Wat doe je wanneer security denkt dat je een explosief smokkelt?

Kirsten Blom Geschreven door Kuess.

Nou ik kan weer een verhaal toevoegen aan de "onvergetelijke reismomenten" #doenwelievernietmeer.

Terwijl ik rustig bij gate B14 te wachten zat tot we gingen boarden dinsdag werd mijn naam ineens omgeroepen. Ik me gemeld bij de balie. Of ik nog even door de extra ElAl security check wilde. In een kamertje ergens om een hoek.

Nadat mijn 6 kilo handbagage (wat kon er mis gaan met maar 6 kilo!) nog eens extra door een xray machine was gehaald werd ik een half uur overhoord waarom ik naar Israël kwam, wat ik in het dagelijks leven doe, hoe vaak ik al naar Israël was geweest etc. Ik netjes antwoord gegeven en ondertussen sloop de tijd dichter en dichter bij het vertrek van het vliegtuig.

Uiteindelijk vroeg ik wat er precies aan de hand was. Want de security dame had inmiddels via haar portofoon twee andere mensen naar het kamertje laten komen. Druk in het Hebreeuws in overleg. Wat bleek, het explosieven alarm was afgegaan. Mijn grote ogen en opwellende tranen kregen de aardige meneer lichtelijk in paniek. Huilende vrouwen, wat moet je daar mee? Ik begreep daar dat ik mijn vlucht niet meer zou halen (5 minuten tot vertrektijd op dat moment). Alle mensen daar waren er vast van overtuigd dat ik het volgende zielige gevalletje was dat iets had aangenomen van een vreemde.

De aardige meneer vroeg mij alle eerder gestelde vragen nogmaals. Tot ik uit boosheid en verdriet hem mijn telefoon in handen duwde en zei "bel mijn vriend maar op" ik ben er wel klaar mee nu.
Mijn vriend die natuurlijk pas bij de derde keer opnam :S

Na nog 4 controles, een full body search, mijn iPad laten zien en een telefoontje naar mijn vriend werd ik dan toch uiteindelijk "veilig" verklaard. Mijn iPad (van mijn werk) kreeg ik niet meer terug. Ik mocht me na de vlucht melden bij de ElAl balie in Tel Aviv. En dan kon ik hem terug krijgen. Er was verder geen tijd om mij uit te leggen wat er nou precies was. Ik stelde natuurlijk de bij de handte vraag waarom ik mijn iPad niet kreeg als hij veilig genoeg was om wel in het vliegtuig te mogen :P Maar kreeg daarop alleen een nietszeggende blik.

Gelukkig had de vlucht vertraging door verkeer boven de Balkan en kon ik toch instappen! Twintig minuten te laat.

Daar bleek dat mijn stoel tussen twee orthodoxe mannen in zat. Die natuurlijk direct in het Hebreeuws begonnen te klagen. De stewardessen hebben 4 mensen verplaatst zodat de heren niet naast een van alle geloof gevallen dame hoefden te zitten. Wel moest hun dochter het er maar mee doen. Een puber die niet 1 keer haar gordel vast gehad heeft tijdens de vlucht, en aan het eind haar hele tray met eten, en plastic tray, beker etc. in een tas stopte en mee jatte het vliegtuig uit.... Ik heb niks tegen religie, maar deze mensen zijn totaal gestoord met hun idee boven alle regels te staan.

In Tel Aviv aangekomen bleek mijn iPad mini in een doos ter grote van een CRT monitor uit 1990 te zijn gestopt en stond op de oversized bagageband. Niemand van ElAl daar keek raar toen ik kwam vragen om mijn iPad, ze wisten er niet eens wat vanaf. "Go check the oversized luggage". Ik liep met mijn explosief zo de douane door Israël binnen. De enige die nog raar keek was mijn taxi, aangezien ik had gezegd maar 6 kilo handbagage mee te hebben.

Ik denk niet dat ik nog met ELAL vlieg. Ik heb me laten vertellen dat zij super streng zijn in hun veiligheid vanwege het grote aantal orthodoxen op hun vluchten. Hoewel het personeel wel aardig was, en het eten prima hoef ik niet nog zo'n ervaring als deze. Ik heb met Brussel Airlines meerdere male gevlogen en nooit zoveel stress gehad. Laat staan extra security controles!
De man die mijn vriend gebeld heeft schijnt gezegd te hebben dat ik te laat was voor mijn vlucht :S Ook zoiets.

Nu moet z'n iPad nog weer terug naar Nederland zondag :S Zie nu al op tegen de security checks hier in Tel Aviv zelf.