Piccu, in Peru mag dan een van de wereldwonderen zijn het meest bijzondere is toch vooral de ligging. De omgeving met hoge bergen en vaak laaghangende bewolking geeft het geheel een mysterieuze uitstraling. Maar kijk je puur naar het bouwwerk zelf dan is dit toch geen wereldwonder, een stel boeren huisjes en een paar tempels meer niet. 

Wat Machu Piccu precies was is nog niet duidelijk, maar het idee van een "mysterieuze belangrijke stad" wat veel reizigers hebben is door archeologen al lang van de hand gedaan. Zo konden er nooit meer dan 1000 mensen wonen.  De meest geaccepteerde theorie is nu dat het een vakantieverblijf was van een van de Inca keizers die hier in de koude winter kwam schuilen voor het slechte weer in Cusco.

Zelfs na grotendeels verwoest te zijn door de Spanjaarden zijn er in de omgeving qua bouwwerk veel interessantere Inca’s ruïnes te vinden, denk bijvoorbeeld aan het fort van Sacsayhuamán. Voor een verlaten stad kan je ook een trekking maken naar het minder bezochte Choquequirao of in Noord-Peru is de Chachapoya stad Kuelap een prima alternatief.  Aan de kust bij Chiclayo lieten de Chimu ook een reusachtige stad (Chan Chan) achter, en de Moche indrukwekkende tempels met muurschilderingen.

Je betaald hiervoor een fractie van wat een bezoek aan Machu Piccu kost en in plaats van de 1300 bezoekers die daar dagelijks komen ben je meestal maar met een handje vol. Machu Piccu kost aan entree tegenwoordig 126 soles (€32) en met vervoer (98US dollar voor de trein, + 8US bus) en de nacht accommodatie in Aguas Calientes ben je al snel €150 kwijt. Ter vergelijking voor een tour naar Kuelap inclusief, vervoer entree en lunch betaal je rond de €20.

De Piramide van Cheops

Score: Redelijk, Flop: ligging, weinig te zien, touts ---   , Top voor geschiedenis en bouwwerk + + ++

 Het enige van de oorspronkelijk klassieke wereldwonderen dat nog steeds bestaat. De piramide is al ongeveer 4500 jaar oud en verdiend daarmee ons respect!. Zeker niet de enige piramide in Egypte maar wel de grootste en bekendste. De Egyptenaren en dan vooral het ministerie voor oudheden was woest dat er gestemd moest worden om een wereldwonder te worden.  Daarom besloot de organisatie van "new7worldwonders" de Piramide een bijzondere status toe te kennen en uit de verkiezing te halen.

Wat veel bezoekers tegen zal vallen is dat de Piramide tegenwoordig echt aan de rand van de stad ligt en niet meer midden in de woestijn. Ook irritante mannetjes die je van alles willen verkopen of op een kameel willen laten rijden zijn vermoeiend. De Piramide is ook eigenlijk maar een grote hoop stenen. Beklimmen is al jaren verboden en de grafkamers bezoeken is maar voor een beperkt aantal mensen mogelijk. Eigenlijk ben je dus snel klaar.

Gelukkig staan er op het Giza terrein nog veel meer bouwwerken zoals de piramide van Khufu, de Sphinx, een bootmuseum en nog meer. Dit allemaal voor de entree van 60 pond (€7) je betaald extra voor het bootmuseum (40p) en toegang tot de piramide (100p).

Er zijn in de directe omgeving genoeg alternatieven om te bezoeken maar toch zou je de Piramide niet mogen missen. Leuk is bijvoorbeeld om in de ochtend een tour te maken naar de oudere prototype piramides . In de ochtend bezoek je dan de de bend piramide, red piramide en step piramide (een van deze ook van binnen bezichtigen) waarna je de dag kunt eindigen in Giza.

Taj Mahal

Score: Absolute topper! Flop: je hebt het niet voor je alleen Top : bouwwerk, sfeer, uniek ++++

Gebouwd uit liefde voor een vrouw zou je de Taj Mahal een overdreven Mausoleum kunnen noemen, maar door de uitvoering is dit absoluut niet het geval. Het gebouw is achthoekig en ruim 35 meter hoog en in het echt veel groter dan wat je van de foto's zou verwachten.

De Taj Mahal is een extreem interessant gebouw wanneer je naar het gebouw loopt heb je de vijvers met perfecte weerspiegeling, dichterbij zie je de bijzondere details. Het gebouw is dan wel wit maar er is echt niet uitsluitend wit marmer gebruikt. Diverse soorten witte edel materialen zorgen voor prachtige ingelegde figuren zoals bloemen. Met de verandering van het licht verandert het hele schouwspel weer. Naast de Taj Mahal staan ook nog twee prachtige bijgebouwen en ook de tuinen en de rivier waaraan de Taj ligt werken zeker mee aan de hele sfeer. Het is een van die bijzondere plekken waar je rustig een uur op een bankje kunt zitten en puur genieten.

Het beste ga je zo vroeg mogelijk in de ochtend gelijk om 6 uur, je bent dan nog relatief alleen en kunt het optimaal genieten van al het mooist. Entree voor de Taj Mahal is 750rupees (€12)

De Taj Mahal is uniek, het enige gebouw wat er nog een beetje op lijkt is de baby Taj een oefen gebouw voordat de echte Taj werd gebouwd.

Lees ook onze reisinformatie Agra.

Chitzen Itza

Score: Goed Flop: veel toeristen, niets te beklimmen, weinig schaduw - - - Top : veel te zien, goede staat ruïnes, mooiste Maya site ++++

Chitzen Itza is een van de vele Maya steden, dat juist deze door Mexico naar voren werd geschoven als wereldwonder is terecht.  De gebouwen hier zijn in uitstekende staat en en hebben unieke kenmerken. Een voorbeeld hiervan is El Castillo de grootste piramide. Ten tijde van de zomer en winter zonnewende loopt er een een door de zon gevormde slangenfiguur langs de trap (ook te bewonderen met de lichtshow elke avond). Er zijn op het terrein meerdere balcourts, waaronder de grootste ter wereld, waar de Maya's hun spel speelden. Er zijn diverse gebouwen en plateaus vol met soms gruwelijke muurversieringen.

Ook indrukwekkend is Tempel of the Warriors welke van oorsprong niet Maya maar Toltec is. Er zijn nog andere gebouwen die een mix van culturen weergeven zoals het ronde Caracol een sterren observatorium.

Om alles te zien heb je zeker een halve tot hele dag nodig. De entree is160 pesos (€10). Chitzen Itza bevind zich op het Yucutan schiereiland en wordt daarom ook veel bezocht door het type "dikke Amerikaan" op zon, zee, strand vakantie die ook nog een dagje wat cultureels wil doen. Door de diverse ongelukken is helaas in tegenstelling tot bijna elke andere Maya site in Mexico geen enkel bouwwerk meer te beklimmen. Maar gelukkig is de site erg groot en blijven de meeste toeristen en verkopers in de buurt van het centrale plein. Plan je bezoek hieraan aan het begin of einde van de dag (als de touringcars weg zijn) en bekijk de rest van de tijd de verder gelegen gebouwen.

Er zijn genoeg alternatieven voor Chitzen Itza, in de directe omgeving heb je Coba en Tulum alhoewel deze echt wel een stuk minder indrukwekkend zijn. Ook nog in de buurt en makkelijk te bezoeken met eigen vervoer is Uxmal. Verder weg in Mexico heb je nog Palenque en in Guatemala Tikal, backpackers die meer van een jungle sfeertje en minder toeristisch houden zullen deze wellicht nog wel meer waarderen dan Chitzen Itza.

Het Colloseum

Score: Redelijk Flop: vies, is het een rotonde?, druk - - - Top :  gebouw, geschiedenis + + +

Het Colosseum is zo'n gebouw waar iedereen wel een gevoel bij heeft of het nu uit je geschiedenis boekjes is of omdat je te vaak Gladiator hebt gekeken. Het Romeinse rijk is ook zonder twijfel het imposantste en meest tot de verbeelding sprekende rijk dat in Europa ooit heeft bestaan. Het Colosseum is het ultieme symbool van dit rijk en dat het als zodanig op de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen terecht is gekomen is alleen maar terecht. 

Jammer alleen dat de Italianen dit wondertje wat minder serieus lijken te nemen. Er loopt een grote weg langs het gebouw en met wat fantasie is het Colosseum een soort rotonde. Door alle vervuiling is het gebouw zwart uitgeslagen. Natuurlijk Rome is een stad vol met prachtige oude gebouwen en onderhoud kost geld maar er kan hier toch nog wel heel veel verbeterd worden. Gelukkig start er einde dit jaar weer een groot restauratie project.

Entree €15,50 maar met de Rome pass bezoek je goedkoper deze en andere attracties in de stad. Van binnen waan je je meer in het oude Italië en maakt de grote van het gebouw indruk. Maar ook hier zou het helemaal niet verkeerd zijn een klein stukje te restaureren zoals het er vroeger uit heeft gezien.  

Het amfitheater van El Djem in Tunesië is deels vervallen maar heeft van buiten een betere uitstraling en is na het Colosseum het grootste echt nog te bezoeken gebouw. Ook grote amfitheaters die nog in goede staat zijn, zijn die in Verona, Italië en Pula Kroatië.

De Chinese muur

 

 Score: Goed Flop: sommige stukken heel toeristisch - Top :  de belevenis, natuur ++++

De Chinese muur is uniek in dat het niet een plek is maar vele plekken. Wat je van de muur gaat vinden zal dus zeker afhangen van de plek die je bezoekt. Sommige plekken schijnen een soort pretpark idee te hebben, met stoeltjesliften en verkopers overal. De plek die ik bezocht was heel rustig met alleen onze eigen groep. Ook al loop je maar een paar kilometer over de muur je krijgt toch een beeld van het werk dat het geweest moet zijn om dit te bouwen. In een prachtig heuvelachtig landschap vormt de muur een doorgaand lint.

De kosten van een bezoekje hangen ook samen met de locatie. Waar je de muur ook bezoekt niemand kan ontkennen dat het een bijzonder bouwwerk is. De oudste delen zijn van aangestampt zand, de jongste en bekendste van stenen. Nog steeds worden er regelmatig stukken muur gevonden Inmiddels staat de teller al boven de 6000km. Wow!

De rest

Petra en Het Christusbeeld heb ik niet bezocht dus hier kan ik geen oordeel over geven. Van de wel bezochte site staat op nummer 1 de Taj Mahal daarna Chitzen itza, Chinese muur, Piramide van Cheops, Het Colosseum, Machu Piccu.

Een plek die geen wereldwonder is geworden maar wat mij betreft echt in de lijst had moeten staan is Ankor in Cambodja.