Reismoe en dan?

Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Bijna iedereen krijgt er tijdens een lange reis mee te maken: reismoeheid. Je hebt maanden, zo niet jaren elke cent gespaard om op reis te gaan. Dan is het eindelijk zo ver, je baan is opgezegd, je hebt geen huis meer en al je spulletjes zijn ergens opgeslagen. Een half jaar, een jaar weg, je kunt je niet voorstellen dat het ooit weer tijd is om naar huis te gaan. Dat je eerder naar huis zou willen komt al helemaal niet bij je op. Totdat de reismoeheid toeslaat.

Voor de mensen die nog nooit met reismoeheid te maken hebben gehad komt hier een uitleg. Reismoe is wanneer je echt niet meer enthousiast kan worden over een bouwwerk van welke beschaving dan ook. Wanneer backpackers in het hostel vertellen over de wilde apen die ze ergens gezien hebben je denkt “ boeiend, wilde apen heb ik nu wel genoeg gezien”.  Of wanneer alleen het idee van nog een ontbijt met bruine bonen, een minibusritje of een kakkerlak op je kamer je de hele dag chagrijnig maakt. Wanneer je eigenlijk gewoon het liefst naar huis wil (ook als heb je geen huis meer)

Soms gaat reismoeheid weer redelijk vanzelf over. Ik heb ooit 2 dagen in een internet cafe Age of Empires gespeeld en toen had ik weer zin om wat te gaan doen. En zodra ik het koude Japan met alleen maar vis (wat ik echt vies vind) uit was en in het warme Nicaragua met een lekkere taco voor me zat was de energie weer helemaal terug.

 

Gooi je plannen om. Een ander land, een andere plaats of investeren in een luxer hotel en lekker eten wil vaak echt wel helpen.

Maar als de reismoeheid niet over gaat moet je bedenken wat te doen. De laatste maand van onze wereldreis hadden we steeds minder zin om dingen te bekijken. Onze hostels werden steeds meer feestplekken uitgekozen op gezelligheid, drank en westers eten. Waarom zou je chagrijnig lokale attracties willen bekijken als je ook Jenga kunt spelen?

Ik zou eigenlijk nog een maand blijven maar de 2e grootste piramide ter wereld waar ik me thuis nog zo op verheugd had (ook al ziet die er uit als een berg zand), oude steden, afgelegen hippie stranden: ik werd er helemaal niet warm van. Eerder naar huis en alleen nog even lekker naar het dichtstbijzijnde strand en shoppen in L.A.

Heb ik nu achteraf spijt dat ik toen niet naar Oaxaca en die andere plaatsen in Mexico ben geweest? Als ik een aflevering van Globetrekker kijk misschien een klein beetje, maar een reis kost te veel geld en tijd om er niet van te genieten.

Plus het is goed  te weten dat er altijd nog de mogelijkheid voor een andere reis zal zijn. Een reis waarbij ik wel met verse energie en enthousiasme Mexico kan bekijken.

Heb jij wel een last gehad van reismoeheid, hoe ben je ervan af gekomen of ben je naar huis gegaan?