Trouwen in het buitenland

Reis meis Geschreven door Reismeis. Foto door: Reismeis

Iedereen kent de traditionele bruiloft wel: samen met de fotograaf foto’s maken, met z’n allen naar het gemeentehuis en de kerk, gevolgd door een gezellig feest tot in de late uurtjes waar iedereen voor is uitgenodigd. Maar dit is echter maar één van de vele mogelijkheden: je kunt bijvoorbeeld ook trouwen in het buitenland! Er zijn diverse locaties waar je in het huwelijk kan treden. Zo kun je bijvoorbeeld trouwen in Sydney, Mexico, New York of op Hawaii. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Waar moet je beginnen als je samen besluit om te gaan trouwen in het buitenland? Als eerste moet je besluiten of je alles zelf wil regelen of dat je het wilt laten doen. Je zou het zelf kunnen regelen, maar er zijn bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Zij kennen alle ins en outs en weten exact welke wegen te bewandelen. Het kost misschien wat meer, maar dan heb je wel 100% zekerheid dat alles goed komt – het is tenslotte jullie trouwdag!

Mocht je zo’n bedrijf willen inschakelen, dan zou je kunnen kiezen voor www.worldwideweddings.nl. Houd er rekening mee dat men in theorie minimaal 2 maanden nodig heeft om alles in werking te zetten. Dus: Hoe eerder je er mee begint, hoe beter! 

Een bedrijf als World Wide Weddings regelt en houdt rekening met alles, zodat het huwelijk ook in Nederland rechtsgeldig is: de benodigde documenten, eventuele belemmeringen (andere dan de Nederlandse nationaliteit, enzovoorts) en alle formaliteiten zowel vooraf als achteraf. Hierbij valt te denken aan legalisaties van de documenten, vertalingen en legalisaties van de trouwakte en de inschrijving in het landelijk register in Den Haag, en de aanvraag van het Nederlandse trouwboekje.

Er zijn vele mogelijkheden wat trouwlocaties betreft. Als je een leuke locatie hebt uitgezocht die aan je wensen en eisen voldoet, kun je een gesprek met een van de contactpersonen aanvragen. Tijdens dit gesprek leg je al je eisen en wensen op tafel en wordt er een op maat gemaakt pakket samengesteld. Wil je hulp bij het uitzoeken van een geschikte bestemming, dan kun je altijd om hulp en advies vragen aangezien een dergelijk bedrijf beschikt over de nodige ervaring. Na dit gesprek staat eigenlijk de hele reis van vertrek tot aankomst op papier. Dit is natuurlijk nog een concept en zal (na akkoord) verder worden uitgewerkt.

Voordeel is ook dat het bedrijf contact onderhoudt met de weddingcoördinator ter plaatse. Er wordt achter de schermen zoveel mogelijk geregeld zonder het bruidspaar lastig te vallen. Uiteraard gebeurt dit alles wel in overleg en conform de wensen van het bruidspaar. 

En dan is het zo ver: de reis kan beginnen. Het is niet altijd even makkelijk om je trouwkleding als handbagage mee te nemen, maar als je de reis via bijvoorbeeld World Wide Weddings regelt, zullen zij er alles aan doen om dit voor je te regelen. 

Trouwen in het buitenland is en blijft bijzonder, ook al zijn er steeds meer aanstaande bruidsparen geïnteresseerd in een trouwceremonie buiten Nederland. De redenen om voor het buitenland te kiezen zijn zeer divers. Van 'gewoon iets anders' tot 'we wilden nooit traditioneel trouwen', maar bijvoorbeeld ook vanwege familieomstandigheden. Wat de reden ook is, je zal achteraf volmondig toegeven dat een ceremonie in het buitenland veel intiemer, intenser en sfeervoller is dan in Nederland trouwen. 

Eenmaal op de trouwlocatie heb je een contactpersoon die je begeleidt, afspraken maakt en papierwerk voor je regelt. Dit is heel handig, zo heb je er zelf geen omkijken naar en kan je genieten van een heerlijke (trouw)vakantie!  

Bij thuiskomst ga je nog met de trouwakte naar het gemeentehuis om het huwelijk te laten registreren in de gemeentelijke basisadministratie. Ook kun je eventueel een trouwboekje aanvragen. Als dit ook allemaal geregeld is, ben je officieel getrouwd. In het buitenland!

 --> Foto's zijn van World Wide Weddings